Kapea ja kyvykäs – arvostelussa Provo Kajo 87 -näppäimistö

Kohtuuhintainen pelinäppis kotipöydälle ja matkan päälle.

23.06.2021

Suomalaissuunnitteluna syntynyt Provo Kajo 87 on vaihtoehto pienempää näppäimistöä etsiville. Kovan luokan pelaajille suunnatun The End Game -sarjan tuote on niin sanottu TKL eli tenkeyless-näppis. Kaikki eivät käytä erillistä numeronäppäimistöä, joten sen puuttuessa kapeammalla näppiksellä saa pöydälle enemmän tilaa esimerkiksi hiirtä varten.

Kajo 87:n ulkomitat ovat 35,7 mm * 13,7 mm. Punottu USB-liitinkaapeli on kiinteä ja pituudeltaan puolitoista metriä. Näppäimistö on päällepäin hyvin pelkistetty ja sen ”reunat” ovat varsin minimalistiset. Jos halutaan olla pikkutarkkoja, olisi tästä voinut tosin puristaa vielä muutaman millin.

Paperilla Kajo 87:ssa on asiat kunnossa. Mekaaninen näppäimistö pitää sisällään Outemu Red -kytkimet, laseroidut näppäinhatut, metallirunkopäällyksen ja luonnollisesti pelaajille tärkeän anti-ghostingin. Hieman yli 600 grammaa painavassa näppisessä on RGB-valaistus, joka tuntuu nykyään olevan enemmänkin pakko- kuin lisäominaisuus.

Kahteen eri kulmaan kallistuvan pienen ja kevyen näppiksen pohjassa on vain kaksi kumitassua. Tästä huolimatta näppis ei lähtenyt liirailemaan pitkin pöytää kuin vasta tarkoituksellisesti enemmän tönimällä. Toki pitoa voisi olla varmuuden vuoksi enemmänkin, mutta kyllä lankku pysyy hyvässäkin pelitohinassa paikoillaan.

Naputtelutuntuma on Kajo 87:ssa hyvä. Kymmensormivauhtitestissä pääsi joka kerta yli 85 sanan minuuttivauhtiin tarkkuuden pysyessä yli 95%:ssa. Normaalissa naputtelussa virheiskuja tuli huomattavasti vähemmän. Näppäinsyvyys on perinteinen, joten ihan huikeisiin nopeuksiin tällä ei pääse; tämä on ongelma kuitenkin vain murto-osalle käyttäjistä.

Sormia vasten näppäinten tuntuma on ihan miellyttävä. Kädet hakeutuvat helposti kymmensormiasentoon f- ja j-näppäimien sisältäessään juuri sopivanlaisen nypykän antamaan etusormille vinkkiä. Kahdelle riville jakautunut Enter-painike on myös erittäin hyvä valinta; useissa TKL-näppäimistöissä se on yksirivinen aiheuttaen monille käyttäjille hutilyöntejä ja harmaita hiuksia. Fn-näppäimen kautta toimivat medianäppäimet ja muutamat ohjelmien käynnistysvaihtoehdot ovat asiallisia lisiä arkeen. Myös Windows-näppäimen voi halutessaa lukita nopeasti Fn:n kautta.

RGB-valojen ”ohjelmointiin” ei tarvita omaa softaa, vaan niiden vaihtaminen käy näppärästi oman näppäimen kautta. Sisäänrakennettu värianimaatiokattaus on poikkeuksellisen hyvä, sillä mukana on muutama oikein kaunis vaihtoehto. Valovärit voi myös itse kustomoida näppäin kerrallaan. Valaisuvoima on hyvä ja näppiksen näkee pimeässä pitemmältäkin.

Provo Kajo 87 on erittäin kelvollinen TKL-näppäimistö. Sen perustuntuma on OK eikä kokonaisuudessa ole mitään heikkouksia. Hyvä koko ja kevyestä painosta huolimatta vaikuttavan vankka lankku on etenkin reissailevalle lanittajalle erinomainen vaihtoehto. Tosin kyllä tällä kelpaa kotipöydälläkin naputella.

Provo Kajo 87 maksaa noin 70 euroa.

Suomalaista suunnittelua olevien Provo-laitteiden valikoimaan pääset tutustumaan tästä.

Tiltin hikisten laboratoriotestien jälkeen oli todettava, että Kajo 87:ssa on oikeasti 88 näppäintä. Vasen Shift ei nimittäin ole leveä, vaan se on jaettu kahdeksi näppäimeksi kuten voit jutun ensimmäisestä kuvasta nähdä.

Lisää luettavaa