Hitti vai huti? – Arvostelussa Logitech G Cloud -käsikonsoli

Aika kauan sitä sai Suomen markkinoille odottaa, mutta Logitechin G Cloud on nyt täällä. Onko se odottamisen arvoinen?

04.08.2023

Mobiilimarkkinoilla tapahtuu. Aluksi kännykkäpelit syrjäyttivät Nintendon ja Sonyn pienet käsikonsolit. Siinä missä Nintendo 3DS / 2DS ja Sonyn PS Vita ovat käytännössä enää pelkkiä muistoja, otti Nintendo Switch markkinat haltuun astetta isompana matkakumppanina. Nyt ovat kuitenkin kännykät muuttumassa käsikonsoleiksi.

Muuttumisella tarkoitetaan tässä lisälaitteita, jotka tekevät kännyköistä analogitateilla ja muilla näppäimillä varustettuja ”käsikonsoleja”. Markkinoilla on esimerkiksi niin normaalin padin kaltaisia HyperX Clutch -ohjaimia kuin kännykän ympärille puettavia Turtle Beach Atom Controllerin tyylisiä ratkaisuja. Jokaiseen pelitarpeeseen on tarjolla tilanteeseen soveltuva härveli.

Logitech iskee markkinoille oman ratkaisunsa kanssa. Logitech G Cloud on lähes puolikiloinen pelilaite, jolla sujuu niin Nvidia G Force Now-, Steam Link- kuin Xbox Game Pass -pelipalvelujen käyttö. Laitteella voi katsella myös eri striimipalvelujen tarjontaa.

Android 11:n päälle rakennettu G Cloud laitetaan vauhtiin kirjautumalla Googlen tilille. Käytännössä laite onkin kuin normaaleista puhelintoiminnoista riisuttu isokokoinen kännykäntapainen. Käyttöjärjestelmä on toki luonnollisesti mukautettu pelikonsolimaiseksi. Mitenkään täydellisen sulavaksi ei kokemusta voi kuitenkaan vielä tässä vaiheessa väittää.

Käsissä G Cloud tuntuu ihan mukavalle. Ohjain- ja näppäinasetukset mukailevat Xbox-padin vastaavia, joten laitteesta saa niiden mukaisesti oikein hyvän otteen. Ainoastaan liipaisimet ovat sen verran pienemmät, että niiden kanssa ei oikein päässyt sinuiksi. Niiden käyttäminen on normiohjainta hitaampaa, ja sehän luonnollisesti haittaa räiskintäpeleissä.

Räiskintäpeleistä puheen ollen laitteella lähdettiin ensimmäiseksi testaamaan Call of Duty: Mobilea. G Cloudiin kun voi luonnollisesti latailla myös Android-pelejä.

Pitkän latailutovin jälkeen oli ikävä todeta, etteivät G Cloudin ohjaimet toimi COD: Mobilessa. Peli ei yksinkertaisesti havaitse niitä. Koska kyseinen räiskintäpeli ei oikein kosketusnäytöltä maita, piti keksiä jotain muuta. Pitkien pyörittelyjen jälkeen tulikin kokeiltua jotain typerää – joka yllättävästi sitten toimikin! G Cloudiin paritettiin tavallinen Xbox-ohjain Bluetoothia (5.1) käyttäen. Kun yhteys Xbox-ohjaimeen oli aktiivinen, alkoivat G Cloudin omatkin sauvat ja näppäimet toimimaan. Xbox-kapulaan tarvitsi koskea vain ajoittain virran sammumisen estämiseksi.

Pitäisikö tässä kohtaa nyt sitten nauraa tai itkeä, sen päättäköön jokainen itse.

Itse COD: Mobile pyöri G Cloudilla hyvin. Maksimi-ruudunpäivityksen ollessa käytössä pystyi grafiikka-asetukset laittamaan toiseksi parhaimmalle tasolle. Peli ei nykinyt tai paukkunut, vaan pysyi sulavana kaiken aikaa.

Steam Link- tai Xbox Game Pass -sovelluksia käytettäessä ei kontrollien kanssa ollut ongelmia. Mutta kannattaa siis varautua siihen, että natiiveja Android-pelejä ei ilman Xbox-ohjainta pelata G Cloudin tatteja käyttäen.

