Pesunkestävä kalikka – arvostelussa Nokia XR20

Tässä puhelimessa piisaa ainakin kokoa ja painoa. Mutta onko siitä matkan päällä pelaavalle?

11.05.2022

Nokia XR20 on suunniteltu huolettomaan käyttöön. Siinä on Gorilla Glass Victus -näyttölasi, MIL-STD-810H-standardoitu 1,8 metrin pudotuskestävyys ja IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys. Vettä laite sietää tunnin ajan 1,5 metrin syvyyteen asti. Tiltin testeissä kapula pudotettiin vettä täynnä olevaan lavuaariin, eikä tästä koitunut mitään ongelmia. Kosketusnäyttö ei tosin veden alla toiminut, mutta Xbox-ohjaimen kautta pelattu Call of Duty Mobile pyöri pinnan alla täysin normaalisti. Tästä onnistuneesta kylpytestistä huolimatta emme suosittele kokeilemaan samaa; eihän asiassa nimittäin ole mitään järkeä.

XR20 kestää 22 asteen pakkasta ja 55 asteen kuumuutta. Huolettomuudeksi voidaan lukea myös luvatut käyttöjärjestelmäpäivitykset, joihin kuuluvat tulevat Android 13 ja 14. Lisäksi tietoturvapäivityksiä tulloo ainakin kesään 2025 saakka. Näytöllä on vuoden vaihtotakuu, jonka aikana rikkoutunut lasi voidaan vaihtaa kerran. Muilta osin takuu on kolme vuotta. Tältä osin kaikki siis enemmän kuin kunnossa.

6,67-tuuman Full HD+ -LCD-näytöllä varustettu Nokia XR20 painaa todella paljon: 249 grammaa. Ja tämä siis ilman mitään lisäpainoa tuovaa suojakuorta. 1 080 * 2 400 -näyttöresoluution järkäle ei siis välttämättä ole mikään fiksuin valinta hentokätisille. Taskuun hukkuviin höyhenenkeveisiin pikkuluureihin tympääntyneille ja kunnollista ”kalikkatuntumaa” kaipaaville luuri on kuitenkin kuin taivaan lahja.

Nokia XR20:n sisuksissa hyrrää kahdeksanytiminen Snapdragon 480. Testissä oli laitteen 6/128 Gt -versio; saatavilla on myös hieman edullisempi 4/64 Gt -malli. Kumpaisenkin mallin tallennustilaa voi kasvattaa microSD-kortilla. Se huomautuksena, että paketissa ei tule laturia, vaan ainoastaan USB-johto lataamista varten. Tarvittaessa laturin voi ostaa Nokian omilta verkkosivuilta, jolloin myyntituotot ohjataan Clear Rivers -järjestölle. Kyseinen organisaatio puhdistaa vesistöjä muovijätteestä.

Android 12 -puhelimena XR20 ei sinänsä tarjoa mitään uutta tai erikoista päällä olevaa ohjelmoitavaa punaista hätäpuhelunäppäintä lukuun ottamatta. Nokian ”puhdas” käyttöjärjestelmä on kuitenkin varmasti useiden käyttäjien mieleen, sillä monien muiden valmistajien pakkosovellukset – joita ei saa kirveelläkään poistettua – loistavat poissaolollaan. Näin ollen myös tallennustilaa jää enemmän peleille ja tarpeellisille sovelluksille.

Päivänvalossa kohtuullisen hyvät 48 megapikselin pää- ja 13 megapikselin laajakuvakamerat tekevät tehtävänsä tyydyttävästi. NFC sekä kaikki muut perinteiset kännyköille tyypilliset perusominaisuudet toimivat ilman ihmettelyjä lukuun ottamatta Bluetooth 5.1 -yhteyttä, jonka kanssa oli pari kertaa niin sanottu outo hetki. Ongelmat tulivat eteen kaksien eri nappikuulokkeiden parissa. On mahdollista, että koska kapulaan oli yhdistetty Bluetoothilla samaan aikaan myös Xbox-ohjain, tuli siitä jonkinlainen hikka. Onneksi tilanne korjaantui nopeasti parittamalla laitteet uudestaan. Kyseessä ei siis ole mikään jokapäiväinen probleema.

NYT PELATAAN

Olitpa kotona tai matkoilla, mobiilipelaaminen on kännykässä tärkeä juttu. Tiltin armottomassa testiluolassa otettiinkin luonnollisesti selvää siitä, miten Nokia XR20 jaksaa pelien parissa.

Call of Duty Mobile on aina erinomainen testipeli. Sen parhaimmat mahdolliset grafiikka-asetukset yhdistettynä nopeatempoisiin verkkomatseihin saavat luurin prosessorin kuumaksi paljastaen samalla akun riittävyyden.

Tiltin testeissä taskucodia pelataan kaikki mahdolliset HD-tekstuurit, -äänet sun muut lisukkeet ladattuina ja käyttöön otettuina. Itse pelaaminen hoidetaan Bluetoothin kautta paritetulla Xbox-ohjaimella.

XR20:n 4 630 mAh akku jaksoi CoD Mobilea neljä ja puoli tuntia, kun sekä näyttökirkkaus että äänet oli asetettu 75 prosenttiin. Kun ruudun kirkkaus nostettiin täysille, peliaika supistui neljään tuntiin.

