Liikuteltavaa pelattavuutta – arvostelussa Erazer Defender P40

Tarkastetaan Lenovon pelilaitteisiin erikoistuneen sisarbrändin kannettavan tietokoneen pelikunto.

16.11.2023

Lenovon saksalainen sisarbrändi Medion on erikoistunut emoyhtiötään vahvemmin nimenomaan pelaajille suunnattujen laitteiden ja palveluiden tuottamiseen. Tiltin arvosteluun saapui Erazer-malliston tuhtirakenteinen Defender P40 -kokoonpano.

Intelin kannettavia varten suunniteltu Core i7 -sarjan 13700HX-prosessorin ja Nvidian RTX 4060 -näytönohjaimen sisältävä yksikkö on varsin kookas paketti. 397 x 264 x 29 millimetrin mitoillaan kyseessä on kaikkea muuta kuin näppärästi mukana roudattava kokonaisuus. 17,3” näytöllä varustettu kone on tarkoitettu selvästi lähinnä satunnaisesti liikuteltavaksi, eikä niinkään jatkuvasti matkan päällä käytetyksi yksiköksi. Kone itsessään painaa 2,8 kiloa ja tämän lisäksi mukana kulkeva massiivinen 280 watin virtajötkäle heilauttaa puntarin vaakaa vielä lähes kilon verran.

Suurehko näyttö pyörii 2 440 x 1 440 -resoluutiolla, joten varsinkin työkäytössä se on ihailtavan tarkka. Suuren resoluution lisäksi se on varustettu varsin järjettömällä 240 hertsin päivitystaajuudella. Vastaavia tarkkuuksia ja nopeuksia näkee jopa työpöytänäytöissä varsin harvoin. Myös katselukulmiltaan, väritoistoltaan sekä kirkkaudeltaan näyttö on läppärin ruuduksi varsin mainio. Paneeli on lähes koko kannen pinta-alan kokoinen ja täten näyttö on myös lähes raamiton.

Arvostelumallin kokoonpanoon kuului 16 gigaa DDR5-muistia. Kaksoiskittinä emolevyllä kiinni olevat SO-DIMM-malliset muistikammat voi halutessaan käyttäjän toimesta vaihtaa, ja näin esimerkiksi kapasiteettia saa lisättyä. Pakettiin mukaan liitetyt kammat hyrräävät 4 800 megahertsin nopeudella, mikä on DDR5-muistille melko alhainen lukema, mutta myös 13700HX-prosessorin suurin tuettu nopeus. 16 gigaa on määrällisesti vielä jossain määrin passeli lukema, mutta lisäkapasiteetistakaan ei juuri haittaa olisi.

Laitteen sydämenä hyrräävä i7-prosessori itsessään on melkoisen tehokas kivi. Kahdeksalla fyysisellä ytimellä ja kahdeksalla e-ytimellä varustettu tehopakkaus yltää aina viiden gigahertsin huippulukemiin. 30 megaa välimuistia auttaa myös pelikäytössä mukavasti. Perusasetuksillaan 55 wattia virtaa imevä prosessori voi tarvittaessa ahmia virtaa aina 157 watin verran, joten mukana toimitettava massiivinen ulkoinen muuntaja tulee ehdottomasti tarpeeseen.

Grafiikkaa pyörittämään mukaan on pultattu Nvidian RTX 4060 -näytönohjaimen kannettaviin koneisiin suunniteltu versio. 40-sarja itsessään on varsin virtapihi edellisiin sukupolviin verrattuna, joten paperilla mobiiliarkitehtuuri ei tehojensa puolesta juurikaan häviä pöytämallille. Valitettavasti kyseinen näytönohjain ei ole muuten varsin tehokkaan kokoonpanon kanssa täysin tasapainossa. 1080p-resoluutiolle tarkoitettu grafiikkasuoritin alkaa yskimään uusimpien pelien kanssa näytön omalla QHD-resoluutiolla pelatessa. Esimerkiksi Remedyn upouutta Alan Wake 2:sta ajaessa grafiikka-asetukset oli pudotettava keskivaiheille, eikä säteenseurannasta voinut kuin haaveilla sujuvia päivitysnopeuksia tavoitellessa. Jo useamman vuoden ikäinen Cyberpunk 2077 pyörii High-esiasetuksella pääosan ajasta noin sadan kuvan päivitysnopeudella, mutta sitäkään ei voi ajaa sulavasti natiiviresoluutiolla säteenseurannan ollessa päällä. Nvidian uusimman korttisarjan Frame Generation -ominaisuus ja DLSS-skaalaus auttavat jonkin verran, mutta ihmeitä niilläkään ei saada aikaan.

