B650-piirisarjaan pohjautuva NZXT N7 on valmistajansa ensimmäinen AMD:n AM5-kantaa tukeva emolevy. DDR5-muistia ja uusia Ryzen 7000 -prosessoreita suoraan paketista tukeva lankku pitää sisällään nipun ominaisuuksia, jotka takaavat, että sitä voidaan käyttää taisteluaseman alustana vielä pitkälle tulevaisuuteen.
ATX-kokoluokan emolevy sisältää esiasennetun kiinteän takapaneelin, josta paljastuu varsin kattava valikoima liitäntöjä. Kuusi A-tyypin ja yksi C-tyypin USB-porttia pitävät huolen siitä, ettei laitteita tarvitse jättää laitumelle ainakaan puuttuvien liitäntöjen takia. Kattavan USB-arsenaalin lisäksi perälaudassa on liitännät myös muun muassa Ethernet-piuhalle, 3,5 mm audiolaitteistolle ja optiselle äänilähdölle. S/PDIF-portin sisällyttäminen pakettiin lämmittänee ainakin hifiharrastajien impendanssiriippuvaisia kuparilankasydämiä. Takapellissä sijaitsee myös pikanäppäimet BIOS:n taaksepäin rullaamiseen ja CMOS:n resetointiin. Täten koneen koteloa ei tarvitse välttämättä edes availla mikäli koneistoa tarvitsee nollailla isommalla kädellä.
Itse lankulla on liitäntöjä varsin mallikas määrä. Kolme vapaana olevaa M.2-lovea SSD-levyjä varten sekä neljä SATA-porttia takaavat, että tallennustilaa enemmänkin tarvitsevan ei tarvitse heti turvautua purkkaratkaisuihin. Emolevyllä olevaan 2230-kokoluokan M.2-porttiin on esiasennettu Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet tarjoava verkkomoduuli, joten langattomuuden perään haikailevankaan ei tarvitse hankkia erillistä verkkokorttia. Verkkomoduuli tukee luonnollisesti nykymuotoista Wi-Fi 6e -standardia. Bluetooth-yhteys puolestaan rullaa 5.2-standardin mukaisesti. Kolmesta PCIe-laajennuskorttipaikasta yksi tukee PCIe 5.0 -standardia ja muut vanhempaa 4.0-luokitusta.
Keskusmuistikampoja voidaan kiinnittää yhteensä neljä kappaletta. DDR5-muistia tuetaan aina 128 gigabittiin saakka 6 000 MHz kellotaajuudella. XMP- ja EXPO-muistiprofiileja tuetaan myös, joten kammat saa kellotettua BIOS:n kautta valmistajan lupaamiin nopeuksiin muutamalla hiiren klikkauksella. BIOS:n käyttöliittymä itsessään ei ole ehkä ihan moderneimmasta päästä, mutta se ajaa silti asiansa. Säätövaraa on melkoisesti ja esimerkiksi alivoltittamaan tai ylikellottamaan haikailevien ei tarvitse kurkistella kateellisena naapuripöytiin.
Kotelotuulettimien liitäntöjä on sen verran kattavasti, että minkä tahansa laatikon saa taatusti ilmastoitua tehokkaasti. Myös USB-laajennusliitäntöjä on niin paljon, että mikäli kotelon etupaneeliin haluaa täyttää USB-porteilla, on sekin mahdollista. Vaihtoehtoisesti laajennuspaikkaan voi liittää NZXT:n oman RGB-ohjaimen, jolla tuulettimien valaistusta ja nopeuksia on helppo hallinnoida valmistajan oman CAM-ohjelmiston avulla.
Emolevyä alkuun ihaillessa on vaikea olla kiinnittämättä huomiota piirisarjan osia peittävään metallisuojukseen. Alkuihmetyksen jälkeen tajusin, että piirilevyn herkempiä osia ja muun muassa M.2-portteja suojaavat panssarit irtoavat kätevästi ihan nostamalla. Magneeteilla kiinnittyvät suojametallit tekevät N7-sarjan tuotteista poikkeuksellisen sliipatun näköisiä. Herkempiä osia suojaavat paneelit pitävät myös huolen siitä, että se kokemattominkin asentajatahvo, joka ei ole muistanut maadoittaa itseään ennen koneen asennusta, purkaa staattisen varauksensa viimeistään suojia irroittaessa. Funktionaalisuus ja tyylikkyys kävelevät kerrankin käsi kädessä. Himoittuun kokovalkoiseen taisteluyksikköön panostaville tiedoksi, että lähes kaikkia NZXT:n lankkuja on saatavilla myös valkoisena.
Kattavan määrän ominaisuuksia ja käytettävyyttä tarjoava N7 B650E on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen hankinta. Mikäli AMD:n AM5-kanta on yhtä pitkäikäinen kuin edeltäjänsä, voinee tätä emolevyä käyttää koneen yhteen sitovana keskuksena vuosien ajan.
NZXT N7 B650E:n myyntihinta kirjoitushetkellä on noin 380 euroa.
YHTEENVETO:
***** / *****
Erinomaisesti käytettävyyden ja tyylikkyyden yhdistävä emolevy, jonka laajat liitäntämahdollisuudet, laajennuspaikat ja muut ominaisuudet takaavat lankun käyttökelpoisuuden vuosiksi eteenpäin.