14-kiloinen monoliitti – arvostelussa NZXT H9 Elite PC-kotelo

NZXT:n koteloiden lippulaivamalli H9 Elite on varsinainen puuhaboksi.

21.06.2023

Tietokoneita itse kootessa oppii hyvin nopeasti arvostamaan laadukkaan ja tilavan tietokonekotelon ominaisuuksien mukanaan tuomia helpotuksia. Pienten osien ja liittimien kanssa näpräily liian ahtaan paketin sisällä voi olla näppäräsormisellekin puuhastelijalle turhauttava ja hankala kokemus. NZXT:n H9-mallisto pyrkii tarjoamaan isosti asennustilaa ja innovatiivisia ratkaisuja osien kiinnittämiseen. Ennen kaikkea kyseessä on ulkomuodoltaan pramea ja huomiota herättävä kokonaisuus.

ATX-kokoisille osille tarkoitettu kokonaisuus ottaa kauniisti sisäänsä standardinmukaisen emolevyn, virtalähteen ja muut osat. ATX:n ollessa ilmoitettu maksimikoko, voi sisuksiin istuttaa myös pienemmän mini-ITX- tai micro-ATX-kokoluokan lankun. Mikäli harrastajafoorumeita on uskominen, mahtuu sisään jopa isommat EATX-koon osat, mutta tätä en itse päässyt todentamaan. Piirilevy itsessään asentuu kehikon keskelle, ikään kuin hampurilaispihviksi sämpylöiden väliin. Täten molemmilta puolilta aukeavan kotelon sisällä on mahdollista pujotella piuhoja poikkeuksellisen näppärästi.

Kotelon etupaneeli, katto ja vasen kylki on valmistettu karkaistusta lasista sekä läpinäkyvästä pleksilevystä. Elite-mallissa emolevyn oikealle puolelle on esiasennettu pystyyn kolme kappaletta 120 mm -kokoluokan NZXT:n omia RGB-duo -tuulettimia. Kotelon takaa paljastuu vielä esiasennettuna yksi NZXT 120Q -tuuletin puhaltamassa ilmaa ulos. Valitettavasti takatuulettimeen ei ole lisätty minkäänlaista valaistusta.

Etukäteen asennettujen tuulettimien lisäksi kotelon pohjaan mahtuu kolme 120 mm tuuletinta ja ylärimaan vielä kolme lisää. Halutessaan voi myös käyttää isompia 140 mm propelleja, mutta tällöin osia mahtuu vain kaksi per kylki. Perinteisten kotelotuulettimien sijaan paikoille voi asentaa vaikka passiivisia jäähdytysripoja tai prosessorin AIO-järjestelmän. Tällöin tukea tarjotaan yhteensä kolmelle 360-kokoluokan jäähdyttimelle. Yläpaneelin pleksi on myös kätevästi vaihdettavissa joko 280 mm tai 360 mm kiinnikkeitä tukevaan malliin. Molemman kokoluokan muovikehikot toimitetaan itse kotelon mukana.

Hieman alan standardeista poiketen itse virtalähde asennetaan kehikon yläreunan keskellä sijaitsevaan telineeseen. Poikkeuksellinen asennuspaikka helpottaa piuhavientejä jonkin verran, joskin sijainti myös hankaloittaa muutamien emolevyn kiinnittyvien kaapeleiden pujottamista. Täten virtalähteen paikoilleen asentaminen kannattaa suorittaa vasta melko myöhäisessä vaiheessa.

Emolevyn takana olevan osion oikeassa alareunassa sijaitsee erillinen kehikko 3,5-tuumaisille kovalevyille, mutta mikäli tälle ei ole käyttöä, se on irrotettavissa kokonaan. 2,5-tuumaisille kovalevyille ja SSD-kiintolevyille tarjotaan oma saranan varassa kääntyvä kiinnityskehikko, johon levyjä saa asennettua kiinteästi tarvittaessa jopa neljä kappaletta. Saranalla toimivan kiintolevytelineen voi myös halutessaan kiinnittää ruuvilla kiinteästi paikoilleen. Laatikon yläpaneelin etureunasta sijaitsee virtanäppäin, kaksi A-tyypin USB 3.2 -porttia, yksi C-tyypin portti ja 3,5 mm audioliitäntä. Portteja lisälaitteille voisi aina olla enemmänkin, mutta määrällisesti ollaan tasoissa kilpailijoiden kanssa.

Kotelosta löytyy valmiiksi asennettuna myös NZXT:n oma RGB-ohjainyksikkö, jonka läpi kaikki esiasennetut tuulettimet viedään emolevylle. Esiasennettuja ja jälkikäteen lisättyjä propelleja ja jäähdyttimiä voi hubiin yhdistettynä ohjata NZXT:n oman CAM-ohjelmiston kautta. CAM on yleisesti ottaen valojen ja tuulettimien ohjaukseen tarkoitetuista ohjelmista kevyemmästä päästä ja käytettävyydeltään laajalti kustomoitavissa. Esimerkiksi Asusin Armorycrateen verrattuna se on suorastaan kevyt, nopea ja selkeä.

Reippaasti asennustilaa tarjoava kokonaisuus tarkoittaa luonnollisesti myös ulkomitoiltaan massiivista pakettia. Jalkojen kanssa piirun vajaa puolen metrin korkuinen monoliitti on noin 30 sentin levyinen ja syvyyttäkin piisaa lähes 47 sentin verran. Painoa pelkällä tyhjällä kotelolla on yhteensä 13,9 kiloa. Kaikki osat sisälle asennettuna painoa kertyy luonnollisesti vielä reippaasti enemmän. Valmista taisteluyksikköä ei varsinaisesti ihan heti lähdetä rullailemaan ympäri maita ja mantuja.

Sekä mustana että valkoisena mallina myytävä NZXT H9 Elite on poikkeuksellisen näyttävä tietokonekotelo. Sen esiasennetut tuulettimet ja RGB-ohjausyksikkö antavat tuntuvasti vastinetta hieman normaalia korkeammalle hinnalle. Kookkaan ja fiksusti suunnitellun laatikon sisään on ilo rakentaa tehokas taisteluasema. Paketti tukee myös laajaa määrää erilaisia jäähdytysratkaisuja, joten ainakaan prosessorin tai näytönohjaimen lämpökuolemaa ei tämän kotelon sisällä pitäisi päästä todistamaan. Prameaa ulkomuotoa kehtaa esitellä laneilla tai vaikkapa Assembly-messuilla.

NZXT H9 Elite maksaa kirjoitushetkellä noin 280 euroa

YHTEENVETO:
***** / *****
NZXT H9 Elitessä yhdistävät näyttävä ulkomuoto ja käytännöllisyys. Massiivisen mutta samalla paljon asennustilaa tarjoava tietokonekotelo mahdollistaa helpon johdotuksen ja tehokkaan ilmastoinnin. Paketti tarjoaa myös vastinetta rahoille esiasennettujen tuulettimien ja RGB-keskusyksikön muodossa.

”Tänään me tehdään telk-telkän-telkän-telkänpönttö!”