Viimeinen palikkamohikaani – arvostelussa Tetris 99

Kiinnostaisiko Battle Royalen armottomuus ja hektisyys, mutta väkivalta ei maistu? Tuore pulmapeli saa palaset loksahtamaan kohdilleen juuri eikä melkein.

26.09.2019

Battle Royale -genre löi kerralla läpi, kun Fortniten ja PlayerUnknown’s Battlegroundsin kaltaiset hitit keräsivät miljoonayleisön. Pelityyliä on pyritty soveltamaan erilaisiin formaatteihin, joista kiistatta erikoisimpiin lukeutuu Tetris. Switchille julkaistu Tetris 99 kuitenkin osoittaa, että palikkapeliä voi yhtä lailla mäiskiä menemään jättimäisissä otteluissa – ja vieläpä hulvattomalla tavalla.

Tetris lienee jokaiselle jo valmiiksi tuttu, mutta kerrattakoon pelin idea lyhyesti. Ruudulle tipahtaa jatkuvasti palikoita, jotka pitää asetella alustalle. Kun rivin saa täyteen, se katoaa. Tämä olisi liian helppoa, joten mitä isompia rakennelmia saa kerrallaan tiputettua, sen isommat pisteet suorituksesta saa. Toisaalta auta armias siitä syntyvää järkytystä, kun sössii virheellisellä asettelulla koko kauniin suunnitelmansa. Poistoista kertyviä ongelmia puolestaan passitetaan muiden pelaajien ruudulle. Nämä ongelmat ovat rivejä, jotka vaativat vain yhden täydennyspalikan kadotakseen. Murheena on kuitenkin yleensä välikköön pääseminen.

Tetris 99 pistää pelaajan nimensä mukaisesti mittelemään 98 muuta pelaajaa vastaan. Kierros kestää niin kauan, että vain viimeinen palikkamohikaani on pystyssä. Intensiiviset ottelut niittävät pelaajia rivi kerrallaan, ja toisinaan lopetus iskee jopa nurkan takaa. Hallittu rakennelma muuttuu turhankin nopeasti kauhistuksen kanahäkiksi, kun tantereelle jysähtää puoliruudullista törkyä. Kirotut monnit!

Koska kyseessä on pudotuspeli, taktiikka on keskeinen osa kokemusta myös oman rakennelman ulkopuolella. Pelaaja saa jatkuvasti päättää sen, kenelle omista poistetuista riveistä syntyneet myrkyt oikein passittaa. Toisaalta Tetriksen hektisyys tarkoittaa myös sitä, että oikean kohteen bongaaminen 98 pelaajan joukosta on äärimmäisen hankalaa. Onneksi pikavalinnoilla voi rankaista itseään kaltoin kohdelleita, vaikeuksissa jo ennakkoon olevia tai muita palikkahirmuja. Ai sitä ihanuuden tunnetta, kun rivien ohella poistaa myös vastustajansa.

Ikävä kyllä muut pelaajat eivät aina ymmärrä, että itse on rauhaa rakastava palikkapuuhastelija. Näinpä oma matsi saattaa päättyä lyhyeen, kun vihamieliset nettihirmut kasaavat yhteisterveiset ruudulle. Tippumisen aiheuttamaa surua ei tarvitse onneksi kauaa harmitella, sillä seuraava mittelö käynnistyy hetkessä. Arvostelusessioiden aikana matseja ei tarvinnut odottaa kuin muutaman kymmenen sekunnin ajan.

Mikäli nettimatsit eivät houkuta, pelaamista voi jatkaa niin tekoälyä kuin kavereitakin vastaan. Lokaali moninpeli tarjoaa mahdollisuuden enintään kahdeksan pelaajan mittelöön. Tätä ei arvosteluvaiheessa ollut mahdollista testata, mutta homma nostetaan ehdottomasti esille seuraavissa illanistujaisissa! Tetris menee tosin sen verran vahvasti tunteisiin, että kyseisen illan jälkeen on luultavasti seitsemän kaveriksi kutsuttavaa ihmistä vähemmän.

Teknisesti Tetris 99 toimii moitteetta. Homma pysyy kliinisen ja simppelin ulkoasun ansiosta selkeänä myös pikkuruudulla. Joy-Con sopii mainiosti Tetriksen tahkoamiseen, mikä on toki käynyt selväksi jo maanmainiota Puyo Puyo Tetristä aiemmin tahkotessa. Nyt ollaan joka tapauksessa lähellä, etteikö tuo erinomainen palikkapeli olisi kohdannut voittajaansa.

Tetris 99 on erikoisuudessaan hämmentävä mutta pelinä mainio paketti. Täysin puskan takaa tapahtunut julkaisu yllätti, mutta jo ensimmäinen matsi koukuttaa. Yhtäkkiä huomaakin, että sessioista kertyviä kokemustasoja sekä avattavia palkintoja haaliessa istuu sohvalla jälleen huomattavasti suunniteltua pidempään. Eihän Battle Royalen ja Tetriksen yhdistäminen kaikille kolahda, mutta palikkapelien ystäville kyseessä on pakkohankinta.

Saatavilla: Switch
Ikäraja: PEGI 3

”Kuka arkkitehti on niin palikka, että jätti ilmastointiaukot tähän torniin?”

Lisää luettavaa