Se on tähtiä täynnä – arvostelussa GOG Galaxy Beta

GOG yrittää vaikeinta diplomaattista temppua sitten rautaesiripun alastulon yhdistämällä kaikki pelipalvelut alustasta riippumatta yhden launcherin alle. Kaikkien yllätykseksi temppu on onnistunut ja Galaxy on rohkea visio yhtenäisestä tulevaisuudesta.

29.01.2020

Samalla kun suoratoistopalveluiden määrä räjähti käsiin viime vuosina, niin kävi myös pelipalveluille. Nykyään niitä onkin haitaksi asti, eivätkä vastikään alkaneet rähinät palveluiden omista yksinoikeuspeleistä herätä paljoa toivoa tulevasta. Tätä helpottamaan saapuu GOG Galaxy, jonka tarkoituksena on yhdistää kaikki pelikirjastot yhden selaimen alle. Mutta miten päästä ylitse muiden rakentamista seinistä pelkillä hyvillä aikeilla? Tähän GOG ei ole vielä vastausta keksinyt.

Pohjimmiltaan Galaxy toimii uskomattoman hyvin. Tilin lisääminen käy sutjakkaasti ja palvelu etsii kaikki siihen liitetyt pelit automaattisesti tämän yhteydessä. Selain jakaa valikoiman eri tarjoajien omiin lokeroihin, josta on helppo käydä valitsemassa mitä pelata. Myös asennus ja poisto onnistuu tätä kautta enimmäkseen ongelmitta. Pelit myös käynnistyvät valtaosin niin, ettei alkuperäistä launcheria tarvitse häiritä ollenkaan.

Painotus kaikessa tässä onkin sanoilla enimmäkseen ja valtaosin, sillä vaikka GOG itsessään on toimiva ja ketterä kokonaisuus samaa ei voi sanoa kilpailijoiden tarjonnasta. Esimerkiksi Ubisoftin Uplay katkaisee yhteydet jatkuvasti palvelun surkean tietoturvan vuoksi, eikä Epicin keskeneräinen puoti aina käynnistä pelejä kun sitä pyytää. Ainoa ratkaisu näissä tilanteissa on käydä heikomman kaupan puolella käynnistämässä ohjelma uudestaan.

Vikahan ei tässä tapauksessa ole GOGin, eikä palvelua voi oikeasti moittia sen paremmuudesta muihin verrattuna. Mutta samalla voi nähdä ensimmäisen ja suurimman kompastuskiven Galaxyn tiellä: miten tarjota kaikenkattavaa palvelua kun muut pistävät hanttiin? Esimerkiksi kavereiden kanssa jutustelu vaatii jokaiselta Galaxy-tilin ja sovelluksen, sillä eri palveluiden välinen chattaus ei ole mahdollista. Edes yksityisviestit eri putiikkien välillä ei onnistu tällä hetkellä. Ymmärrettäviä ongelmia, mutta yhtä pystysuoria ylämäkiä molemmat.

Galaxy antaa käyttäjälleen mahdollisuuden muokata pelien omien sivujen visuaalista ulkoasua suhteellisen vapaasti. Tämä on yllättävä lisä jo siitä syystä, ettei sitä uskoisikaan miten paljon pienikin vapaus tuo kodikkuutta omaan digitaaliseen kirjastoon. Myös pelien henkilökohtainen tähdittäminen antaa lisäarvoa, sillä erinomaisesta päävalikosta on helppo muistuttaa itseään mihin lopulta kannattaa aikansa uhrata. Varsinkin suureen digitaaliseen kirjastoon panostavalle tämä on taivaanlahja. Ainoa harmi käyttöliittymässä onkin se, ettei samasta palvelusta voi yhdistää useampaa tiliä yhtäaikaa. Perhekäytössä siis Galaxy jää siinä ainakin Steamistä jälkeen, jossa Family Share-toiminto on edelleen täyttä rautaa.

Tästä huolimatta Galaxya on helppo suositella. Se onnistuu kaikessa, missä sen kilpailijat ovat jatkuvasti kompuroineet. Käyttöliittymä on monipuolinen, mutta simppeli. Kauppa käynnistyy suoraan selaimesta ilman turhia latauksia, ystävät näkee kaikilta alustoilta suoraan oikeanpuoleisesta valikosta, sekä saavutukset ja pelitunnit päivittyvät reaaliajassa helposti luettavaan listaan. Näiden kaikkien luulisi olevan itsestäänselvyyksiä, mutta vasta Galaxyn parissa näkee miten lapsenkengissä muut vielä ovat. Epic Storessa ei pysty vieläkään etsimään pelejä!

Mutta ennen kaikkea Galaxy on höyhenenkevyt ja sen käyttö on sulavaa ja nopeaa. Missään vaiheessa ei jäädä junnaamaan paikalleen odottamaan huonosti koodattuja statseja. Beta-tuotteeksi kokonaisuus on häkellyttävän viimeistelty.

Kun muistelee missä jamassa Steam oli sen alkutaipaleella tai miten puihin Epicin kanssa on menty, niin Galaxyn saavutuksia ei voi kuin ihastella.

GOG Galaxy 2.0:n tiimiohjaajan Piotr Marzecin haastattelun voit lukea täältä.

Kyllä nämä tylsät Excel-kaaviot voittaa.

Lisää luettavaa