Karhuryhmän uudet tulokkaat – testissä Rainbow Six: Siege – Steel Wave

Ubisoftin taktinen FPS-rymistely jatkaa porskuttamistaan nyt viidentenä vuonnaan, eikä meno tunnu hidastuvan ollenkaan. Tilt pääsi ainoana suomalaisena mediana testaamaan kuluvan kauden uusia operaattoreja. Lisäksi päästiin kurkkaamaan miltä pitkäaikaisen remontin jäljiltä valmistunut House-kartta näyttää.

Rainbow Six: Siege jaksaa yllättää. Ei vain siksi, että vanhaa peliä tuetaan edelleen aktiivisesti, mutta myös sen vuoksi, että Ubisoft on nostanut ensi näkemältä tuskallisen huonon kokemuksen taktisen räiskintägenren kärkikastiin — joka vielä tuntuu parantuvan vuosi vuodelta. Pitkäaikainen panostus on tuottanut hedelmää ja alkuvuodesta aktiivisia pelaajia mitattiin maailmanlaajuisesti hulppeat 55 miljoonaa. Viidennen vuoden kausikortti lisää rosteriin kaksi uutta operaattoria, totaalisen ulkoisen muutoksen yhteen pelin tunnetuimmista kartoista, sekä yleisiä päivityksiä parantamaan kokonaisuutta.

Kahdesta uutukaisesta hauskin on ehdottomasti norjalainen Håvard ”Ace” Haglund, entinen pelastusmies ja nykyinen sosiaalisen median linssilude, jonka erikoisuutena on vesitykkien teknologiaa hyödyntävä muurinmurtaja. Mihin tahansa pintaan kiinnittyvä vekotin kohdistaa valtavan määrän painetta pieneen alueeseen kerrallaan, lopulta runnommalla materiaaliin kurkkimiseen sopivan suorakulmion muotoisen reiän. Ellei tuholaista pysäytetä, toistaa masiina saman tempun kolme kertaa jättäen jälkeensä yhden ihmisen mentävän aukon. Tilanteesta riippuen tuholaista voi käyttää niin uusiin pakoreitteihin kuin myös vihollisen motittamiseen. Nopeatempoisissa piirityksissä vaaditaan kuitenkin tarkkaa silmää ja yhteispeliä, sillä yksikin osuma harhaluodista tuhoaa räjähdysherkän viritelmän. Ace on parhaimmillaan juoksuttamassa vihollisia ympäri huonetta hänen heitellessä useita painepommeja kerralla käyttöön. Fuze-hahmolta tuttua AK-12 asettava käyttävä Ace on kuitenkin hidasliikkeinen ja tarvitsee turvakseen jonkun, joka voi suojata hänen selustansa.

Toinen uusi tulokas on Thandiwe “Melusi” Ndlovu, joka viettää aikansa salametsästäjiä vaanien. Viekas soturi onkin omiaan väijyttämään vihollisensa tilanteessa kuin tilanteessa, kiitos hänen liikkeitä hidastavan äänivallinsa ansiosta. Seiniin ja kattoon kiinnitettävä turvalaite varoittaa lähestyvistä vaaroista samalla pommittaen uhkia musertavalla voluumillä. Tämän seuraus on äärimmäinen hidastuminen, joka estää nopeat liikkeet ja juoksemisen. Melusi on omiaan tarjoamaan tiimille hengähdystaukoja piirityksiin, mutta myös luomaan tehokkaita ansoja yhdelle tai useammalle uhkarohkealle. Valtavaa arsenaalia hän ei kuitenkaan kanna mukana, joten yksinäistä sutta hänestä ei saa tekemälläkään. Parhaimmillaan salakavala metsästäjä onkin yhdistäessään voimansa esimerkiksi toisen puolustajan, Caveiran kanssa.

Taistelutoverit täydentävät toisiaan mielenkiintoisesti. Ace on hidastempoinen eturintaman köriläs jonka pioneerimäinen arsenaali on omiaan väkevään painostamiseen. Vastapainoksi hänen hitautensa on helposti käännettävissä häntä vastaan kiitos Melusin äänivallin, joka tekee jo valmiiksi tankkerimaisesta hymypojasta likipitäen tervaskannon. Tasapainon ei pitäisi tulla yllätyksenä sillä Ubisoft on jo vuosia panostanut Siegen hienoviilaukseen. Tunne on silti ilahduttava kun huomaa ettei kumpikaan tuoreista värväyksistä riko pitkälle harkittua kokonaisuutta.

Päivityksen suurin visuaalinen anti on House-kentän kasvojenkohotus, joka muuttaa klassisen kartan ulkoasun totaalisesti. House on yksi pelin ensimmäisiä karttoja jota esitettiin livenä ja varmasti tutuimpia taistelukenttiä sarjan pitkäaikaisille faneille. Nyt kuitenkin pitkään remontissa ollut lähiö on valmistunut ja lukuisat turvalliset väijytyspaikat on poistettu täysin. Kunnostettu talo tarjoaa entistä vahvemmat suojat pommeja puolustavalle joukkueelle, mutta kiitos esimerkiksi Acen uusien lelujen eivät hyökkääjät jää alakynteen. Tilannetta helpottaa myös Amarun päivitetty Garra Hook, jonka latausanimaatiota on nopeutettu huomattavasti. Hyökkäykseen painottava operaattori pystyy nyt myös rynnimään koukkunsa avulla suoraan suljetuista ikkunoista ja luukuista läpi. Muutos on pieni, mutta merkittävä.

Operation Steel Wave on loppuun asti hiottu päivitys taktisen räiskintägenren helmeen, joka tuo entistä enemmän opittavaa monipuoliseen kokonaisuuteen. Alkaneen viidennen vuoden toinen suuri päivitys on hyvä esimerkki siitä, miten hyvin pitkäaikainen toimintamalli puhtaassa moninpelissä voi toimia. Loppuvuodesta on odotettavissa vielä kaksi kautta, jotka molemmat tuovat mukanaan yhden uuden operaattorin ja vanhojen tuttujen karttojen päivitykset. Jo tämän perusteella on tämän vuoden season pass enemmän kuin hintansa arvoinen, varsinkin jos piirityshippa on muutenkin vienyt mennessään.

Operation Steel Wave julkaistaan kesäkuussa.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, verkko-ostot)

”Tuntui epäreilulta värvätä X-Ryhmän Storm firman futisjengiin, mutta minkäs teet.”

Tässä vielä vähän pelivideota: