Hei me rakennetaan: arvostelukoneiden rautapäivitys – syksy 2024

Aika kuluu ja arvostelukoneet päivittyvät. Katsastetaan mitä muutoksia kesä on tuonut mukanaan.

26.08.2024

Jo yli vuoden ikään päässyt budjettikone Beauty on palvellut arvostelukäytössä mainiosti, mutta nyt on tullut aika päästää kaunokainen laitumelle pysyvästi. AMD:n AM4-kantaan pohjaava kokoonpano ei enää edustanut järkevää suositusta nyt konetta kasaavalle hintatietoiselle pelaajalle, joten kokoonpano uudistettiin aivan alusta lähtien. Beautyn seuraajaksi syntyikin vielä pienemmällä budjetilla kokoon kasattu Little Princess.

Pikkuprinsessan sydämenä sykkii AMD:n AM5-kantainen 8700G, jonka prosessorin yhteyteen ympätty integroitu grafiikkapiiri 780M jaksaa pyörittää tietyin rajoituksin moderneja pelejä suhteellisen sulavasti. Noin 300-euroinen “System on a chip” -ratkaisu pudottaakin koneen kokonaishintaa aivan merkittävästi, sillä järjestelmässä ei ole erillistä näytönohjainta ollenkaan. Pienen pieneen Mini-ITX-koteloon rakennettu kokonaisuus rullaa eteenpäin virtaa 350-wattisesta sfx-kokoluokan virtalähteestä imien. Kaikkine osineen paketin yhteishinta asettui noin 500 euron tietämille, joten kyseessä on lähes puolet edeltäjäänsä halvempi paketti.

Tehomylly Beast on pitänyt sisuskalunsa pääosin entisellään, eli prosessorina pyörii edelleen AMD:n 7800x3D ja näytönohjaimen virkaa suorittaa Asusin ROG-variantti Nvidian RTX 4090 -kortista. Käytössä oleva näyttö vaihtui alkukesästä Samsungin massiiviseen 49-tuumaiseen G9-malliin, jonka ultralaaja DQHD-resoluutio (5 120 x 1 440) laittaa ajoittain jo markkinoiden tehokkaimmankin näytönohjaimen hikoilemaan. Muuten kokoonpano itsessään on pysynyt samana.

Beastin ja Little Princessin väliin rakentui näppärästi kokonaan uusi kokoonpano NZXT:n H7 Flow -kotelon sisään. Valkoinen Valas -nimeä kantavan laitteen konepellin alta paljastuu hieman Beastin osia mopompaa tavaraa. Kyseessä on silti ehdottomasti korkean suorituskyvyn tehomylly. Prosessorina sykkii toistaiseksi AMD:n 7600X, mutta se vaihtunee tykimpään kiveen jahka 9000-sarjan x3D-malli julkaistaan. Näytönohjaimena toimii Asusin TUF-malliston 4070 Titanium Super, jonka valkoinen ulkokuori kruunaa muutenkin täysin valkoisen laitteiston. 4070Ti Su on tehoiltaan vain piirun verran 4080-korttia vähempitehoinen, joten mistään nuhapumpusta ei voida missään tapauksessa puhua. Keskusmuistia laitteesta on 32 gigatavua, ja asennetut kammat sykkivät 6 000 MHz nopeudella ja CL30-latensseilla. Valkoisen Valaalla pelit testataan resoluutiolla 3 440 x 1 440p.

Intelin Arc 770 -grafiikkakortin ympärille rakennettu Temptress on pysynyt täysin muuttumattomana. Näillä näkymin firman uudet näytönohjaimet julkaistaan vasta hamassa tulevaisuudessa. Ennen uutta korttia sisuskaluihin ei vielä toistaiseksi ole syytä kajota, varsinkin kun sinisen tiimin uusimmat prosessorit ovat joutuneet viime aikoinaan melkoisen myrskyn keskiöön. Kokoonpanon päivitystarpeet otetaan tarkemman syynin alle viimeistään ensi kevään tietämillä.

Tuttujen ja turvallisten pöytäkoneiden rinnalla arvostelulaitteina toimivat myös Valven valmistama Steam Deck sekä Asusin Rog Ally. Steam Deck on päivittynyt matkan varrella OLED-näytöllä varustettuun versioon, jossa on alkuperäiseen verrattuna myös marginaalisesti enemmän tehoa. Rog Ally puolestaan sai alkuperäisen Z1 Extremen rinnalle uudistetun Rog Ally X -nimeä kantavan mallin. Luonnollisesti toimituksen kone vaihtui uudempaan malliin käytännössä jo lähes julkaisussa. Ally X käyttää samaa AMD:n Z1 Extreme -piiriä, mutta muun muassa lisätyn keskusmuistin ja huomattavasti suuremman akun ansiosta se on vielä edeltäjäänsäkin parempi laite.

Arvostelukoneiden sisältö elää ja vaihtuu tasaiseen tahtiin. Kokoonpanojen tarkkoja tietoja päivitetään jatkuvasti ja uusimmat tuulet pyritään kirjaamaan laitesummaukseen heti kun mahdollista. Näillä näkymin kokoonpanoja tullaan mitä todennäköisimmin päivittämään seuraavan kerran heti, kun Nvidia ja AMD julkaisevat uudet näytönohjainsarjansa tai kun markkinoille tulee merkittävästi enemmän tehoa tai uusia ominaisuuksia tarjoavia prosessoreja.

Täältä näet tämänhetkisten arvostelukoneiden tarkat speksit.

Lisää luettavaa