Jytkettä pöydän päälle ja alle – arvostelussa Logitech Z407 -kaiutinsetti

Monitorien kuvanlaadusta ei yleensä tarvitse nillittää, mutta niiden äänenlaatu on lähestulkoon aina kuuntelukelvotonta. Logitech Z407 tuo asiaan järkihintaisen korjauksen.

05.11.2020

Kaikki tietokoneella pelanneet tai vaikkapa musiikkivideoita katselleet tietävät, ettei monitorin omilla kaiuttimilla yksinkertaisesti pärjää – jos niitä nyt edes on omassa näyttöpäätteessä. Sopivien kaiuttimien valinta on kuitenkin vaihtoehtoviidakossa tuskien taival. Logitech on tarttunut asiaan useammalta kantilta, minkä tuloksena syntynyt Z407 on erittäin pätevä ja useille käyttäjille sopiva vaihtoehto. Hyvän äänentoiston lisäksi kaiutinsetin käyttömahdollisuudet ovat nimittäin astetta kattavammat.

Paketti pitää sisällään kaksi satelliittikaiutinta, subwoofer-kaiuttimen, langattoman pyörösäätimen paristoineen ja 3,5 mm -liitäntäkaapelin. Kaiuttimet liitetään subwooferiin, joka taasen kytketään sähköverkkoon. Laitteiston toimintakuntoon saaminen on hyvin yksinkertainen ja nopea operaatio.

Logitech Z407:n satelliittikaiuttimien asettelua on ajateltu niin, että niitä voi käyttää kahdessa asennossa. Vaaka-asennossa ne mahtuvat näppärästi allekirjoittaneen monitorin alle (tällöin kaiuttimen korkeus on 9,4 cm), mutta tarvittaessa ne voi iskeä myös pystyyn mukana tulevia tukijalkoja käyttäen; tällöin korkeus on 20,5 cm. Tukijalat toimivat näppärästi plug-n-play-tyyliin, joten mitään ruuvileikkejä ei tarvita.

Ääntä kaiutinsettiin pääsee puskemaan kolmella tavalla: käyttämällä joko Bluetoothia (5.0), 3,5 mm -audiokaapelia tai micro-USB-kaapelia. Näistä viimeisintä ei kuitenkaan tule paketissa mukana. Äänen sisääntulo vaihdetaan pyörösäätimen pohjassa olevilla näppäimillä.

Bluetooth-testeissä ääni ei pätkinyt, vaikka musiikkia toistanut kännykkä vietiin toiseen huoneeseen. Luonnollisesti kaapelia käyttämällä ääniyhteys pysyi niin ikään vahvana.

Palttiarallaa lätkäkiekon kokoinen pyörösäädin toimii kaukosäätimenä. Muotoilultaan ja toimintatavaltaan se on erikoinen ratkaisu äänen hallintaan, mutta pienen harjoittelun jälkeen se osoittautuu kuitenkin ihan mainioksi kapineeksi. Kiekkoa pyörittämällä säädetään kaiuttimien omaa äänenvoimakkuutta, joten se ei siis muuta Windowsin omaa äänen ulostuloa. Bassotehoa pääsee säätämään painamalla härpäkettä kolmen sekunnin ajan. Lisäksi kiekolla pääsee liitäntätyylistä riippuen tekemään seuraavia:

    – kun äänilähteeksi on valittu 3,5 mm:n kaapelilla, kaiuttimet voi vaimentaa kiekkoa näpäyttämällä. Bluetooth- tai USB-liitäntää käyttämällä sama näpäytys keskeyttää toiston. Uusintanäpäytys luonnollisesti peruu toiminnon
    – Bluetoothia tai USB-liitäntää käyttämällä voi myös skipata seuraavaan raitaan (kaksi näpäytystä), toistaa raidan alusta tai siirtyä edelliseen raitaan (kolme näpäytystä)

Pyörökiekon päällä on toiminnoista kertova läpinäkyvä tarra. Se on noviisien hyvä pitää paikoillaan ainakin pari ensimmäistä käyttöpäivää, kunnes toiminnot ovat selkäytimessä.

Alkuasetuksien jälkeen pääseekin sitten siihen tärkeimpään eli tutustumaan itse ääneen.

Tehdassäädöillä Logitech Z407 jytkää bassoa hitusen verran liikaa. Lattialle asetettu subwoofer ilmoitti voivansa vähän liiankin hyvin, joten pyörökiekko pääsi heti ensimmäiseksi madaltamaan subbarin tehoja. Muutamien tuttujen testiraitojen jälkeen ääni alkoi olemaan balanssissa todellisen paukuttelun aloittamista varten.

Säätämisen jälkeenkin matalat taajuudet ottavat hieman valtaa. Korkeat äänet soivat sinänsä siististi, mutta bassojen impakti on astetta hallitsevampaa. Tässä kohtaa sitten mennäänkin jo makuasioihin: kaipaako täysin flattia sointia vai maistuuko korville pieni loudness-voittoisuus. Sekä musiikkiin että peleihin – ja tietenkin myös elokuviin – tulee ihan kivaa potkua tunnelmaa nostattamaan. Hifisteille nämä eivät sovellu, mutta tuskin kukaan moinen tämän hintaluokan laitteisiin edes vilkaiseekaan.

Peruskäytössä Z407 suorituu tehtävässään aikalailla erinomaisesti. Minkäänlaisia häiriöitä ei ilmaantunut eivätkä kaiuttimet suhise joutokäynnin aikana laisinkaan.

Logitech lupaa setille hetkellisen 80 W -tehon, mikä tuntuu pitävän paikkaansa. Volyymia lähtee enemmän kuin normaalikokoisessa huoneessa pystyy luukuttamaan. Äärimmäisen tärkeänä seikkana ääni ei säröydy vaikka nuppi olisi käännetty kaakkoa kohti.

Logitech Z407 on hintaluokassaan pätevä laite useille erilaisille pelipöydille. Kaiuttimien kaksi sijoittelutapaa, kolme erilaista äänituloa sekä tehokas subbari antavat rahalle hyvää vastinetta. Langaton ja pitkälle koneestakin vietävä pyörökiekko on totuttelemisen jälkeen ihan mainio kaukosäädin, josta on iloa etenkin silloin, kun kaiutinsetin iskee kiinni esimerkiksi olohuoneen televisioon. Perinteiseen kännykältä soitettavaan musiikin kuunteluun käytettynä se on myös hyvä valinta 2.1-järjestelmäksi. Z407:stä on moneksi, ja tämä onkin monelle hyvä ostoargumentti.

Logitech Z407:n OVH on 99€.

Junnuturnauksen finaaliottelu keskeytyi kun Koistinen otti kiekon käteen ja vaihtoi sillä katsomossa soivaa biisiä.

Lisää luettavaa