Mielipide: Seuraavasta Oddworld-pelistä päätettiin pelaajien äänestyksellä ja se oli pelkästään typerää

Kuten monella PS1-ajan kasvatilla, Oddworld-sarjan pelit ovat minullakin lähellä sydäntä. Siksi minua tympii, että seuraavakin Oddworld-julkaisu tulee jälleen olemaan uusintaversio.

Olemme eläneet yli kymmenen vuotta ilman todella uutta Oddworld-peliä. Edellinen alkuperäispeli oli vuonna 2005 Xboxille ilmestynyt Oddworld: Stranger’s Wrath. Sen jälkeen pelejä on vain julkaistu uudelleen HD-versioina uusilla alustoilla ja New ’n’ Tastyn (2014) tapauksessa rakennettu kokonaan uudelleen.

En toki voi kieltää, etteikö Abe’s Oddysseen (1997) uusintaversio New ’n’ Tasty! olisi hyvä peli. Itseasiassa se lienee remake-pelien parhaimmistoa. Siitäkin huolimatta olin erittäin pettynyt, että myös seuraavaksi Oddworld-peliksi äänestettiin uusintaversio. Tällä kertaa käsittelyn saa Abe’s Exoddus (1998), jonka on kerrottu kantavan nimeä Soulstorm.

Studio järjesti siis asiasta äänestyksen, jossa kysyttiin, minkä pelin pelaajat haluaisivat heidän tekevän seuraavaksi. Exodduksen remake voitti, vaikka ehdolla oli myös Stranger’s Wrathin jatko-osa. Voi, kuinka tylsää!

Oddworld Stranger's Wrath

Soulstormin tapauksessa Oddworld Inhabitantsin suunnalta on kyllä lupailtu, että kyseessä ei olisi aivan suora käännös, mutta uusinnasta on silti kyse. Oddworld-sarja tuntuu jääneen sudenkuoppaan, jossa pelisarjaa markkinoidaan nostalgianjanoisille vanhoille faneille uskaltamatta lähteä uusilla vesille. Tämä on surkeaa, sillä pelisarja ei pääse todella etenemään ja uudistumaan.

Sanoisinkin suoraan, että studio teki virheen kysyessään faneilta, mitä he haluavat. Tottahan nyt vanha, tuttu peli voittaa äänestyksessä kaikki uudet ja vieraat vaihtoehdot. Se vaan ei tarkoita, että saisimme nyt kiinnostavimman ja parhaan mahdollisen pelin. Saamme vanhan kierrätystä uusilla mausteilla, kuten aiemminkin.

Edetäjänsä jalanjäljissä kulkenutta Abe’s Exoddusta lukuunottamatta kaikki Oddworld-pelit ovat olleet ainutlaatuisia kokemuksia. Munch’s Oddyssee (2001) käänsi ongelmanratkonnan ja tasohyppelyn onnistuneesti 3D-muotoon uudella hahmolla varustettuna ja länkkärityylinen Stranger’s Wrath oli innovatiivinen harppaus kohti vapaampaa seikkailua, taktista toimintaa ja FPS-elementtejä. Seuraava askel tässä kehityksessä on ottamatta.

Abe's Exoddus SoulStorm

Wikipedian mukaan kehitteillä on teoriassa parikin uutta Oddworld-peliä, The Brutal Ballad of Fangus Klot sekä The Hand of Odd, mutta kummastakaan ei ole kuulunut pitkään aikaan mitään ja Oddworld Inhabitantsin yhteistyökumppanien vaihduttua niiden tulevaisuus ei näytä varmalta. Sellaisiakin kommentteja löytyy, että jos New ’n’ Tasty ja Soulstorm yltävät tarpeeksi hyvään tulokseen, voisi uusi peli tulla kysymykseen. Mikään tästä ei kuitenkaan ole varmaa.

Kysymys kuuluukin nyt, mitä Oddworld Inhabitants tekee sitten, kun Soulstorm on valmis. Onko sitten luvassa viimein uusi peli vai näemmekö seuraavaksi Munch’s Oddysseen käännöksen? Ja sen jälkeen Stranger’s Wrathin? Entä sitten kun kaikki on jo tehty uudelleen? Joko sitten saamme jotain oikeasti uutta?

En yhtään epäile, etteikö ensi vuonna ilmestyvästä Oddworld: Soulstormista tulisi varmaankin ihan kelpo peli. Mutta ottaisinpa mielummin kokonaan uuden pelin, joka ei jäisi aiempien ideoiden kierrättämiseksi nätimmillä grafiikoilla. Nostalgia lämmittää kuitenkin vain hetken.