Ikkuna taskussa – arvostelussa ROG Ally Z1 Extreme

Käsikonsolimuottiin puettujen pelitietokoneiden parissa kuhisee. Katsastetaan Asuksen ROG-brändätyn laitteen pelikelpoisuus.

09.02.2024

Muutama vuosi sitten Nintendon täysi ylivertaisuus käsikonsolien ja mukana kannettavien pelilaitteiden saralla onnistuttiin ensimmäistä kertaa kyseenalaistamaan kunnolla. Siinä missä esimerkiksi Sonyn PSP ja PS Vita ovat konsoleina olleet varsin mainioita, eivät ne lopulta onnistuneet syrjäyttämään Marioa kukkulan kuninkaan pallilta. Muun muassa Steam-kauppapaikastaan ja Half-Life-peleistään tunnetun Valven leirissä oli selvästi tarkkailtu kilpailun kehittymistä jo pidemmän aikaa. Helmikuussa 2022 markkinoille lanseerattu Steam Deck sai digiharrastajat kuolaamaan ja kriitikoiden suupielet kaakkoon. Kyseessä oli varsinainen hittituote. Steam Deckin avulla suuri osa pelaajien jo vuosia kartuttamista pc-pelien katalogeista oli välittömästi pelattavissa myös reissun päällä.

Valven käsikonsoli sai selvästi myös muut tietokonepelaamisen saralla kunnostautuneet laitevalmistajat kiinnostumaan kannettavien markkinoiden potentiaalista. Nyt samalle kentälle on hissukseen hypännyt lukuisia muita kilpailijoita. Ensimmäisenä varteenotettavana massavalmistettuna Steam Deckin kilpailijana voidaan pitää Asuksen ROG-brändin alla myytävää Ally-laitesarjaa. Kahdesta hieman eritehoisesta vaihtoehdosta Tiltin arvostelukuritukseen valikoitui tehokkaampi Z1 Extreme -lisänimeä kantava malli.

Tekniikan osalta Rog Ally Z1 Extreme on kertakaikkisen vakuuttava laite. 1 920 x 1 080p -resoluutiolla toimiva näyttö on niin väritoistoltaan kuin kirkkaudeltaan ensiluokkainen ja varsinkin ensimmäisen sukupolven Steam Deckien näytöt näyttävät sen rinnalla suorastaan masentavilta. Aivan Switchin OLED-paneelin tasolle ei ylletä, mutta muuten ruutua on helppo kehua erinomaiseksi. 120 hertsin virkistystaajuudellaan se myös tarjoaa sulavuutta, jollaiseen monikaan muu kilpailija ei kykene vastaamaan. Kauniin valkoinen konsoli itsessään on Deckiä sirorakenteisempi. Painoa sille on kertynyt vain 609 grammaa, mikä on 60 grammaa vähemmän kun kilpailijallaan. Muotoilunsa osalta yksikkö sopii pieneen ja keskisuureen käteen mainiosti, mutta isommilla lapioilla varustetuille pelureille Valven laite on piirun verran mukavampi vaihtoehto.

Laitteen näppäinten sijoittelu noudattelee Xboxilta tuttua mallia, joskin yksikön pohjassa sijaitsee myös kaksi ylimääräistä lisänäppäintä. Tuntumaltaan nappeja ei voi kutsua erityisen hyviksi jos nyt ei varsinaisesti huonoiksikaan. Liipaisimet toimivat hyvin, mutta perusnäppäimet A, B, X ja Y heiluvat kotelossaan eivätkä varsinaisesti vakuuta laadullaan. Härskeillä RGB-valoilla ympäröidyt analogitatit puolestaan ovat tarkat ja tuntumaltaan hyvät, mutta vanhempaan potentiometritekniikkaan pohjautuvat tikut herättävät huolen mahdollisesta driftauksesta. Suotavaa olisi, että valmistajat hiljalleen siirtyisivät käyttämään hall-ilmiöön perustuvia magneettiantureita.

