Persoonallisen hiiviskelypelin onnistunut paluu – Arvostelussa Dishonored 2

Neljä vuotta sitten PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja PC:lle ilmestynyt Dishonored oli erilainen ja tyylikäs hiiviskelypeli, jonka vaihtoehtoinen todellisuus loi puitteet mielenkiintoisille hahmoille sekä jännittävälle tarinalle. Hartaasti odotettu kakkososa on nyt julkaistu PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja PC:lle.

dishonored2-rev1

Dishonored 2 sijoittuu viisitoista vuotta ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen. Salamurhaaja Corvo Attanon ja murhatun keisarinna Jessamine Kaldwinin tytär Emily hallitsevat vuorostaan Dunwallin kaupunkia. Isä ja tytär joutuvat kiipeliin Serkonoksen herttuan lyöttäytyessä Delilah-noidan kanssa yhteen havitellessaan Emilyn valtaistuinta. Delilah muuttaa sankarimme patsaaksi, josta vain toinen voi vapautua.

Pelaaja joutuu valitsemaan ohjattavan hahmonsa Corvon ja Emilyn välillä. Isän ja tyttären hiiviskelytaidot ja taisteluominaisuudet ovat erilaisia niin luonnollisissa kuin yliluonnollisissakin kyvyissä, joten eniten pelin kestosta saa irti pelaamalla tarinan läpi molemmilla hahmoilla. Taidoista ja pelityylistä riippuen kampanja kestää roimat 20 tuntia, mutta nopeimmat voivat läpäistä Dishonored 2:n reilussa kymmenessä tunnissa.

Ensimmäisen osan tapaan pelaajalla on käytössään alussa vain miekka, mutta lisää aseita ja tarvikkeita voi etsiä matkan varrelta tai ryöstämällä niitä teilaamiltaan vihollisilta. Salaperäisten riimujen avulla hahmoille voi hankkia yliluonnollisia ominaisuuksia ja kykyjä, kuten teleporttaamisen, näkymättömänä hiiviskelyn sekä pimeässä näkemisen. Lisää kykyjä ja päivityksiä jo hankittuihin ominaisuuksiin saa “Bone Charmien” eli luuamulettien avulla. Viholliset voi poistaa pelistä myös ilman yliluonnollisuutta. Ilman apuvälineitä tämä onnistuu hiipimällä selän taakse ja kuristamalla tajuttomaksi. Tekoäly on vaikeusasteesta riippuen kohtuullisen uskottavaa. Helpoimman kautta mentäessä viholliset eivät juuri jaksa tutkia Corvon tai Emilyn aiheuttamia risahduksia tai kadulle jättämiä ruumiita, mutta vaikeammilla vaikeustasoilla hiiviskely muuttuu hermoja raastavan hankalaksi.

dishonored2-rev2

Dishonored 2:sta voi pelata haluamallaan tavalla – joko hiiviskelemällä ja mahdollisimman väkivallattomasti, tai sitten toiminnallisesti ja ruumiskasoja tehtaillen. Pelityyli vaikuttaa niin loppuratkaisuun kuin ympäristön reaktioihinkin. Jälkimmäisen vaihtoehdon maailma vaikuttaa huomattavasti aggressiivisemmalta. Kuoleman haistavat rotat kansoittavat Karnacan kaupungin kadut aiheuttaen samalla vaivaa viattomille kansalaisille, vastapuolen sotilaille sekä pelaajalle itselleen. Kakkososa on kuitenkin ensimmäisen Dishonoredin tapaan läpäistävissä ilman ensimmäistäkään tappoa.

Dishonored 2 jatkaa ensimmäisen osan visuaalista tyyliä. Realistisuutta ei ole lähdetty tavoittelemaan, vaan hahmojen piirteet näyttävät jopa karikatyyrimäisiltä. Persoonallinen tyyli on tästä huolimatta tai ehkäpä juuri sen vuoksi nappisuoritus. Ympäristöt rakennuksineen luovat tarinaan vaikuttavan tunnelman 1800-luvun loppua muistuttavasta vaihtoehtoisesta maailmasta, johon on otettu vaikutteita sekä steampunkista että niin sanotusta gaslamp fantasy -genrestä.

Aivan puhtain paperein ei Arkane Studios kuitenkaan selviä. Joskus ruudunpäivitys nytkähtelee pahemman kerran, kuten kiivaissa taisteluissa mekaanisten robottisotilaiden kanssa. Onneksi ongelmat ovat sen verran pieniä, että pelinautinto ei mainittavasti häiriinny. Karnacan pimeillä kujilla hiippailu ja katoilla loikkiminen on nautittavan sulavaa. Synkkä ja melankolinen teemamusiikki ja sydämenlyöntiä kiihdyttävät äänitehosteet ovat paikallaan Dishonored 2:n persoonallisen ilmapiirin luomisessa. Ääninäyttelijöinä kuullaan muun muassa Rosario Dawsonia, Sam Rockwellia ja Vincent D’Onofriota.

dishonored2-rev3

Dishonored 2 on suurimmaksi osaksi samasta puusta veistetty kuin ykkösosa, mutta tässä tapauksessa se on helpotus. Persoonallinen, tyylikäs ja koukuttava toimintapeli sisältää tarpeeksi uudistuksia herättämään ensimmäisen pelin fanien mielenkiinnon. Samalla paluu tuttujen hahmojen ja karun kauniin ympäristön pariin on väkivaltaisesta sisällöstään huolimatta kotoisan lämmin.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Xbox One
Ikäraja: 18

Lue myös ääninäyttelijä Erica Luttrellin haastattelu täältä.
Ääninäyttelijä Stephen Russellin haastattelun pääset lukemaan täältä.