Mun vuoro lyödä – arvostelussa Fell Seal: Arbiter’s Mask

Final Fantasy Tacticsin hengessä mäiskivä taktinen roolipeli tuo aimo annoksen pähkäiltävää syysiltoihin.

04.09.2019

Vaikka kuumana porskuttavat roolipelimarkkinat markkinoilla, vanhan liiton isometritset taktiset väännöt ovat jääneet hitusen paitsioon. Onneksi markkinoille riittää kuitenkin valikoimaa myös tälle osastolle, kun viime vuonna muille alustoille julkaistu Fell Seal: Arbiter’s Mask tuo seikkailunsa myös Switchille. Taktista hermoa mukavasti kutkutteleva teos tarjoaa aimo annoksen maittavaa fantasiaa yhdistettynä kinkkisiin taistoihin.

Vahvasti Final Fantasy Tacticsin hengessä etenevä Fell Seal esittelee sangen synkän maailman. Järjestystä ja rauhaa taannut Arbiters-joukko on ajan saatossa muuttunut korruptoituneeksi organisaatioksi, eli juuri sellaiseksi, jota se aikanaan lupasi vastustaa. Sankarikoplan matka alkaakin apeissa tunnelmissa, kun kylmäverisestä katumurhasta ei rangaista nimeksikään. Eikä vallitsevaa järjestystä paranisi käydä vastustamaan, sillä valtaapitävät tietävät kyllä vaikutusvaltansa.

Hyvin kirjoitettu ja kiinnostava tarina imaisee syövereihinsä varsin vikkelästi. Suurin kiitos asiasta kuuluu hahmokaartille, joka ei anna kliseisyytensä vaivata. Vaikka maailma koostuu sotureista, taikojista ja muista fantasian perushötöistä, poppoon taivalta on mukava seurata. Hahmoilla piisaa persoonallisuutta kiinnostavuuteen asti.

Soturijoukko laajenee luonnollisesti matkan varrella. Uusia taistelijoita voi palkata killan tiloista erilaisiin tarpeisiin. Uusia miekka- ja sauvamiehiä pääsee kustomoimaan paitsi aseistuksen sekä taitovalikoiman mutta myös ulkonäön suhteen. Vaikka säätäminen on simppelin ulkoasun vuoksi lähinnä näpertelyä, tuo se omiin taistelijoihin lisää syvyyttä ja kiintymystä. Vaihtoehtojakin piisaa, siitä pitävät huolen yli 20 hahmoluokkaa sekä 200 erilaista kykyä.

Fell Sealin juju on sen taktisessa taistelumekaniikassa. Isometrinen mättö päästää jokaisen soturin iskemään vuorollaan. Kunhan hahmo saa valokeilan itselleen, voi hän liikkua sekä toimia haluamassaan järjestyksessä. Selustaan syöksyminen tekee moukaroinnista tehokkaampaa, mutta toisaalta silloin ei enää ehdi livohkaan. Erityisesti etäämmältä hyökkäävät taikurit ovat tästä syystä erittäin tappavia. Toisaalta isommalle alueelle tehtävät hyökkäykset lämmittävät väärällä tavalla, kun omat sotilaat jäävät samaisen tulimyrskyn vaikutusalueelle.

Oman makupalansa tuovat tantereiden muuttujat. Esimerkiksi lattialuukun alla väijyvät soturit eivät pääse vuorollaan ulos, mikäli joku hahmoista seisoo lankkujen päällä. Tämä onkin syytä ottaa huomioon taistojen lomassa, sillä vahvistusjoukot ovat poikkeuksetta ikävä yllätys. Lisäksi erilaiset aarrearkut ja muut jemmat pitävät valppaana, sillä eihän salaisuuksia parane lojumaan jättää!

Harmillisesti mukaan mahtuu myös muutamia kauneusvirheitä. Ensinnäkin aivan liian suuri osa pelisessioista kuluu valikoita selatessa, sillä menut ovat kaikkea muuta paitsi käytännölliset. Toisekseen taistelutantereen havainnointi on hetkittäin hankalamman puoleista. Merkitykselliset korkeuserot tai muut muuttujat jäävät toisinaan huomaamatta. Toki tarkkaavaisuudella välttää ongelmakohdat, mutta kartan tihrustamisen ei pitäisi olla silti vaadittua. Lisäksi en tahtonut missään kohtaa saada iskostettua selkärankaan tapaa, jolla sota-alueella liikutaan. Nuolinäppäimet tuntuvat olevan tunti toisensa jälkeen yksinkertaisesti väärinpäin.

Onneksi pienet kehityskukkaset eivät latista kokonaisuutta. Tarinankerronta ja maailma ovat kiinnostavaa seurantaa, enkä voinut alkufiilistelyn lomassa välttää tiettyä Trine-fiilistä. Fell Seal tuntuu synkistä aiheistaan huolimatta lämpimältä teokselta. Sen audiovisuaalinen yksinkertaisuus kruunaa kokonaisuuden, joten teosta kelpaa taktikoida niin kotisohvalla kuin tien päälläkin.

Fell Seal: Arbiter’s Mask on oivaa lääkettä taktista roolipelaamista haikailevien syysiltoihin. Tekemistä helposti yli 20 tunniksi tarjoava seikkailu marssittaa eteen mukavaa pähkäiltävää niin kertakuolemasta poikki -kokemusta kaipaavalle kuin uusille taktikonaluillekin. Lopputulos maistuu aivan varmasti erityisesti niin Fire Emblem -sarjan faneille kuin Final Fantasy Tacticsia lämmöllä muistelevillekin.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

Hienon kaupungin rakensivat, mutta kaiteisiin ei ollut varaa.

Lisää luettavaa