Ison ja pienen näytön peliohjain – arvostelussa HyperX Clutch Wireless Gaming Controller

HyperX:n uusi peliohjain on kotonaan niin kännyköiden kuin tietokoneiden parissa.

02.07.2022

HyperX Clutch Wireless Gaming Controller on suunnattu ohjainta kaipaaville mobiilipelaajille. Sen mukana tulee kännykän paikoillaan pitävä teline, jota voi käyttää sekä ohjaimeen kiinnitettynä että pöydällä hyvän katselukulman aikaansaamiseksi.

42-grammainen teline kiinnittyy näppärästi ohjaimen eteen tukevasti paikallaan pysyen. Siihen asetettavan kännykän leveys saa olla 41 – 86 millimetriä. Testeissä käytettiin muun muassa 75,6 mm leveää Realme GT NEO 3:sta, joka istui suojakuorien kera paikoillaan kuin nakutettu. Ainoat asiat, mitkä pitää ottaa kiinnityksessä huomioon, ovat puhelimen kyljissä sijaitsevat näppäimet. Ne kun eivät saa tietenkään joutua telineeseen asennettaessa puristukseen. Joissain tapauksissa kännykkää ei siis pystykään asettamaan aivan keskelle telinettä.

Ilman mobiilitukitelinettä Clutch Wireless painaa 228 grammaa. Vertailukohteena Xbox Series X:n padi painaa akkujen kera 296 grammaa. Xboxin ohjain on muutoinkin erittäin hyvä vertailukohde, sillä HyperX:n Clutch Wireless ei paljoa peittele sitä, mistä kapulan muotoilu on lähtöjänsä.

Mikäli Xboxin padi on vähääkään tuttu, on Clutch Wirelessin parissa välittömästi tutuilla vesillä. Ainoat huomattavat erot ovat Clutchin Turbo- ja Clear-näppäimet sekä padin lyhyempi pituus. Toki myös sormet huomaavat liipaisimien erilaisen muotoilun ja kämmeniä vasten painautuvat kumiset ulokkeet, mutta kokonaisuus on kaikista edellä mainituista huolimatta hyvin Xbox-ohjaimen kaltainen.

Xbox-ohjain, Clutch Wireless ja Clutch-telineessä oleva Realme GT NEO 3 -puhelin sulassa sovussa. Ihan vaan siksi, että hahmottaisit mittasuhteet.

Varsinainen pelituntuma on erinomainen. Analogitatit, liipaisimet ja bumper-näppäimet perinteisten ABXY-toimintanäppäimien kera toimivat kuin junan helpotushuone. Raiteille kuitenkin putosi jäykähkö D-pad, jossa on hieman liikaa vastusta ollakseen mukava. Ei sen puristamisessa hiki tullut, mutta se on moninkertaisesti jäykempi kuin Xboxin vastaava.

Turbo-näppäimen toiminnasta ei mukana tullut ohjekirja kerro yhtikäs mitään, mutta HyperX:n nettisivuilla oli opastus sen käyttämiseen. Sillä voi ohjelmoida toimintanäppäimet toistamaan painettua näppäintä ”sarjatulituksella”. Perinteinen ”huijaustoiminto” siis.

Clutch Wirelessiä voi käyttää kolmella eri tavalla. Android-mobiililaitteisiin sen voi yhdistää Bluetoothilla. Tietokoneella pelattaessa voi käyttää mukana tulevia 2,4 GHz:n USB-donglea tai kolmemetristä USB-kaapelia. Viimeiseksi mainitulla onnistuu myös padin 600 mAh akun lataaminen.

Akkua kapulassa riittää aika tarkalleen 19 tunnin ajaksi – aivan kuten valmistaja lupaakin. Padin keskellä olevat neljä led-valoa kertovat varauksen tilan. Harmittavasti kyseiset valot heittävät silmille myös kapulan ylivoimaisesti isoimman suunnittelumokan: ne ovat aivan liian kirkkaat!

