Hypertarkka lasisilmä – arvostelussa HyperX Vision S

HyperX:n erityisesti sisällöntuottajille suunniteltu kamera häikäisee ominaisuuksillaan.

19.12.2023

Hewlett Packardin omistuksissa nykyään oleva HyperX on brändinä tunnettu erityisesti laadukkaista ja luotettavista pelitarvikkeistaan ja lisälaitteistaan. Varsinkin hyviä kuulokkeita arvostavien pelaajien suosikkilistoille usein päätyvän brändin nimissä on nyt julkaistu nippu striimaajille ja sisällöntuottajille tarkoitettuja laitteita. Ensimmäisenä Tiltin testipenkkiin päätyi Vision S -webkamera.

Lähes 260 grammaa painava musta kamerayksikkö on varsin vankkarakenteinen laite. Kymmenisen senttiä pitkä kameraputki jättääkin kokonsa puolesta useimmat verkkokamerat varjoonsa. Mattamustaksi maalattun alumiinikotelon sisällä makoilee kahdeksaan megapikseliin yltävä Sonyn valmistama Starvis IMX 451 -sensori. Samaa sensoria käytetään yleisemmin muun muassa ammattikäyttöön tarkoitetuissa kojelauta- ja turvakameroissa, joten kotitoimisto-oloihin sen pitäisi laadullisesti riittää varsin mainiosti. Ensiluokkaisista osista valmistetun arvokkaan näköisen kokonaisuuden kruunaa näppärästi magneetilla linssin eteen kiinnittyvä silmälappu, joka takaa sen, ettei kamera näe mitään mitä et halua sen näkevän.

Tarkkuudeltaan laitteella ylletään 4K-resoluutioon (3840 x 2160p) 30 kuvan päivitysnopeudella. Halutessaan Full-HD-tarkkuudelle (1920 x 1080p) tiputtaessa päästään 60 kuvan sekuntipäivitysvauhtiin. Optiikan katselukulma on 90 astetta tarkkuudesta riippumatta. Striimeihin alhaisempi resoluutio nopealla kuvalla riittää vallan mainiosti, mutta tosissaan esimerkiksi YouTube-sisältöjä tekeville UHD-tarkkuuteen kykenevä kamerayksikkö on hyvä lisäys työkalupakkiin.

Naarmunkestävän lasin taakse piilotetun optiikan taltioima kuva on laadullisesti poikkeuksellisen hyvää. Aidosti hyvänlaatuisen kameran taltioimaan kuvaan totuttelu voi olla suorastaan silmät avaava kokemus Teams- ja Zoom-käyttöön tarkoitettujen halpiskameroiden käyttöön tottuneille. Kaikki kasvoja koristavat finnit, rypyt ja juonteet piirtyvät ruudulle juuri sellaisina kuin ne pärstässä ovat. Automaattisen tarkennuksen ansiosta kuvan keskiössä oleva sisällöntuottaja tai esiintyjä myös erottuu taustastaan tehokkaasti.

Noin 250 euron hintaan myytävän laite ei varsinaisesti ole halpa, mutta kuvanlaadullisesti se pieksee merkittävän osan markkinoilla olevista kilpailijoistaan. Kookkaan objektiivin ja laadukkaan sensorin ansiosta sillä ei ole ongelmia taltioida kuvaa hämärämmissäkään olosuhteissa ja 1080p resoluutiota käytettäessä nopeamman kuvanopeuden ansiosta se toistaa myös levottomammankin verkkopelurin liikkeet syötteeseen fantastisesti. Kohdeyleisö on huomioitu myös siinä, että yksikön sisään ei ole tungettu minkäänlaista mikrofonia. Striimaajien ja sisällöntuottajien suosiessa erillisiä puomin varaan asennettuja mikkejä, on kameran mukaan turha pultata erillistä äänisyötelaitetta. Mikäli haluaa taltioida sekä kuvaa, että ääntä yhden laitteen avulla, katseensa voi kääntää HP:n oman 960 4K web-kameran suuntaan, jonka sisälle on pultattu myös mikrofoni. Hintaa sisartuotteella on parisen kymppiä enemmän.

Laite on mahdollista kiinnittää vaikkapa näytön reunaan tai pöydälle kulmaan mukana tulevan kahdella nivelellä varustetun ankkurin avulla. Kumisten tassujen ansiosta tukevasti paikallaan istuva jalka estää myös tehokkaasti ainakin yksikön pahimmat heilumiset vauhdikkaassa käytössä. Nivelet itsessään ovat sopivan jäykkäliikkeiset, eikä kamera ala niiaamaan kesken kuvaussession ainakaan liiallisen löysyyden johdosta. Ankkurin alla sijaitsee myös ¼-ruuvikierre, joten laite on mahdollista kiinnittää helposti myös tripodiin, gimbaaliin tai hydrauliseen jalkaan.

Tietokoneeseen Vision S yhdistetään mukana toimitettavalla USB-C-USB-A-johdolla. Mukana toimitettava 1,8 metriä pitkä kaapeli on poikkeuksellisen taipuisa ja laadukkaan oloinen. Vaikka pituutta piuhalla on mukavasti, voisi sitä olla enemmänkin. Näin tarkkaa kameraa kun voisi riittoisamman letkun kanssa käyttää huomattavasti monipuolisemmin. Johto on joka tapauksessa täysin irroitettava, joten sen voi myös vaihtaa paremmin käyttötarkoituksiin sopivaan malliin helposti.

HyperX:n oma NGENUITY-hallinointiohjelma on varsin koruton mutta asiallinen. Ominaisuudet aina kuvan tarkkuuden, terävyyden tai vaikkapa väritasapainon säätämisen osalta ovat selkeästi jäsenneltyjä ja helppoja käyttää. Softan puolella voi hallinnoida myös kaikkia muita saman brändin alla julkaistuja laitteita varsin vaivattomasti. Ohjelmisto on myös moniin kilpailijoihinsa verrattuna huomattavan kevyt, eikä se haaskaa striimauskoneen kallisarvoisia resursseja turhaan. Toisin kuin vaikkapa Razerin Synapse-softa, NGENUITY ei myöskään kaatuile jatkuvasti.

Vaativaan käyttöön nimenomaan ammattilaisille tai sellaisiksi tahtoville suunniteltu Vision S -webkamera on kertakaikkisen vakuuttava kokonaisuus. Huippuluokan materiaaleista ja komponenteista valmistettu kamerayksikkö taltioi kuvaa poikkeuksellisella tarkkuudella. Erinomaisen hallinointiohjelmiston ansiosta helppokäyttöinen laite nostaa pelistriimit ja verkkosisällöt aivan uudelle tasolle. Premium-hintainen paketti tarjoaa rahalle vastinetta luksuslaatuisen kuvan muodossa, ja esimerkiksi striimaushommansa vakavasti ottaville sitä voi suositella lähes täysin varauksetta.

YHTEENVETO:
***** / *****
Ammattimaiseen striimaukseen ja sisällöntuottamiseen tarkoitettu webkamera on laadukkaasti ensiluokkaisista osista valmistettu laite. Hintaluokassaan poikkeuksellisen laadukasta kuvaa tarjoileva kokonaisuus on myös erittäin helppokäyttöinen erinomaisen hallinnointiohjelmiston ansiosta.

Hydraulisen prässin alle puristuksiin jääneen kyborgin osat saivat Skynetin arvostetun kierrätysohjelman kautta uuden elämän.