Välkehtivää lähimuistia – arvostelussa Kingston Fury Beast RGB Special Edition

Kingstonin valkoiseen lämpösuojaan käärityt RGB-valaistut muistikammat ovat näyttävyyden lisäksi myös erittäin suorituskykyiset.

12.05.2023

Tiltin edellisestä keskusmuistiarvostelusta on vierähtänyt jo hyvä tovi. HyperX-brändin myynnin jälkeen pelaajille suunnatut muistikampasarjat ovat kantaneet pelkkää Kingstonin omaa Fury-nimikettä. Tuoteperheeseen kuuluvat perustason pelaajille tarkoitetut Beast-muistit, kovempaan käyttöön tarkoitetut Renegade-kammat sekä peliläppäreihin ja muihin SODIMM-kantaisiin emolevyihin tarkoitetut Impact-tuotteet.

Arvosteluun saapunut Kingston Fury Beast RGB Special Edition asettuu tehoiltaan DDR4-muistien keskisarjan yläpäähän. 3 600 Mt/s -vauhdilla sykkivät muistikammat ovat DDR4-kammoiksi kaiketi yleisintä 3 200 Mt/s -nopeutta vikkelämpiä, joskin teknologian huippupäästä jäädään vielä reippaasti. Loppupeleissä suorituskykyerot eri nopeuksilla ovat melko pieniä, mutta PC-harrastuksensa vakavasti ottavat tahtovat puristaa kokoonpanostaan irti jokaisen irtoavan tehopisaran.

Natiivisti kammat toimivat 2 400 MHz:n nopeudella, joten täydet tehot käyttöön valjastaakseen konepellin alta pitää paljastua XMP- tai DOCP-profiileja tukeva emolevy. Kaikissa valmiissa pakettikoneissa tukea etukäteen viritetyille kellotusprofiileille ei välttämättä ole, joten tämä on syytä huomioida kampoja päivittäessä tai vaihtaessa. Tiltin budjettikoneen B550-PLUS-pohjainen emolevy otti kammat sisäänsä mukisematta ja asetti ne myös toimimaan optimaalisilla nopeuksilla automaattisesti. Valittavista XMP-profiileista ensimmäisellä muistiyksiköt rullaavat 3 600 MHz:n nopeudella ja 18-22-22-39-1.35v-latensseilla, jotka ovat tälle nopeusluokalle melko tyypilliset. Kakkosprofiililla nopeus tippuisi 3 000 MHz:iin, mutta latenssit kiristyisivät 16-18-18-36-1.35V asti.

Tämän kyseisen muistikampaparin tärkeimpiä elementtejä on suorituskyvyn ohella sen keskivertoa huomattavasti prameampi ulkomuoto. Valkoinen alumiinikuori on keskusmuistien saralla harvinaisuudestaan huolimatta yllättävän kysytty ominaisuus. Kokonaan valkoisen sävyihin tähtäävät keskusyksiköt ovat juuri nyt niin sanotusti “kuuminta hottia”, ja tältä osin tuote osuukin markkinoilla hyvään loveen. Pyöristetyt kulmat ja kaareva RGB-valonauha saavat komponenttiparin näyttämään joltain suoraan Porschen tuotekatalogista karanneelle.

Muistien selkärankaa koristavat ledinauhat ovat myös täysin ohjelmoitavissa. Suoraan paketista tuetaan muun muassa Asuksen Aura Sync -järjestelmiä sekä MSI:n Mystic Light Sync -ohjelmistoa. Voipa valoja säätää myös Kingstonin omalla Fury CTRL -sovelluksella. Omalla kohdallani Aura Sync -järjestelmät kaappasivat vilkkuvalot omaan käyttöönsä välittömästi, ja täten muistit mukautuivat esiasetettuun sateenkaariprofiiliin kauniisti. Fury CTRL:n kautta lediyksiköitä voi säätää hieman monipuolisemmin, joten päädyin ohjaamaan toiminnallisuutta sen kautta. Alkuun Kingstonin ohjelma ei suostunut tunnistamaan laitteita ollenkaan, mutta syyksi selvisi pian aiempi Aura Sync -ohjelmisto. Pienen pähkäilyn jälkeen Fury CTRL paljastui ihan passeliksi ohjelmistoksi, joskin ilmeisesti asetusten muuttaminen vaatii aina koko koneen uudelleen käynnistystä toimiakseen.

Akuuttia kuolaamista ja kateellisia tuijotuksia aiheuttava ulkomuoto, passeli suorituskyky ja kilpailukykyinen hinta takaavat sen, että Kingstonin muistit ovat nyt ja todennäköisesti jatkossakin tietokoneharrastajille houkutteleva hankinta. Kun mukaan isketään vielä valmistajan lupaama elinikäinen takuu tuotteelle, on pakettia vaikeaa olla suosittelematta päivityssarjaa tai prameaa ulkomuotoa havitteleville.

Kingston Fury Beast RGB Special Edition 32 Gt 3600 Mt/s -muistikampapaketti maksaa kirjoitushetkellä noin 120 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Kingston Fury Beast RGB Special Edition tarjoaa erinomaista suorituskykyä, upean ulkomuodon ja monipuolisesti ohjattavaa RGB-valaistusta kilpailukykyiseen hintaan.

Kesytetty peto tyytyväisenä laitumella.

Lisää luettavaa