Minipelikokoelmat, nuo kasuaalipelaajan vilpolat – arvostelussa Petoons Party

Petoons Party on lapsille, lapsenmielisille ja lapsiperheille suunnattu minipelikokoelma, jonka pääosassa seikkailevat petoonit. Petoonit taistelevat pahaa Kitraa vastaan, joka aikoo vallata Kimera-saaren ja viedä maagiset voimat mennessään. En edelleenkään tiedä mitä Petoonit oikein ovat, mutta ehkä sillä ei ole väliäkään.

01.01.2020

Kun Nintendo Wiin suosio oli kymmenisen vuotta sitten suurimmillaan, kulki videopelaajien keskuudessa rasittavuuteen asti toistunut vitsi siitä, kuinka Wiille julkaistaan vain minipelikokoelmia. Ikävintä vitsissä oli sen totuudenmukaisuus – huolimatta lukuisista klassikoista, joita konsolille onneksi myös julkaistiin. Petoons Partyn startatessa Nintendo Switchilla iskevät vuosien takaiset muistikuvat tajuntaan välittömästi. Graafisesti ollaan jo tarkemmilla vesillä, mutta bilepeli muistuttaa erehdyttävästi edellä mainittuja minipelikokoelmia, jotka yrittivät ratsastaa Mario Partyjen maineella.

Petoonit ovat sarjakuvamaisia ja verrattain hauskankin näköisiä hahmoja, joita ohjataan pelin lukuisissa minipeleissä. Pelit ovat jaoteltu tahkottavaksi kolmeen eri moodiin. Lautapelitilassa neljä petoonia heittää noppaa ja liikkuu pelilaudalla tuttuun tapaan omalla vuorollaan. Jokaisen vuoron jälkeen petoonit mittelöivät vastaan tulevissa minipelissä. Turnaustilassa puolestaan päästään minipelien makuun huomattavasti nopeammin, joka on tarpeen silloin, jos hidas eteneminen pelilaudalla alkaa tympimään. Mutta jos turnaustilakin tympii, on kolmannessa moodissa mahdollisuus päästä kokeilemaan kaikkia minipelejä heti ilman turhaa kisailua muiden kanssa. Aivan kaikki minipelit eivät kuitenkaan ole välittömästi pelattavissa, vaan Petoons Partya joutuu tahkoamaan joitakin hetkiä loppujen aarteiden avaamiseksi.

Sinällään Petoons Partyn pikapeleissä ei ole sen kummemmin vikaa. Osa niistä ovat idealtaan vallan hauskoja ja paikallisena moninpelinä ne voivat olla riemastuttaviakin ajantappajia kotibileissä. Eräs tällaisista peleistä on vaikkapa jouluinen Workshop Madness, jossa petoonit paketoivat joulupukin avuksi lahjoja sekä hoitavat lajittelun heittämällä valmiit lahjapaketit lattiassa olevaan aukkoon. Kun neljä petoonia kilpailee liukuhihnalla liikkuvista lahjoista sekä kiirehtii paketointipöytien ääreen, mieleen juolahtaa väkisinkin lapsiperheiden naurunremakat. Tämä toki vaatii useamman ohjaimen hankkimisen.

Ongelmia Petoons Partyssa on sen sijaan selkeästi kaksi, jotka ovat aika ratkaisevia pelistä nauttimiseen. Kontrollit eivät toimi sujuvimmalla mahdollisella tavalla, mihin on varmasti osasyynä petoonien kulmikas liikkuminen. Hahmojen ohjaamisen luonnottomuus erottaa Petoons Partyn varsin selkeästi Nintendon omista minipeleistä, joissa yleensä pelattavuus on huippuluokkaa – oli sitten sisällöstä mitä mieltä tahansa. Ohjaamisen ongelmat korostuvat erityisesti tietokonetta vastaan pelatessa. Tekoälyhahmot ovat varsinkin ensimmäisillä pelikerroilla masentavan ylivoimaisia. Neljän pelaajan paikallisena moninpelinä tilanne voi olla aivan toinen.

Toisena ongelmana Petoons Partyssa on minipelien ideoiden toistaminen ja monistaminen. Monet minipelit ovat toistensa kopioita perusidealtaan, jota on yritetty peitellä eri ympäristöillä ja tekemisen kohteilla.

Petoons Party on puutteistaan huolimatta visuaalisesti näppärä tapaus, jonka grafiikka soveltuu lasten peleihin moitteettomasti. Taustamusiikki on paikoin jopa tarttuvan pirteää, joten audiovisuaalisesti tämä minipelikokoelma peittoaa monet alussa mainitut Wiin kammotukset helposti.

Jos perheen konsolissa on neljä ohjainta, ei Petoons Party ole missään nimessä huono valinta peli-iltojen ratoksi, varsinkin jos julkaisun saa hankittua huokeaan hintaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että markkinoilla on paljon parempiakin minipelikokoelmia tarjolla. Kuten vaikkapa Super Mario Party.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 3

”Mihin helkuttiin se Klonkku pudotti sen sormuksen?!”

Lisää luettavaa