Budjettipelurin taskuun sopiva – arvostelussa Motorola Moto G 5G Plus

Mobiilipelaaminen on tullut jäädäkseen, vaikka konsolikonkarit tuppaavatkin sitä useasti vähättelemään. Taskupelailua löytyy moneen eri vaatimustasoon aina graafisesta suorittamisesta pelaamisen monipuolisuuteen, joten harrastusta varten olisi hyvä saada laitteistokin riittävälle tasolle. Napakkaa comebackia tekevä Motorola tuo kuluttajien käsille markkinoiden edullisimman 5G-puhelimen, joka sopii yhtä aspektia lukuun ottamatta pelailuun todella maukkaasti.

21.10.2020

Yllätyksekseni tämä on todennäköisesti journalistiurani niitä haastavampia tekstejä, joita olen kuunaan kirjoittanut. Pelien ja köykäisempien oheistarvikkeiden parissa vietetty aikani sai varsinaisen kulttuurishokin, kun yhtäkkiä käsissäni onkin kokonainen laite arvosteltavaksi. Näin alkunöyristelyn jälkeen on siirryttävä kuitenkin itse asiaan, sillä Motorola Moto 5 5G Plussasta on paljonkin kerrottavaa. Kokonaisvaltaisen laitetutkiskelun sijaan kuitenkin käsittelemme laitetta pelaajan näkökulmasta.

Kiiltävään pohjoismaiseen makuun soveltuvan sinisen muovikuoren sisään leivottu Moto G 5G Plus on todellinen yllättäjä. 350 euron hintaan hankittavissa oleva laite kätkee sisäänsä sen verran napakkaa suorituskykyä ja kosmeettista kauneutta, että puhelin on hintaansa arvokkaampi. Qualcommin Snapdragon 765 -prosessorilla ja Adreon 620 -grafiikkapiirillä varustettu Moto G 5G Plus on todella vakuuttava haastaja muiden brändien lippulaivoille, vaikka kyseessä onkin budjettiluokan laite. Puhelimen aivojen ja lihasten kaverina on hieman valtavirrasta poikkeava 6,7” LCD-näyttö. Joukosta erottuakseen Moto G 5G Plussan näyttö liukuu 90 Hz:n ruudunpäivityksellä rinnallaan HDR10-tuki. Kuvasuhde tosin on poikkeuksellisesti korkealla 21:9-suhteella, joka on samalla laitteen ainoita kompastuskiviä.

Korkeussuunnasta levitetty näyttö aiheuttaa valitettavan paljon skaalausongelmia erilaisten pelien sekä sovellusten parissa. Edes laitteen näyttöasetuksilla ei pystynyt jokaisessa tapauksessa kiertämään ongelmia kuntoon, mutta kyseessä ei onneksi ole varsinainen deal-breaker. Skaalaus ei ole siis sitä kriittisintä sorttia, jossa ruudulla näkyvä data rajautuisi todella räikeästi pois, vaan pieniä halkaisuja katsojan silmien ja tyhjiön välillä. 90 Hz:n virkistystaajuus pehmittää haittapuolen tuomaa pahaa mieltä sen verran, että asian kanssa pystyy elämään. Tyypillistä korkeampi näyttö kuitenkin tuo mukanaan myös yhden erittäin positiivisenkin ominaisuuden, minkä ymmärtää vasta laitteen saatua käsiinsä.

Motorola Moto G 5G Plus on erityisen hyvä vaakatasossa pelattaviin peleihin. Hyvinä esimerkkeinä toimii esimerkiksi Call of Duty: Mobile ja Brawl Stars. Pelaamisen mukavuus tulee nimenomaan korkeammasta näytöstä, sillä laite ei tunnu käsissä niin ruuhkaiselta käsien ollessa hieman kauempana toisistaan. Moto G 5G Playn myyntipakkauksessa mukana tuleva silikonikuori tekee myös luurista juuri sen verran paksun, että se sopii hyvin lapaseen. Luuriahan ei missään tapauksessa markkinoida niin sanotusti pelipuhelimena, mutta fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi Moto G 5G Plus kuuluu ehdottomasti suositeltavien listalle.

Puhelimella pelaaminen on laitteen suhteen usein vaativaa. Vaativuustaso nousee myös välittömästi, jos pelimieltymyksiin kuuluu Candy Crush Sagasta vaativampia teoksia, kuten vaikkapa edellä mainittu Call of Duty: Mobile. Prosessorin ja grafiikkapiirin lisäksi pelaamisen helpottamiseksi olisi hyvä olla runsaasti välimuistia, kiinteää muistia ja hyvällä kapasiteetilla varustettu akku. Motorola Moto G 5G Plus on ottanut kaikki nämä tasot hienosti huomioon. Luurista on saatavilla kahta mallia, joiden eroavaisuudet ovat puhtaasti muistien varassa. Perusmalli on varustettu 4 Gt:n välimuistilla ja 64 Gt:n päämuistilla. Vaativammalle kuluttajalle on tarjolla isompi 6 Gt:n välimuistilla ja 128 Gt:n päämuistilla höystetty malli. Muistieroista huolimatta kumpaakin koristaa 5 000 mAh:n akku ja mahdollisuus 20 watin pikalataamiselle. Latinki täytetään USB-C-piuhaa käyttäen.

Minkälaiseen suorituskykyyn Motorola Moto G 5G Plus sitten oikein kykeneekään pelimaailman puolella? Huokeasta hinnastaan huolimatta hyvinkin mallikkaasti. Kuluttajien suursuosikit, kuten Brawl Stars, Archero ja Hill Climb Racing 2 eivät aiheuta minkäänlaista köhimistä tai muuta takkuilua. 5G-sirunsa ansiosta myös Xbox Game Streaming tuntui hitusen sulavammalta kuin pelkällä 4G-mahdollisuuksilla varustetulla OnePlus 7 Pro:lla suoratoistopelaamista vertaillen. Vasta kun testiareenalle saapuivat Call of Duty: Mobile sekä Dead Trigger 2, oli aika hieman himmata pelien graafisia ominaisuuksia. Kumpaakaan paukuttelua ei tosin tarvinnut laskea aivan pohjamutiin, vaan pykälällä tai parilla keventäen molemmat teokset rullasivat jälleen ongelmitta. Molemmat mobiiliräiskinnät saa rullaamaan 60 kuvan sekuntitahdilla, joten Moto G 5G Plussan 90 Hz:n näyttö saa pelaamisen näyttämään todella sulavalta.

Motorola Moto G 5G Plus ei ole missään tapauksessa peruspuhelin, vaikka hinta antaakin niin ymmärtää. Raudan ja ominaisuuksiensa puolesta laite soveltuu varsinaisen käyttötarkoituksensa lisäksi vallan mainiosti pelaamiseen. Lajittelen laitteen ehdottomasti siihen kategoriaan, kun kuluttaja kaipaa puhelimeltaan vahvoja pelillisiä mahdollisuuksia. Sanoisin myös, että tästä tulisi oiva hittituote lapsen tai nuoren ensimmäiseksi puhelimeksi, koska he kuitenkin ovat se mobiilipelaamisen kuluttajapuolen listaykkösiä.

Olit Mjölnirin arvoinen tai et, Motoon voi tarttua kaikki.

Lisää luettavaa