Kun pelkkä ääni ei riitä – arvostelussa jytisevät Razer Nari Ultimate -pelikuulokkeet

Toiminnan mukana värisevät luurit, olkaapa hyvä!

12.05.2020

Razerin Nari Ultimate -pelikuulokkeet tarjoavat tasapainoiset ominaisuudet. Lisäksi 2,4 GHz -taajuudella toimivien langattomien luurien sisälle kätkeytyy tärisevä yllätys, johon ei kovin monissa luureissa törmää.

Aluksi tiedoksi, että Nari Ultimatesta on myynnissä kaksi eri versiota. Toinen on suunniteltu pc- & PlayStation 4 -käyttöön toisen toimiessa pc:n lisäksi Xbox Onella. Testaukseen saatiin jälkimmäinen versio. Konsoliyhteensopivuuden lisäksi eroa näissä seteissä on se, että PS4-version mukana tulee pieni USB-dongle luurien yhdistämistä varten. Xbox One -versiossa donglea ei tule, sillä luurit yhdistetään konsoliin peliohjaimen tavoin. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että mikäli Xbox One -version haluaa yhdistää tietokoneeseen, on siinä oltava Microsoft Wireless Adapter for Windows -adapteri. Tätä ei testivaiheessa ollut käsillä, joten luurit testattiin yksinomaan Xbox Onella. On myös huomioitava, että PS4-version mukana tulee lisäksi 3,5 mm:n liitinkaapeli esimerkiksi puhelimia varten. Xbox One -versiossa ei ole 3,5 millimetrin liitäntää laisinkaan. Sen sijaan latausta varten molemmissa versioissa tulee kolmemetrinen USB-mikro-USB-kaapeli. Bluetooth-yhteysmahdollisuutta luurit eivät tarjoa.

Nari Ultimaten ”automaattinen” pääpanta pitää huolen, että luurit asettuvat korville ilman suurempia kikkailuja. Painoa kuulokkeissa on sen verran, että kupolia vasten painava panta on syystäkin pehmennetty mukavaksi. Kovassa tohinassa joutuu silloin tällöin tekemään pieniä korjausliikkeitä kuulokkeiden liikkuessa hissukseen nenänvartta kohti. Mikäli malttaa pysyä suhteellisen paikoillaan, ei korjausliikkeitä tarvita.

Muutoin kuulokkeet tuntuvat päässä varsin hyviltä. Viilentävät geelitäytteiset korvatyynyt ovat mukavat, eikä hiostuksesta tarvitse olla huolissaan. Tyynyt on suunniteltu myös silmälaseja käyttäviä ajatellen.

Luurit käynnistetään vasemmassa korvakupissa olevalla virtanäppäimellä. Mikäli Xbox One on sammuksissa, käynnistää näppäin myös itse konsolin. Saman näppäimen nopealla napautuksella saa kuulokkeiden vihreät logovalot päälle ja pois.

Vasemmassa kupissa on 24-vaiheinen voimakkuudensäätörulla, kun taas oikealle on jemmattu kaksivaiheinen kytkin ja säätörulla. Kytkimellä valitaan rullan toiminta sen säätäessä joko HyperSense-tärinöiden tai chatti- ja peliäänien välistä voimakkuutta. Samaa rullaa painamalla mykistetään mikrofoni. Molemmat säätörullat toimivat ratasmaisesti ja ne pyörivät hieman liian herkästi. Niiden käytössä täytyy siis olla varovainen.

Nari Ultimaten erikoisominaisuus HyperSense antaa luureihin haptista värinää. Räjähdykset, iskut ja muut bassopainotteiset äänet iskevät korvanlehdille niin, että kyseiset äänet kirjaimellisesti tuntee päässään. Haptisten iskujen voimakkuutta voi säätää kahdeksan eri tason verran. Kovimmillaan jyske on niin rajua, että heikoimmat lähtevät lääkekaapille. Keskitasoilla ryske miellytti allekirjoittanutta eniten. Etenkin Call of Duty -tyylisiin peleihin ja aivottomiin räiskintäleffoihin ominaisuus oli mitä mainioin. Immersiota lisää se, että HyperSense toimii stereona. Näin ollen molemmille korville iskeytyy asianmukaisesta suunnasta tulevat paukkeet. Mikäli korvien rummutus ei jostain syystä miellytä, saa HyperSensen kytkettyä pois päältä.

Itse äänenlaatu on kuulokkeissa hyvä. Äänimaailma on avara, jopa surroundmainen. Korkeissa äänissä olisi hieman parantamisen varaa, sillä etenkin kovilla äänenvoimakkuuksilla niistä paljastuu virheitä. Bassopuoli on kelvokas, ja sen osaston toimivuutta tehostaa HyperSense. Kokonaisuutena äänenlaatu sijoittuu kuulokerintamalla hyvään keskitasoon.

Mikrofoni saa niin ikään puhtaat paperit. Kun sitä ei tarvitse, sujahtaa se nätisti korvakupin sisälle. Samanlaisen ratkaisun toivoisi näkevän muissakin luureissa.

Kun sekä valot että HyperSense on kytketty päälle, kuulokkeet piippaavat akkutilasta noin viiden ja puolen käyttötunnin jälkeen. Tämän jälkeen akkua riittää vielä vähän yli tunniksi. Xboxin ilmoittaessa kuulokkeiden virran loppumisesta käyttöaikaa on enää noin kahdeksan minuuttia.

Kestoa voi lisätä sammuttamalla valot, jolloin pelkän HyperSensen kera ensimmäinen akun tilasta huomauttava piippaus tulee 8,5 tunnin kohdalla. Virtaa riitti tämän jälkeen kuitenkin vielä kaksi ja puoli tuntia. Ilman HyperSenseä käyttöaika pitenee lähemmäs 20 tuntiin. Tyhjästä täyteen luurit latautuvat noin neljässä tunnissa.

Nari Ultimate ei ole siitä halvimmasta päästä. Hinnan perustelevaa HyperSenseä onkin syytä kokeilla ennen ostopäätöstä, sillä ominaisuus ei ole kaikkien mieleen. Jos kuitenkin kaipaa peli- tai leffakokemukseen lisää jytyä, ei näitä luureja kannata ohittaa. Surroundmainen ääni on miellyttävä ja kuulokkeet tuntuvat päässä hyvältä pitemmänkin ajan.

Vielä kuitenkin yksi tärkeä huomio: kuulokkeita testattiin kolmessa kotiteatterissa kolmen eri Xbox One X:n kanssa. Yhdessä huoneessa kuulokkeet pätkivät silloin tällöin muutama sekunti kerrallaan. Selvisi, että luurit ottivat häiriötä noin metrin päässä olevasta Lenovon kannettavasta tietokoneesta aina silloin, kun läppäri alkoi lataamaan isoja tiedostoja WLANin kautta. Tämä toistui useita kertoja, eikä ollut väliä oliko läppäri kytkettynä 2,4 GHz:n tai 5 GHz:n taajuudella toimivaan WLANiin. Muissa testiympäristöissä ei samaa tapahtunut, vaikka huoneissa oli runsaasti muitakin laitteita.

Razer Nari Ultimaten myyntihinta on noin 200€.

Kolmen tunnin sheikkaamisen jälkeen Nari yksinkertaisesti kuukahti lattialle.

Lisää luettavaa