Ammattimaista ääntä reissatessa – arvostelussa JBL Tour Pro 3

JBL:n luksuskuulokkeista ei ominaisuuksia puutu, mutta hinta saattaa hirvittää heikompia.

12.11.2024

JBL:n nappikuulokkeiden luksusmalliston kruununjalokivena pidetty JBL Tour Pro on saanut kolmannen mallipäivityksensä. Mukana on lähes kaikki aiemman mallin erinomaiset ominaisuudet ja nippu uutuuksia. Ensiluokkainen äänenlaatu on huippukalliilta laitteelta perusolettama, mutta tällä kertaa myös mukana kulkevat lisäominaisuudet antavat pakettiin huomattavan määrän lisäarvoa.

JBL Tour Pro 3 on kahdesta nappikuulokkeesta ja älyominaisuuksilla varustetusta latauskotelosta koostuva audiojärjestelmä. Kuulokkeiden sisällä ääntä tuottaa kahdesta kaiutinelementistä koostuva hybridiratkaisu. Tahtia iskevistä elementeistä yksi ampuu ylätaajuudet, kun taas toinen on erikoistunut pelkästään bassotaajuuksiin. Ratkaisu on toimiva ja äänenlaatu hurmaa hunajakorvaisimmankin hifistin jo heti kättelyssä. Dynamiikkaa äänessä on valtaisasti ja bassot jytäävät kunnon polkkabängereiden tahtiin taajuuksilla, jotka saavat päälaen kuplimaan. Äänen tasapainot ovat jo oletusarvoisesti jiirissä, mutta halutessaan ekvalisaattorisäätöjä voi käydä räpläämässä joko kännykkään ladattavan softan kautta tai suoraan älykotelon esiasetuksia säätäen.

Totuttuun tapaan laitteessa on jälleen aktiivinen vastamelutoiminto. Entisestään paranneltu ominaisuus kantaa nyt nimeä ANC 2.0. Edeltäviin malleihin – kuten JBL Live Budsien taustahälyn neutralisoijaan – verrattuna uusittu algoritmi tuntuu siistivän läpi pääsevää hälinää vielä entistäkin tehokkaammin. Tulpat korviin asettaessa ja ominaisuuden päälle kytkeytyessä voi suorastaan tuntea uppoavansa omaan äänityhjiöön, jonka sisältä vaikkapa musiikki kuulostaa huomattavasti nautinnollisemmalta. Halutessaan ulkopuolisten äänien läpipääsyn rajoja voi säätää hyvinkin tarkasti. Vasemman kuulokkeen hipaisukytkimen avulla ominaisuuden saa myös kokonaan pois päältä hyvin nopeasti. Näppäintä naputtelemalla napit voi myös asettaa tilaan, jossa ulkoa tulevat äänet toistetaan mikrofonien läpi suoraan kuulokkeisiin ja täten vaikkapa kaupan kassalla asiointi onnistuu sujuvasti ilman, että laitetta tarvitsee poistaa korvista.

Smartcase-kotelo itsessään on toiminallisuutensa osalta varsinainen Maija Poppasen laukku. Luonnollisesti napit voi ladata paketin sisällä, mutta sen kyvyt yltävät suorastaan happoisiin sfääreihin. Kotelon kylkeen on asennettu kirkas ja tarkka kosketusnäyttö, jolla voidaan näyttää niin puhelimeen saapuvat viestit ja ilmoitukset kuin myös juuri soivan musiikkikappaleen tiedot. Sitä voidaan myös käyttää ääniasetusten säätämiseen, puheluun vastaamiseen tai vaikkapa taskulamppuna. Kotelo imee virtaa kitusiinsa joko pohjaan asennetun USB-C-portin läpi tai langattomasti Qi-järjestelmän läpi.

Tour Pro 3:n mielenkiintoisin uutuusominaisuus on tuki Bluetooth standardin upouudelle Auracast-järjestelmälle. Yksinkertaisesti summattuna älykotelon voi kiinnittää käytännössä mihin tahansa laitteeseen sovitinkaapelin avulla joko AUX:in tai USB-C-portin kautta, minkä jälkeen sitä voidaan käyttää lähettimenä. Täten kuulokkeita voi käyttää äänentoistoon myös laitteiden kanssa, joissa ei ole suoraa Bluetooth-yhteyttä. Auracast mahdollistaa myös useamman standardia tukevan kuulokeparin käytön samanaikaisesti, joten rasian yhdistäminen vaikkapa televisioon avaa mahdollisuuden monen käyttäjän samanaikaiseen langattomien kuulokkeiden käyttöön. Kyseessä on ominaisuus, jonka olemassaolosta en tiennyt aiemmin, mutta sitä käytettyäni toivoisin sen yleistyvän välittömästi.

Lue myös: PDP julkaisi uuden Minecraft-ohjaimen – sisältää keräilyhahmon

Virtaa järjestelmään mahtuu sisään yhdellä latauksella yhteensä 44 tunnin tarpeisiin. Kuulokkeet toistavat ääntä kerralla 11 tunnin ajan ja kotelosta niiden tankki saadaan täytettyä vielä kolmesti. Vastamelutoimintoa käytettäessä kuunteluaikaa on piirun verran vähemmän. Arvostelujakson aikana napit jaksoivat kuitenkin bilettää vielä kahdeksankin tunnin kuuntelusession jälkeen kauniisti myös ANC:n ollessa päällä. Älyrasian virtapankin saa täytettyä kahdessa tunnissa. 10 minuutin pikalatauksella puhtia saadaan kolmen tunnin kuuntelusessioon.

Ääniprofiililtaan laitteisto on parhaimmillaan musiikkia toistettaessa, mutta se soveltuu myös erinomaisesti niin elokuvien katseluun kuin pelailuunkin. Bluetooth 5.3:n ansiosta yhteys on lähes viiveetön ja täten esimerkiksi pelatessa ääni ei laahaa kuvan perässä ainakaan häiritsevissä määrin. Järjestelmässä on mukana myös pään seurantaan pohjautuva tilaäänitila, joka luo tietyissä käyttöyhteyksissä mukavaa lisäimmersion tunnetta, joskaan kovin hyödylliseksi ominaisuutta ei voi kehua.

JBL Tour Pro 3 jatkaa brändin voittokulkua äänentoistolaitteiden saralla. Kyseessä on yksinkertaisuudessaan järjettömän kova laitteisto, josta en keksi moitittavaa yhdenkään sanan vertaa. 300 euroa on ymmärrettävästi monelle käyttäjälle liian korkea hinta nappikuulokkeista. Mikäli kukkaron nyörit ovat hiukan tiukemmalla, voi saman valmistajan huokeampia malleja suositella varsin varauksetta. Piirun verran hifimpää ääntä ja monipuolisempia ominaisuuksia kaipaaville tehokäyttäjille näitä kuulokkeita on joka tapauksessa mahdotonta olla suosittelematta.

YHTEENVETO:
***** / *****
Ääniprofiililtaan ensiluokkaiset nappikuulokkeet, jotka tarjoilevat usein reissunpäällä oleville medianautiskelijoille lukemattoman määrän näppäriä ominaisuuksia. Hinnaltaan aidosti luksusluokkaan sijoittuvat kokonaisuus antaa kuitenkin rahalle vastinetta reippaasti.

Cape Canaveralin määrärahojen leikkauksista johtuen Nasan uudet avaruuslennot suoritetaan pelkistetyllä hallintajärjestelmällä.

Lue myös: Viileä pumppu – arvostelussa NZXT Kraken Elite 240 RGB (2024)