Näin sodista suurin hävittiin – arvostelussa Hyrule Warriors: Age of Calamity

Jopa kaikkien aikojen parhaaksi Zeldaksi ylistetyn Breat of the Wildin alkuasetelmat jäivät muinoin epäselväksi. Nyt sotahistorian syövereistä paljastuu käänteentekevien taisteluiden tapahtumat.

04.01.2021

Wii U:lle vuonna 2014 julkaistu Hyrule Warriors esitteli rakastetun Zelda-maailman uudessa valossa. Siinä missä vihreänuttuinen Link on perinteisesti keskittynyt enemmän seikkailuun ja tutkimiseen kuin täysimittaiseen verilöylyyn, tuolloin julkaistu teos sai tuotua faneille jotain uudenlaista. Niinpä parin vuoden takainen Switch-käännös oli oikeutettu ja varsin miellyttäväkin tapaus, kuten tuolloisessa arvostelussa tuli maiskuteltua. Nyt samaisiin tunnelmiin palataan uudelleen tyystin uudessa seikkailussa. Sota on epätoivoista eivätkä lähtökohdat Hyrule Warriors: Age of Calamityn käynnistyessä ole kummoiset.

Age of Calamity vie pelaajat ylistetyn The Legend of Zelda: Breath of the Wild -seikkailun maisemiin. Switchin julkaisupelinä säväyttänyt seikkailu esitteli raunioituneen maan, jonka historialliseen sotaan viittailtiin vähän joka välissä. Tapahtumat jäivät tuolloin kuitenkin kokematta. Uusi Hyrule Warriors osuukin täydelliseen ajankohtaan. Kun koko maailman mullistaneen sodan kerrotaan olleen mieletön, myös tarina itsessään kaipaa valtaisaa skaalaa.

Uutuusseikkailu on ensimmäisen Hyrule Warriorsin tapaan Koei Tecmon käsialaa. Nimi ei ehkä soita kelloja Nintendon tavoin, mutta ahkerat suutarit ovat pysyneet lestissään monien vuosien ajan. Dynasty Warriors -sarjastaan parhaiten tutun tiimin konsepti on nähty lukuisissa teoksissa ja useamman pelin vuositahtiin. Eikä meno ole pahemmin muuttunut, sillä tuntuma on pitkälti samanlainen kuin omissa ensikosketuksissani vuosien takaa. Mätöt ovat eeppisiä, vihollisjoukot hyökkäävät jokaisesta ilmansuunnasta ja pelaajan ohjastama sankarin kasaaman vihollisruumisläjän koko lasketaan tuhansissa.

Mikäli olet pelannut Dynasty Warriorsia, edeltävää Hyrule Warriorsia tai vaikkapa Dragon Quest Heroesia, tiedät mitä tälläkin kertaa on luvassa. Kookkailla taistelutantereilla kipittää useampi sankari, joista pelaaja ohjastaa aina yhtä. Muille erikoisjörmyille voi antaa erilaisia käskyjä esimerkiksi seuraavaan paikkaan siirtymisen osalta. Menevä hack’n’slash-toiminta on sulavaa eikä rivivihollisista ole haasteeksi. Isommat pomot ovat asia erikseen. Onneksi nekin uskovat, kun pommit, miekat ja muut iskut jysähtävät samanaikaisesti. Tällöin on kuitenkin syytä oikeasti pohtia lähestymistapaansa.

Age of Calamity onnistuu tekijätiimin perinteiden tapaan tuomaan taisteluihin huikean mittakaavan. Vihollisjoukkoja ilmestyy tantereelle tuhansittain eri ilmansuunnista. Suomalaisen asepalveluksen läpikäynyt on siis ihmeissään, kun vastustaja marssii alueelle muualtakin kuin idästä. Onneksi kartta helpottaa tilanteen hahmottamista, vaikkakaan se ei ole aivan niin selkeää luettavaa kuin voisi toivoa.

Koska perinteinen hakkausjuhla käy nopeasti tylsäksi, Hyrule Warriors tuo tarjolle useamman sankarin. Link on tietysti köörin tunnetuin sotilas, mutta esimerkiksi Zeldalla ja Impalla pelaaminen tekee mukavan eron toimintaan. Jokaisella soltulla on omat erikoiskykynsä vihollisjoukkojen tuhoamiseksi. Lisäksi tarinatehtäviin saa vaihtelua erilaisista sivutehtävistä. Aikarajalliset tai muutoin pääjuonesta poikkeavat operaatiot ovat otollisia paikkoja kartuttaa kokemusta ja varustepottia, mutta samalla ne rytmittävät teosta mukavasti.

Valitettavasti huikea mittakaava ei ole tullut ongelmitta. Age of Calamity ei nimittäin rullaa aivan niin hyvin kuin voisi toivoa. Erityisesti Switchin omalta näytöltä pelatessa käy nopeasti ilmi, että suurimmissa mätöissä on ikävää tahmeutta. Tilanne vain pahenee, mikäli teosta haluaa kahlata kaverin kanssa kahdestaan jaetun ruudun moninpelinä. Pelikelvottomaksi tai muutoin liian tökkiväksi meno ei onneksi käy. Silti on valitettavaa, ettei teknisestä puolesta voi aivan täysiä pisteitä antaa. Toivottavasti konehuoneeseen olisi saatavissa päivitysten avulla pientä lisäpotkua.

Tarinan vaatimat noin 15 tuntia tarjoavat menevää mätkintää hack’n’slash-genren ystäville. Se ei onnistu yllättämään enää alkuperäisen Hyrule Warriorsin tavoin, mutta toisaalta kiinnostavampi lähtöasetelma tarjoaa etenkin Breath of the Wildia pelanneille nautinnollisia hetkiä.

Hyrule Warriors: Age of Calamityn hankinta on erittäin perusteltu, jos The Legend of Zelda -maailman tapahtumat ovat mieleen. Linkin ja kumppaneiden edesottamuksista viisveisaaville teos jää kuitenkin ohkaiseksi kokemukseksi. Lisäksi on todettava varoituksen sanana tekijätiimin muita pelejä pelanneille: ainakin itselläni alkaa olla jo ähkyn tuntua Dynasty Warriorsin, Dragon Quest Heroesin, Fire Emblem Warriorsin sekä Hyrule Warriorsin jälkeen. Pienet lisämausteet ja vivahteet tekisivät todella poikaa, mikäli tekijät aikovat jatkaa useamman pelin vuositahdilla vastaisuudessakin.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Porsastelevan kansanosan mellakoinnit päättyvät lyhyeen.

Lisää luettavaa