Nappulat vinkumaan – arvostelussa JBL Quantum TWS Air

JBL:n pelaajille suunnattu Quantum-mallisto vahvistuu kertakaikkisen erinomaisilla nappikuulokkeilla.

06.11.2023

Langattomuus alkaa olla nykypäivää jo lähes kaikkien pelilaitteiden kohdalla. Pelikuulokkeiden kohdalla langattomuudesta johtuva äänen viive tulee ratkaista jollain keinolla. JBL Quantum TWS Airin mukana toimitetaan yleensä lähinnä sankakuulokkeiden mukana nähty dongle-mokkula, joka tarjoaa mahdollisuuden käyttää myös nappeja huomattavasti pienemmän viiveen mahdollistavassa 2,4 GHz -tilassa.

Varsin siron mustan kuljetuskotelon sisään on pakattu kaksi kuulokenappia ja nopean yhteyden mahdollistava lisämokkula. Kotelolle painoa kertyy yhteensä noin 34 grammaa, kun taas yksittäinen nappi heilauttaa puntarin viisarin noin yhdeksän gramman lukemiin. Dongle ja napit itsessään pysyvät rasian sisällä kiinni kevyen magneettikiinnityksen avulla, joten ne eivät pääse putoamaan matkasta, vaikka käyttäjällä olisi vauhtia matkassa vähän enemmänkin.

Nappien mukana toimitetaan yhteensä kolme paria erilaisia kumitulppia, joiden joukossa on varmasti sopiva kombinaatio suurimpaan osaan korvista. Sopivillakaan kumihatuilla kuulokkeet eivät lukittaudu korvakäytäviin erityisen tehokkaasti, joten esimerkiksi lenkkeilijälle ne eivät sovellu erityisen hyvin. Muotoilu on joka tapauksessa mukava ja ne eivät ainakaan omia korvia rasittaneet pidempienkään kuuntelusessioiden aikana. IPX4-luokitus takaa myös sen, että laitteisto ei petä käyttäjäänsä sateessakaan löntystellessä.

6,8 mm elementeillä varustetut napit toistavat ääntä kertakaikkisen fantastisesti. JBL:n kuulokkeille tyypillisesti bassosoundit ovat jälleen varsin muhkeat. Bassoryminän ohella muutkin äänet toistuvat erinomaisesti, ja erityisesti dynaamiikkaa tuntuu olevan näin pienille palluroille poikkeuksellisen laajalti. Ekvalisaattorikäyriä voi halutessaan säätää varsin laajalti omien preferenssien mukaiseksi kännykälle tai pc:lle erikseen ladattavan ohjelmiston kautta. Ohjelmiston lukuisat esisäädöt riittivät omalla kohdallani mainiosti, enkä kokenut käyrien tarkemmalle säätelylle.

Laite tukee myös pc:llä käytettäessä tilaääntä. Nappikuulokkeiksi täyden tilaäänen illuusio on varsin toimiva ja erottelutarkkuus riittää hyvin esimerkiksi Call of Dutyn kaltaisiin moninpeliräiskintöihin. Laitteen omalla ohjelmistolla on myös helppo testata tilaäänen toimivuutta ja säätää siihen liittyviä erityisasetuksia tarkemmin. DTS:X:ää tai Atmosta ei sentään tueta, joten täyttä kolmiulotteista ääntä ei valitettavasti ole tarjolla.

Nappien sisään on jemmattu yhteensä neljä mikrofonia. Mikrofonit mahdollistavat luonnollisesti puhelut, pelien aikaisen kommunikaation sekä laitteen oman Smart Ambient -tilan. Taustahälyä tarkkailevan tilan avulla kuulokkeet päästävät osan ympäröivän maailman äänistä mikrofonien avulla läpi nappeihin, joten esimerkiksi vilkkaan liikenteen keskellä liikkuminen on astetta turvallisempaa musiikkia kuunnellessa. Nappien kyljissä olevia hipaisunäppäimiä naputtelemalla on myös mahdollista aktivoida täysi läpipäästötila, jolloin äänilähde mykistetään kokonaan ja ainoastaan mikrofonisyötteeseen kuuluva ääni toistetaan kuulokkeissa. Ominaisuus mahdollistaa kätevästi esimerkiksi kaupan kassalla asioinnin niin, ettei yksiköitä tarvitse ottaa korvistaan pois kuullakseen asiakaspalvelijan vaatimukset henkilöllisyystodistuksen esittämisestä K18-ikärajalla varustettua peliä ostaessa.

Pelikäytössä mikrofonien äänenlaatu ajaa asiansa. Ääni toistuu kirkkaasti eikä selvyyden kanssa ole minkäänlaisia ongelmia. Kuten pienille mikrofoniyksiköille on tyypillistä, ääni on toki jokseenkin mekaaninen, kolkko ja väritön. Selkeyden osalta laatu yltää jopa keskitason luurien integroitujen mikrofonien tasolle, joten isommin asiasta ei voi valittaa. Vakituisella pelipisteellä nappeja ei kuitenkaan ole tarkoitus käyttää päivittäiseen pelaamiseen. Esimerkiksi läppärin mukana kannettavan mobiilin taisteluaseman yhteydessä ne on huomattavasti helpommat kantaa mukanaan kuin isompia sankaluureja – erillisestä pöytämikrofonista puhumattakaan.

Akkukestoa napeille on yhdellä latauksella luvattu noin kahdeksan tuntia ja testien perusteella laite lunastaa lupauksensa hyvin. Kotelosta virtaa luvataan vielä kahdelle täydelle latauskerralle eli yhteensä 16 lisätuntia. Testien perusteella myös tämä tuntuu pitävän paikkansa. Kotelon kyljessä sijaitsevan USB-C-portin kautta ladattava laite käyttää hyödykseen myös pikalatausjärjestelmää, jolloin viiden minuutin latauksella on mahdollista saada tunti käyttöaikaa. Akun täyteen lataukseen kuluu yhteensä kaksi tuntia.

Monipuolisten liitäntämahdollisuuksien ansiosta yksikköä voi käyttää lähes minkä tahansa mukana kulkevan laitteen kanssa joko Bluetooth-yhteyden tai mokkulan avulla. Äänenlaadultaan erinomaiset nappikuulokkeet toimivat myös päivittäiskäytössä musiikin tai median toistoon mainiosti. Noin sadan euron suositushintaan myytävä laite on varsinkin paljon liikkuvalle pelaajalle erinomainen hankinta.

YHTEENVETO:
***** / *****
Laadukasta ääntä toistava pelaajille suunniteltu nappikuulokesetti, joka saa ominaisuuksiltaan monet isommat ja kalliimmat peliluurit kalpenemaan rinnallaan. Reissumiehen repunpohjalla erinomainen lisävaruste mobiilin pelilaitteiston kylkeen.

Akuuttiin äänimaailman puutteeseen, kaksi nappia päivässä.

Lisää luettavaa