Allyn ytimenä sykkivä AMD:n Ryzen Z1 Extreme APU -yksikkö on kannettavien pelikonsolien saralla varsinainen tehopakkaus. Prosessorin ja RDNA 3 -pohjaisen integroidun näytönohjaimen suorituskyky laitteen omalla natiiviresoluutiolla on suorastaan mykistävää. Graafisista asetuksista hieman tinkimällä jopa upouudet megajulkaisut pyörivät sulavasti ja ongelmitta. Steam Deckiin ja varsinkin Nintendo Switchiin verrattuna tehoeroa syntyy melkoisesti. Windowsin raskaus SteamOS:ään verrattuna toki vie jonkun verran potkusta mennessään, mutta silti esimerkiksi Cyberpunk 2077 pyörii Allylla huomattavasti sutjakammin kuin Deckillä.

Lisätyn tehon myötä laitteen virtavaatimukset ovat myös melkoisen korkeat. Täydellä 30 watin teholla pyöriäkseen yksikön on oltava kytkettynä verkkovirtaan. Ilman kiinteää virtalähdettä vääntöä pudotetaan ja virransyöttörajat tiputetaan huomattavasti alemmaksi. Yksi Allyn isoimmista kompastuskivistä onkin sen akkukesto. Akun varassa pelatessa yksinkertaisten pikselitaidepelien parissa peliaikaa on muutama tunti. Näyttävämpää grafiikkaa ruudulle puskettaessa tippuu laitteen käyttöaika huomattavasti pienempiin lukemiin ja kovassa rasituksessa virtaa ei riitä kuin hieman päälle tunnin sessioihin.

Keskusmuistia mukaan on pultattu yhteensä 16 gigatavua LPDDR5-muodossa, joista 4 gigaa on oletusarvoisesti varattu näytönohjaimen käyttöön. Tallennusmediana toimii 2 230 -kokoluokan M.2 SSD -tikku, jolla on tallennustilaa yhteensä 512 gigatavun verran. Vakiomäärä riittää satunnaispelaajalle, mutta isommalla katalogilla varustetun käyttäjän tarpeisiin se on hitusen alimitoitettu. Muistitikku on onneksi käyttäjän itse vaihdettavissa ja operaatio on varsin helppo. Käyttöjärjestelmän uudelleen asentaminen onnistuu todella näppärästi BIOS:n kautta pilvestä ladaten.

Siinä missä Nintendon isoin valtti on aina ollut firman itse kehittämät pelit, Steam Deckin suurin plussa ehdottomasti laitteelle räätälöity oma Linux-pohjainen SteamOS-käyttöjärjestelmä. Täysin matkan päällä pelattavaksi suunniteltu oma ohjelmisto tuo kuitenkin mukanaan muutamia rajoittavia tekijöitä. Tämä on selvästi kulma, josta Asus on päättänyt lähteä taklaamaan tilannetta. Allyn sisällä nimittäin sykkii täysiverinen ja puhdas Windows 11.

Windowsin mukana tulee niin hyötyä kuin haittojakin. Pelaajan näkökulmasta Microsoftin käyttöjärjestelmän etuna on se, että kaikki natiivit Windows-ohjelmistot ja -pelit toimivat laitteella ilman sen suurempaa näpertelyä. Toki kilpailijankin laitteella saa Steamin ulkopuolisia teoksia pyörimään, mutta se vaatii jonkin verran osaamista. Allylla hommat lähtee rullaamaan, kunhan käyttäjällä on Windowsin peruskäyttöön tarvittava tietotaito. Ubisoftin, EA:n, Rockstarin ja vaikkapa GOG:in softat asentuvat näppärästi, vaivattomasti ja nopeasti. Luonnollisesti myös Microsoftin oma Game Pass on helppo ottaa käyttöön ja halutessaan Allya voikin käyttää matkalla kulkevana Xboxin jatkeena.

Valitettava tosiasia on kuitenkin se, että Windows 11 ei nykymuodossaan ole erityisen hyvin kannettavaan käsikonsoliin soveltuva käyttöjärjestelmä. Useat toiminnot vaativat hiiren tai näppäimistön käyttöä. Vaikka kursorin liikuttaminen toimiikin vasemman tatin avulla, ei sitä voi erityisen sujuvaksi väittää. Virtuaalisen näppäimistön esiin tuominen puolestaan on epäluotettavaa ja sen toimivuudestakaan ei aina ole takeita. Ohjelmistoissa helpommin navigoidakseen voi Allyyn toki yhdistää näppäimistön ja hiiren, mutta reissun päällä se ei aina ole kovinkaan luonteva vaihtoehto.