Tilt-laboratorion suurimmat G Cloud -testit tehtiin Xbox Game Passin parissa. Kokemukset olivat vaihtelevia. Joinain iltoina pelit hyrräsivät ihan mainiosti. Oli kyseessä sitten uusin Forza Horizon, Halo tai jokin kasarigrafiikkainen simppelituotos, ruudunpäivitys oli tasaisen laadukasta grafiikan pysyessä hyvässä resoluutiossa.

Toisina iltoina homma sitten kuitenkin töksähti ja pahasti. Resoluutio paukahteli välillä tylsäpiirtoakin huonommaksi, eikä puolen sekunnin pysähtymisetkään olleet harvinaisia.

Mitään järkisyytä ei asialle keksitty. Luonnollisesti kaikkea mahdollista buuttailtiin, WiFiä vaihdeltiin (G Cloud tukee 2,4 GHz ja 5 GHz -taajuuksia) ja keittiöpöydän ympäri noiduttiin ”toimi peli, toimi!” -loistsutansseja. Mikään ei auttanut. Pelit vain yksinkertaisesti pätkivät joinain iltoina tehden kokemuksesta mahdottoman nauttia.

Näinä pelit-ei-toimi-iltoina katseltiin sitten striimipalvelujen tarjontaa. C More, Disney Plus, HBO Max, Netflix, Prime Video, Ruutu+, SkyShowtime, Viaplay sun muut Suomessa toimivat palvelut hyrräsivät G Cloudilla nätisti. Kun ruudunkirkkaus nostettiin maksimiin, striimejä pystyi katselemaan täydellä akkulatauksella yhdeksän ja puoli tuntia. Kun kirkkauden pudotti 75:een, sai katseluaikaa kolme tuntia lisää. Edelliset lukemat saavutettiin hyödyntämällä Bluetooth-kuulokkeita äänentoistoon.

Mutta takaisin peleihin.

G Cloudin seitsemän tuuman IPS-näyttö ei todellakaan edusta markkinoiden silmiähivelevintä kärkeä, mutta onneksi se on kirkkaudessaan riittävän kelvollinen. Resoluutio on 1 920 * 1 080 ja virkistystaajuus 60 Hz. Käsikonsolille nuo ovat ihan riittäviä lukemia.

Pelien pelailu G Cloudilla on toimiessaan vaivattoman mukavaa. Steam Link -pelien kanssa ei ongelmia ollut kertaakaan ja se laittoikin Xbox Game Pass -nykimiset outoon valoon – etenkin kun samassa paikassa kännykällä pelattaessa ne pyörivät virheettömästi.

Vaivattomasta mukavuudesta kertoo myös se, että G Cloudin noin 470 gramman paino ei tuntunut pitkissäkään pelisessioissa liialliselta. Laitteesta saa niin hyvän otteen, ettei se ala rasittamaan edes niiden yhdeksän tunnin jälkeen, mitkä laitteella pystyy 75%:n ruudunkirkkaudella yhtäjaksoisesti pelaamaan.

Harmittavasti tuota mukavuutta härnätään hieman sillä, ettei laitteessa ole paikkaa 4G/5G-simmille. Monille tuo on toki tarpeeton asia ja pystyyhän sitä kännykästä aina tekemään WiFi-tukiaseman. Toisia käyttäjiä homma voi kuitenkin rassata etenkin tien päällä pelattaessa.

Isoin ongelma G Cloudissa on kuitenkin hinta. Yli 350 euroa on yksinkertaisesti liikaa laitteen aiheuttamien hikkojen kera. Kunhan toimivuus saadaan paremmaksi ja hintaa vähän viilattua, voi G Cloud 2 jo aiheuttaa hyvinkin erilaisia tuntemuksia. Sitä ennen ostaisin tämän joko käytettynä tai tarjoustuotteena.

Logitech G Cloud maksaa noin 360 euroa.

YHTEENVETO:
*** / *****
Mukavasti käsissä pideltävä pelihärveli muutamilla oudoilla ongelmilla ja liian korkealla hinnalla.

Romanttisten kynttilöiden ansiosta yön ”käsikonsolointi” jäi mieleeni pitkäksi aikaa.