Kaivosmiesten kullan kaipuu – arvostelussa Deep Rock Galactic

Nelinpeliksi suunniteltu toimintapeli on pikimustan huumorin sävyttämä sukellus kapitalismin sydämeen.

16.06.2020

Alkuasetelma on riemastuttavan simppeli: intergalaktinen yritys Deep Rock palkkaa taidoistaan tunnettuja fantasiamaailman kääpiöitä duunareiksi syvällä avaruudessa sijaitseville asemilleen. Ahtailta ja huonosti ylläpidetyiltä työpisteiltä lähetettävät äksyt rasvaniskat pudotetaan toinen toistaan vaarallisimpiin ympäristöihin etsimään kallisarvoisia mineraaleja. Multiplanetaarisen yhtiön tärkein huomion kohde on kuitenkin raha, eikä kotiin pääse ilman tarvittavaa kultamäärää. Kun asteroidille tai planeetalle on kerran astunut, on kotiin halajavan vain työskenneltävä. Päämajasta voi kutsua toki lisäammuksia ja tarvikkeita, jos meno käy liian tukalaksi, mutta auttava käsi ei tule ilmaiseksi. Ainoastaan harvinaisia jalometalleja louhimalla saa kasaan tarvittavan määrän rahaa toiminnan jatkamiseksi.

Visuaalisesti peli on huikea. Itse tekstuurit ovat yksinkertaisia ja jopa pelkistettyjä, mutta kokonaisuus häikäisee. Pelin valaisu on erityisesti omaa luokkaansa. Aurinkoa ei luonnollisesti maan alla nähdä, joten kaikki valopisteet lähtevät pienistä taskulampuista tai luonnottomista tippukivistä. Uhkaavat suvannot tuntuvat entistä syvemmiltä, kun niihin tiputettu soihtu jatkaa putoamistaan. Proseduraalisesti rakennetut maailmat ovat harvoin samanlaisia, joten uusia kokemuksia tulee vastaan tasaiseen tahtiin.

Yksinpelinä Deep Rock Galactic on hauska joskin helposti turruttava kokemus, joka käy liian vaikeaksi mitä pidemmälle se etenee. Pelaaja valitsee neljästä hahmoluokasta suosikkinsa, joista jokaisella on erilaiset taidot edetä syvällä tuntemattomissa luolastoissa. Tiedustelija on vikkelä jaloistaan, poraaja on nimensä veroinen ympäristön vihollinen, insinööri rakentaa avukseen kotitekoisia tykkejä ja ampujana tunnettu suojelija on hampaisiin asti varustettu kovis. Yksin ei yhdestäkään saa hirveästi irti, sillä teos painottaa moninpelin ihanuutta jokaisessa käänteessä. Hahmoilla on juuri sopivasti heikkouksia, ettei yhdellä pärjää täysin omillaan.

Sen sijaan kaveriporukassa onkaloiminen on täyttä juhlaa. Maksimissaan neljän pelaajan porukassa koettuna Deep Rock Galactic on parasta moninpeliä mitä on vuosiin nähty. Jokaiselle pelaajalle riittää tekemistä ja jokaisen panostus on tärkeä selviytymisen kannalta. Mitä syvemmälle kaivoksiin pääsee, sitä nopeammin löytyy rytmi tilanteiden ylittämiseen. Kun pakomatka asteroidin uumenista pelastuslautalle alkaa, jännitys on käsinkosketeltavissa. Jokaisesta aiemmasta päätöksestä ja rakennelmasta tulee elintärkeä, eikä loppuneita tarvikkeita saa enää tilattua jahka vetäytyminen alkaa.

Hahmot ovat kepeitä karikatyyrejä vailla persoonaa, mikä avaa mahdollisuuden muokata jokaisesta täysin omanlaisensa sankarin. Valikoissa on kymmenittäin erilaisia yhdistelmiä, joista voi koota kuontalosta lähtien aina omaan hakkuun asti mitä mielenkiintoisimpia kokonaisuuksia. Mitä enemmän planeettojen resursseja putsaa, sitä monipuolisempia valintoja itsensä ehostamiseen aukeaa.

Moninpeliä tukee myös seikkailun yllättävän sympaattinen ryhmähenki, jota painotetaan niin isoilla kuin pienilläkin tavoilla. Nappia painamalla hahmot huutelevat kannustavia sloganeita toisilleen, päämajan jukeboksin tahdissa voi jorata ja elektroniselta baarimikolta saa tilattua koko katraalle huurteiset päivän päätteeksi. Onnistuneen keikan jälkeen jaettu virtuaalinen skoolaus lämmittää sydäntä joka kerta. Deep Rockin panostus toisten kannustamiseen on valloittava tasapaino pelin kylmään simulaatioon kapitalismin helvetistä.

Sykkivä sydän onkin tärkeä jaksamisen kannalta, sillä pelissä on tutkittavaa kymmeniksi ellei sadoiksi tunneiksi. Perustehtävät alkavat helposti yksinkertaisissa luolastoissa, joissa vihollisia on vain pieneksi riesaksi. Mitä pidemmälle onkaloissa etenee, sen sokkeloisemmaksi muuttuu ympäristökin. Hyvin pian sitä huomaa olevansa kymmeniä kilometrejä pinnan alla vailla valoa tai ammuksia, jolloin olon tuntee hyvin pieneksi. Pisimillään yhden keikan pituus voi venyä jopa puolitoistatuntiseksi. Perustehtävien lisäksi tarjolla on tusinoittain sivutehtäviä, harvinaisten materiaalien jalostusta sekä kilpailuviettiä kutkuttavia tulosvertailuja. Viimeisten päivitysten mukana julkaistiin myös uudet Deep Dive -tehtävät, jotka avautuvat pelin loppupuolella. Nämä ovat monipuolisia useamman tavoitteen ralleja, joissa pidemmälle ehtineet työläiset pääsevät kokeilemaan taitojaan vaarallisimpien alueiden rajamailla.

Deep Rock Galactic on lajissaan vertaistaan vailla. Se yhdistelee moninpelien parhaat puolet saumattomaksi kokonaisuudeksi kietoen ne hykerryttävän mustan huumorin kaapuun. Lopputulos on intergalaktinen keikkatyö, johon haluaa palata yhä uudestaan – erityisesti kavereiden kanssa.

Saatavilla: PC (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

Koko galaksin uusi hauska arvauspeli: montako luotia lippaassa?

Lisää luettavaa