Siinä missä itse käyttöjärjestelmä ei toimi erityisen hyvin konsolimuotissa, on Asuksen leivissä yritetty parhaan mukaan kompata ongelmia laitteen omalla hallinnointiohjelmistolla. Valmistajan omaan Armory Crate softaan pohjautuva järjestelmä toimii mukavasti. Sen avulla monia ominaisuuksia ja asetuksia voi räplätä hyvinkin helposti. Kotikoneelleen Armory Craten joskus asentaneille mainittakoon, että vaikka nimi on sama, kokemus ei vastaa sitä ankeaa ja raskasta pakettia, joka emolevyjen mukana toimitetaan.

Näytön vasemmalla puolella sijaitsevan pikanäppäimen alle on piilotettu suorituskykyyn, näytön asetuksiin ja muihin käytännön ominaisuuksiin liittyvät pika-asetukset. Näytön oikealla puolella olevan napin avulla puolestaan pääsee pelikatalogiin, päivityskeskukseen ja syvempiin järjestelmäasetuksiin. Ratkaisu on varsin toimiva ja esimerkiksi pelikatalogin toimivuudesta on pakko nostaa hattua. Softa haistaa koneelle asennetut teokset automaattisesti ja lisää ne kuvakkeineen kaikkineen suoraan kirjastoon riippumatta siitä, minkä käynnistyssovelluksen alla ne sijaitsevat.

Allya voi käyttää myös halutessaan aivan pöytäkoneen tai läppärin korvaajana. Erillisenä myytävään viralliseen telakkaan, tai käytännössä mihin tahansa muuhun Thunderbolt-yhteensopivaan telakkaan kytkettäessä laite toimii kuin mikä tahansa Windowsia pyörittävä tietokone. Telakoituna näppäimistön, hiiren ja langattoman ohjaimen käyttäminen onnistuu myös varsin vaivattomasti. Työpöytäkäytössä kyseessä onkin yllättävän näppärä kapistus, jota voi hyödyntää mukavasti kevyiden ja keskiraskaiden toimistotöiden hoitamiseen reissun päällä. Mainittakoon, että tämä kyseinen arvostelu on kirjoitettu kokonaisuudessaan juuri tätä ominaisuutta hyödyntäen.

Halutessaan telakkakäytössä mukaan voi myös kytkeä erikseen myytävän ulkoisen näytönohjaimen, jolla kokonaisuuden tehot saadaan jo vastaamaan täysikokoisen pelikäyttöön suunnitellun pöytäkoneen tehoja. Valitettavasti mitä tahansa ulkoista näytönohjainta ei voi käyttää, vaan tällä saralla on tyytyminen Asusin itse valmistamiin tuotteisiin. Tarjolla on jopa Nvidian RTX 4090 -arkkitehtuuriin perustuva malli, joten touhun voi viedä aivan övereihin sfääreihin mikäli niin vain tahtoo.

Mallista riippuen 600 – 800 euron hintahaitarillia myytävää laitetta ei varsinaisesti voi haukkua halvaksi, mutta hinnalle se tarjoaa vastinetta varsin kattavasti. Pienestä akkukestosta, näppäinten hienoisesta huteruudesta ja käyttöjärjestelmän ongelmista huolimatta kyseessä on aivan uskomattoman upea laitekokonaisuus. Siinä missä yleisesti ottaen käsikonsolin kohdalla on ollut tyytyminen ominaisuuksiltaan sekä audiovisuaaliselta anniltaan karsittuihin versioihin kotitietokoneiden ja konsoleiden julkaisuista, ei Allylla kompromisseja juuri tarvitse tehdä. Jos kaipaa suoraan paketista valmista käsikonsolia, on Switch tai Steam Deck ehkä piirun verran helppokäyttöisempiä laitteita, mutta säätämistä ja näpräämistä pelkäämättömille Ally on todellinen unelmalaite.

YHTEENVETO:
**** / *****
Kannettavaksi laitteeksi hillittömän tehokas käsikonsolin muotoon puettu pelitietokone. Käyttöjärjestelmän kömpelyydet, akun vähäinen kesto ja näppäinten pieni muovisuus rokottavat pisteitä hieman, mutta muuten kyseessä on tietokoneharrastajille varsinainen unelmien täyttymys.

Juuston raastamiseen laite ei soveltunut ihan niin hyvin kuin ulkomuodosta olisi voinut olettaa.

Lisää luettavaa