Läppärin sisuksiin on oletusarvoisesti pultattu kiinni M.2-mallinen SSD-levy. Testilaitteen teran tallennustilalla varustettu kokoonpano riittänee pääosan käyttäjistä tarpeisiin. Emolevyllä on vielä yksi ylimääräinen portti SSD-laajennustikkua varten, joten halutessaan tallennustilaa voi lisätä näppärästi. 4 900 Mt/s kirjoitusnopeudella ja 4 800 Mt/s lukunopeudella varustettu mukana ollut tallennusmedia ei varsinaisesti ole PCIE gen 4 -väyläisten tikkujen vauhdikkaimmasta päästä, mutta ei sitä hitaaksikaan voi missään nimessä haukkua. Pelikäytössä se on RTX-korttien IO-ominaisuuden kanssa varsin säpsäkkä tapaus ja esimerkiksi tallennuslevyjä kyykyttävä Ratchet & Clank: Rift Apart pyörii tällä kokoonpanolla varsin sulavasti.

Valmistuslaadultaan Defender P40 on varsin vankkarakenteinen väline. Mattapintainen muovikuori on jämerää ja yleistuntumaltaan kokonaisuus on viimeistellyn sekä arvokkaan oloinen. Näppäimistö on läppäreille tyypillisestä platkuudesta huolimatta sentään täysikokoinen. Napit saa myös valaistua oman hallinointiohjelmiston avulla varsin kattavasti, joskin valaistuksen kirkkaus jättää hieman toivomisen varaan. Näppäinten alapuolelle sijoitettu kerrassaan massiivinen kosketusalusta toimii erinomaisesti ja se ajaa hiiren virkaa työkäytössä hyvin. Laitteen kaiuttimet ajavat asiansa, mutta ei niiden läpi pitkiä aikoja ainakaan musiikkia jaksa kuunnella. Liitäntäportteja yksikössä on varsin niukalti. Vasempaan laitaan sijoitetun USB-A-portin lisäksi oikeassa laidassa sijaitsee muistikortinlukija, Ethernet-portti sekä USB-C-liitäntä. Takapaneelista on vielä yksi erillinen USB-C-portti ja sekä HDMI- että Mini DisplayPort ulkoista näyttöä varten. Useampia lisälaitteita tarvitsevan käyttäjän on siis syytä hankkia koneen kylkeen erillinen C-porttiin liitettävä jakaja.

Ohjelmiston puolesta mukaan on pultattu valitettava määrä bloatwarea ja muuta turhaketta. Massiivisesti resursseja imevä maksullinen McAfee-virustorjuntapaketti muistuttaa itsestään tasaisin väliajoin ja useat muut turhuudet tykkäävät lähetellä jatkuvasti erilaisia ilmoituksia. Osaava käyttäjä osaa toki karsia turhuudet pois tehokkaasti, mutta aivan näin tukkoon hölmöyksiä ei soisi tietokonetta oletusarvoisesti sullottavan.

Yleisesti ottaen kokonaisuus on varsin ristiriitainen. Laadukas näyttö, tehokas prosessori ja jämerä ulkokuori lupaavat enemmän kuin mitä lopulta on mahdollista lunastaa. Yli 1 500 euron hintaisen koneen toivoisi pyörittävän suurinta osaa uusimmista peleistä suoraan paketista ilman kompromisseja. Valitettavasti näytön natiiviresoluutio on sen verran korkea, ettei alitehoinen näytönohjain aivan pysy muun koneiston kyydissä. Mikäli on valmis pelaamaan alhaisemmalla tarkkuudella tai karsituilla krumeluureilla, jaksaa P40 pyöritellä uudehkoja julkaisuja ihan mukavasti. Työkäyttöön, median toistoon ja kevyempään pelailuun laite soveltuu varsin passelisti.

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Laadukkaan ulkokuoren sisällä hyrrää hieman epätasapainoinen koneisto. Alitehoinen näytönohjain ei kykene ajamaan uusimpia pelejä korkean resoluution näytön natiivitarkkuudella, joten vakavaan pelikäyttöön laitetta ei voi varauksetta suositella. Laadukas näyttöpaneeli ja tehokas prosessori takaavat kuitenkin työ- ja mediakäytössä varsin hyvän kokemuksen.

Amos Rexin uusi kubistinen taidenäyttely jakoi mielipiteet vahvasti.

Lisää luettavaa