Xbox Game Pass -pilvipelaamista sai tykitellä 75 %:n kirkkaudella ja äänenvoimakkuudella hieman yli viisi tuntia. Täydellä näyttökirkkaudella peliaika putosi noin puolen tunnin verran.

Luvut ovat kohtuullisia, mutta jäävät reilusti esimerkiksi Tiltin kätösissä testattuun isommalla akulla mutta pienemmällä hintalapulla varustettuun Realme 9 Pro -luuriin.

Varsinainen pelaaminen sujui XR20:llä pääosin hyvin, mutta Call of Duty Mobilessa tehot tuntuivat joskus kyykkäävän kaikista hektisimmissä tilanteissa. Tällöin ruudunpäivitys putosi rankasti, pari kertaa jopa alle 20 fps:n. Varsinaista järkiselitystä ei kyykkäilyille saanut, sillä useimmiten peli rullasi täysin mallikkaasti jopa kaikkien vihulaisten ollessa ruudussa samaan aikaan. Nytkähtelyt tapahtuivat sekä 4G- että WLAN-yhteyksillä, joten mobiilidataakaan (joka on testialueella erinomainen) ei voi nykimisistä syyttää.

Toinen nytkähtely tapahtui muutaman kerran Xbox Game Pass -pilvipelailun aikana. Peli ”pysähtyi” (ruutu mustaksi & äänet pois) noin kolmannessekunnin ajaksi täysin satunnaisesti. Joskus Forzat ja Halot pyörivät pilvestä täysin virheettömästi, toisina päivinä mustan ruudun vilautuksia näkyi useampia. Muilla luureilla ei vastaavaa ole koskaan tullut allekirjoittaneelle vastaan.

Akun kestosta vielä sen verran, että 4G-striimitoistossa XR20 pyöritti 75 %:n volyymillä ja näyttökirkkaudella leffoja ja sarjoja lähes yhdeksän tuntia. Täydellä kirkkaudella virtaa riitti kuudeksi ja puoleksi tunniksi. Nämäkin luvut jäävät reilusti Realme 9 Pro:n vastaavista.

Puhelin latautuu tyhjästä täyteen noin puolessatoista tunnissa pikalaturia (max 18 W) käyttämällä. XR20 tukee myös langatonta pikalatausta (15 W).

KOKONAISUUS

Nokia XR20 on ihan tyylikkäästi muotoiltu ja muovisesta rakenteestaan huolimatta painosta johtuen suht’ arvokkaan oloinen luuri. IPS LCD -näytössä riittää kirkkautta ja se on muutoinkin täysin tyydyttävä viihdekäyttöön. Peruskäytössä puhelin on hyvä, eikä se pahemmin lämpene edes kovassa pelailussa.

Vaaka-asennossa käytettäessä luurin stereokaiuttimet antavat erittäin hyvän ja avaran äänen. Desibelejä tulee kiitettävästi äänen heijastuessa leveälle molempiin suuntiin. Pelit ja muu viihde kuullostavat oikein mainiolta, vähän jopa dolbyatmosmaiselta. Luurin pohjassa on myös 3,5 mm -kuulokeliitin, joka ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys. Äänipuoli onkin tämän laitteen erottuvimpia vahvuuksia.

Kokonaisuutena Nokia XR20 on käytettävyydeltään hyvä perusluuri, joka poikkeaa muista vastaavista kestävyydellään. Meillä kaikilla on joskus pudonnut puhelin käsistä, toisilla ikävinkin seurauksin. XR20:n näyttö kuitenkin kestää – ainakin todennäköisesti – moisen. Eikä reipas pulahdus matalaan veteenkään tee pahaa. Näin ollen luurin suurimmaksi ongelmaksi koituukin vain ja ainoastaan liian korkea hinta. Tämän pitäisi yksinkertaisesti maksaa selkeästi alle puoli kiloeuroa.

Mikäli kuitenkin altistaa luurejaan vahingoille ja haluaa taskun pohjalle jotain minkä myös tuntee kädessään, on XR20 tässä tapauksessa erinomainen. Myös korvat kiittävät valinnasta. HC-pelaajien kannattaa kuitenkin suhtautua kapulaan varauksella, etenkin jos on tarkoitus rymistellä Call of Duty Mobilen -tyylisten vauhtihirmujen parissa.

Nokia XR20 (6/128 Gt) maksaa tällä hetkellä noin 500 euroa. Sitä on saatavilla sekä harmaana että sinisenä.

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Painavaa, kestävää ja mahdollisimman ympäristöystävällistä puhelinta etsivän valinta, kunhan hinta hilautuu sopivammaksi. Normipelit pyörivät tällä hyvin, mutta raskaammissa tehot loppuvat hieman kesken. Erinomainen äänipuoli ja pitkään jatkuvat päivitykset ovat kuitenkin ässinä hihassa.

Vesijäähdytystä parhaimmillaan. Mutta älä sinä laita luuriasi vettä täynnä olevaan lavuaariin. Turhaa ja tyhmää.

Lisää luettavaa