Muokkailtava pelikaveri jokaiseen käteen – arvostelussa Mad Catz B.A.T. 6+ -pelihiiri

Lepakkoautonkin muotoilusta suuntaa hakenut hiiri, jonka kuosia voi vaihtaa lennosta.

26.09.2021

Pelilaitteita valmistava Mad Catz ei ole koskaan pelännyt kulkea omia polkujaan. Etenkin firman pelihiiret – joista Tilt on jo aiemmin tutustunut R.A.T. Pro X3 Supremeen – saavat kulmakarvat koholle erittäin persoonallisien kuosien takia.

Nyt Tiltin kätösiin saapui B.A.T. 6+ -nimellä kulkeva hiiri. Kyseessä on R.A.T. Pro X3:n tyylisesti fyysisesti muokkailtava mutta myös paljon omia yksityiskohtia sisältävä pelikaveri.

115 grammaa painava 1,8 metrin punotulla liitäntäjohdolla varustettu B.A.T. 6+ on mielenkiintoinen tapaus. Sen ulkonäössä on oiva ote, jota voi vielä kaupan päälle viritellä mukana tulevilla lisäosilla. Toki myös RGB-valaistus kuuluu asiaan; se on kuitenkin tässä hiiressä yllättävän varovaisesti toteutettu hehkuen vain hiiren takaosassa ja sivuilla.

Hyperautosta, avaruusaluksesta ja batmobilesta innostuksensa saaneen hiirulaisen kämmen- ja sivuspoilerit ovat vaihdettavissa. Kämmenspoilereista toinen on hitusen korkeampi, mutta sivuille laitettavissa on isompi ero. Niiden vaihtoehtoversioissa on nimittäin alustat, joiden päällä sormet voivat levätä. Näin peukalo tai pikkurilli eivät raahaudu pitkin hiirimattoa tehden pelaamisesta mukavasti erilaisempaa. Aivan kuten R.A.T. Pro X3:n vastaavien sivuspoilereiden kanssa, näitä alustalla varustettuja oppii arvostamaan pitemmän päälle todella paljon.

Spoilereiden vaihtaminen on tehty helpoksi, sillä ne kiinnittyvät näppärästi magneeteilla. B.A.T. 6+:n muokkaaminen onkin todella nopea ja työkaluja vaatimaton juttu. Tästä iso peukku!

Kun on asettanut itsellensä sopivat spoilerit paikoilleen, voi itse pelaaminen alkaa. Hintaa hiirellä on sen verran, että tekniikkaan on luonnollisesti panostettu.

16 000 DPI:tä kahden millisekunnin vasteajalla kantaa pitkälle. Optinen Pixart PMW 3389 -sensori ei myöskään petä, kuten on muidenkin sitä käyttävien hiirien kohdalla todettu. Tarkkuutta ja täsmällisyyttä siis piisaa. Pohjatassujen kanssa tuli kuitenkin pieniä erimielisyyksiä, sillä allekirjoittanut ei oikein päässyt sinuiksi hiiren liikkumisesta kovilla matoilla. Herkkiin liikesarjoihin tuli pientä nykimisfiilistä, sillä pohjatassut tuntuivat jarruttavan tarpeettomasti. Pehmeillä hiirimatoilla, kuten loistavalla Logitech G840 XL:llä, ei ongelmia ollut. Mutta näin ollen ainakaan omassa käytössä hiirestä ei ollut kovien pintojen sankariksi, vaan mattona oli yksinkertaisesti pakko olla pehmeämpi tapaus.

Kun alusta on kohdillaan, tarjoaa B.A.T. 6+ pääosin erinomaisen käyttökokemuksen. Hiiren päänäppäimissä on melko muovinen tuntuma, mutta ne toimivat todella loistavasti vähintään 60 miljoonaa klikkiä kestävien DAKOTA-kytkimien avulla. Kumipinnoitettu rulla tuntuu taasen oikein hyvälle ja sen klikkinäppäimessä on erinomainen vaste. Myös sivunäppäimet toimivat luotettavasti vaikka niiden tuntuma oli lähes halpamuovinen. Ainoa mitä kuitenkin jäi lopulta kaipaamaan oli erillinen Pro-Aim-tarkkuustilanäppäin.

B.A.T. 6+:aa voi käyttää ilman erillistä softaa, mutta silloin jää paitsioon useista optioista. Näin ollen softan (Windows 7 tai myöhempi) käyttö onkin käytännössä pakollista. Ohjevihkosen nettiosoite ja QR-koodi vievät väärään paikkaan, mutta softan löytää onneksi nopeasti Mad Catzin sivuilta.

B.A.T. 6+:n softa on (onneksi!) huomattavasti vakaampi kuin aiemmin arvostellun R.A.T. Pro X3:n. Sen verran isosta erosta on kyse, että lepakkohiiren softa ei kaatunut kertaakaan. Softa myös toimi selkeästi sukkelammin.

Symmetrisen muotoisessa hiiressä on molemmilla sivuilla kaksi lisänäppäintä. Näin ollen B.A.T. 6+ soveltuu loistavasti sekä oikea- että vasenkätisille, sillä molemmille on tarjolla omat peukalonäppäimet. Hiiressä ei ole rullan, pää-, ja DPI-vaihdinnäppäimien lisäksi muita namiskuukkeleita. Kaikki edellä mainitut voi ohjelmoida softaa käyttämällä haluamallaan tavalla, aivan kuten hiiren Chameleon-RGB-ledit. Kuten alussa mainittiin, B.A.T. 6+:n valot ovat maltillisesti asetettuja eivätkä ne valaise pöytää hehkulampun tavoin. Käytännössä tämä näyttää hienovaraisen tyylikkäälle.

Mad Catz B.A.T. 6+ on ehkä asteen verran ”muovisemman” oloinen mitä hinta antaisi uskoa, mutta muokkailtavuutensa takia sen käytettävyys on erinomaisella tasolla – kunhan vain ottaa huomioon mitä hiirimattoa käyttää. Pro-Aim-näppäimen poissaolo harmittaa, vaan muutoin kaikki toimii kuten hyvässä peruspelihiiressä pitääkin. Tarkkuus tai näppäilyjen rekisteröinnit eivät jättäneet mitään arvailujen varaan, sillä peleissä voitot ja tappiot olivat ihan omien taitojen mukaisia, ei hiirestä johtuneita. B.A.T. 6+ on täsmävalinta myös niille, jotka kaipaavat pöydälle hieman muttei todellakaan liikaa lisävälkettä. Käsi lepää hiiren päällä mukavasti eivätkä reunasormet ota vaihdettavien sivuspoilereiden ansiosta hiirimatosta minkäänlaisia palovammoja. Hiiren käytön suhteen ei myöskään ole mitään merkitystä kumpaa kättä käyttää. Hyviä puolia on siis huonoja selkeästi enemmän.

Mad Catz B.A.T. 6+ maksaa noin 110 euroa.

Jahas, mikähän Transformeri se tämä nyt sitten on…

Lisää luettavaa