Kun älypuhelin on iskettynä telineeseen ja teline ohjaimeen pistävät ledit todella pahasti silmiin. Tämä luonnollisesti korostuu hämärässä pelattaessa mutta jo normaalivalaistuksessa niiden kirkkaus on ärsyttävä. Eikä tuota kirkkautta kykene tietenkään mitenkään säätämään. Näin ollen pieni paperinpala ja teippi ovat tarpeen mikäli haluaa pystyä keskittymään täysillä itse pelin tapahtumiin. Toki valoja voi MacGyver-operoida myös vaikka tehokkaalla tussilla, mutta sinänsä typerää joutua tällaiseen hommaan.

Siinä vaiheessa kun kapulasta loppuu virta, kestää lataus nollasta sataan muutaman minuutin yli kolme tuntia.

Bluetoothin kautta tapahtunut mobiilipelaaminen sujui mainiosti lukuun ottamatta Tiltin vakiotestipeliä Call of Duty Mobile. Se ei nimittäin ymmärtänyt ohjaimen päälle laisinkaan. HyperX:n tuki käski kääntymään julkaisijan puoleen, joka ei sitten puolestaan vastannut asiaan yhtikäs mitään. Näin ollen toimimattomuus jäi mysteeriksi. Oudointa asiassa on, että jopa halpamarkettien poistolaareista mukaanpoimitut muoviritsat ovat toimineet CoD Mobilen parissa – tai ainakin sen 10 – 12 pelikertaa mitä kyseiset nimettömät puolen euron muoviruuvi-ihmeet yleensä ovat kestäneet.

Xboxin pilvipelailut sujuivat Clutch Wirelessillä aivan loistavasti. Yhteensopivuusongelma CoD Mobilen kanssa sai kuitenkin pähkäilemään, että onkohan markkinoilla muitakin pelejä, joiden kanssa Clutch näyttää väärää naamaa.

Tietokoneeseen liitettynä kapulasta ilmeni yllätys, kun ohjain alkoi pelin aikana tärisemään. Valmistaja ei ole asiasta hihkunut mitään, joten kyseinen yllätys oli enemmän kuin positiivinen. Ei ohjaimessa sentään ole Xbox-padin tyylisesti omia liipaisintäristimiä, mutta kämmeniä vasten värinät olivat laadullisesti ihan ookoo. Etenkin kun niitä ei siis alun perin osannut edes odottaa.

HyperX Clutch Wireless Gaming Controller on hintaluokassaan lähestulkoon loistava ohjain. Sen toimivuus on erinomainen jäykkää D-padia lukuun ottamatta. Ottaen huomioon, että tämä on suunniteltu mobiilipelaamiseen, antavat USB-dongle ja -kaapeliliitäntämahdollisuudet rahoille erinomaista vastiketta.

Monikäyttöinen teline on erittäin näppärä itse ohjaimeen liitettynä mutta myös pöytätelineenä. Pöytäkäytössä sen päällä pysyi älypuhelimien lisäksi asennossa vähän isompikin tabletti. Kun akkuakaan ei tarvitse joka päivä latailla, niin ainoastaan liian kirkkaat ledit estävät tätä saamasta täyttä viittä tähteä. Kyseinen suunnittelumoka on onneksi itse korjattavissa, mutta sellaiseen ei pitäisi kenenkään joutua. Niin perustavanlaatuinen kämmi on kyseessä, että se olisi pitänyt huomata HyperX:n suunnittelupöydällä jo kauan ennen tuotantoa.

HyperX Clutch Wireless Gaming Controller maksaa noin 50 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Pääosin loistavasti toimiva peliohjain mobiili- ja tietokonekäyttöön. Yksi typerä suunnittelumoka vesittää kuitenkin muutoin hintaluokassaan lähestulkoon täydellisen kapulan.

J****t miettii miten c-kasetti ja lyijykynä liittyy toisiinsa. B******t miettii miten nämä tässä kuvassa.

Lisää luettavaa