Euforiaa omille sekä vastapuolen korville – arvostelussa HyperX Cloud II Wireless

Käytännössä legendan statuksesta nautiskeleva HyperX tuo markkinoille ehkäpä firman parhaan piuhallisen kuulokemallin langattoman version. Täysin identtisistä vehkeistä ei ole kyse, sillä parannusta on langattomuuden lisäksi myös mikrofonissa.

12.02.2021

Myyntipakkauksessa komeileva slogan ”Legendary sound” on todellakin ansaittu. HyperX:n budjettiystävälliset Cloud II­ -kuulokkeet ovat oman käyttökokemuksen lisäksi myös maailmalla paljon kiitosta sekä arvostusta keränneet pelikuulokkeet. Alunperin vuonna 2015 julkaistut johdolliset versiot riisutaan nyt kahleistaan, kun estradille astelee HyperX Cloud II Wireless -pelikuulokkeet tiukasti isoveljensä jalanjälkiä seuraten.

HyperX Cloud II Wireless edustaa pelikuulokemaailmassa yksinkertaista ja jämäkkää kokonaisuutta. Cloud II ei vilku, hehku tai aiheuta muutenkaan mitään epilepsiariskiä käyttäjälleen tai sivusta seuraajalle. Joidenkin mielestä “tylsän” kuoren alla kuitenkin sykkii vankan kokemuksen kautta raudanluja kokonaisuus ilman ylimääräistä kilkettä. Cloud II Wireless pysyttelee onnistuneesti asian ytimessä ilman glitteriä.

Ulkonäön ja käyttömukavuuden puolesta langattomat Cloud II:set kumartavat syvää kunnioitusta alkuperäisille johdotetuille versioilleen. 306 grammaa painavat mustapunaiset pelikuulokkeet tuntuvat käsissä sekä päässä erittäin jämäköiltä ja mukavilta. Korvien ympärystä hellivät keinonahkaan neulotut viskaelastista vaahtoa sisältävät korvakupit, jotka eivät aiheuta painetta pidempienkään pelisessioiden jälkeen. Omalla kohdallani kuulokemaailma on erittäin kriittinen korvalehtieni ollessa lähes täysin rustoutuneet, joten jos omat korvani eivät kärsi, niin ei varmasti muidenkaan.

Pelikuulokkeet noudattavat langattomuudestaan huolimatta minimalistista ilmettä. Vasemman kupin alla sijaitsevat varsinaiset painikkeet ja oikeassa kupissa rulla äänenvoimakkuutta varten. Varsinaisia painikkeita on kaksi, joista kummallakin on kaksi käyttötarkoitusta. Taaempana sijaitseva namiska on pitkään painettuna virtapainike ja kertapainalluksella 7.1-äänikanavan päälle/pois-kytkentä. Leukaa lähempänä sijaitseva painike on kertaalleen painettuna mikrofonin mykistys ja pohjassa pidettynä äänen aktiivimonitoroinnin aktivointi sekä poiskytkentä. Kuulokkeiden irrotettava mikrofoni sijaitsee myös vasemmassa kupissa standardin mukaisesti. Oikean kupin rulla pyörii vapaasti ilman ääripäitä, joten äänenvoimakkuus on täysin kiinni laitteestasi, eikä kuulokkeissa täten ole omia rajoituksia voluumin suhteen.

Kahleistaan riisuttu Cloud II on varustettu samoilla 53mm-elementeillä kuin edeltäjänsäkin. Legendaarisesta äänimaailmastaan huolimatta täydellisyydestä ei kuitenkaan voida puhua. Molemmat Cloud II -versiot loistavat erityisesti mid- ja high-taajuuden äänitasoilla, mutta valitettavasti matalan puolen soundit jäävät hitusen alakynteen. Tässä kohtaa toki täytyy muistaa, ettei pelikuulokkeiden ole tarkoituskaan olla aivoja tärisyttäviä bassolaatikoita. Tietokoneella käytettäessä on onneksi saatavilla useita kolmannen osapuolen sovelluksia, joilla äänimaailmaa voi viritellä enemmän oman maun mukaiseksi. 7.1-tilaääni taasen on erinomainen, sekä alkuperäisessä Cloud II:ssa että tässä langattomassa uutuudessa.

Langattomuuden yleisenä huolenaiheena on usein akkukapasiteetti ja sen kestävyys. Skeptinen olin myös minäkin, sillä omakohtaista kokemusta langattomista pelikuulokkeista ei juuri ole, paitsi poikkeuksena Xbox Onella omistetut Turtle Beachin Stealth 700 -ämyrit. Stealthit kestävät juuri ja juuri noin 15 tuntia käyttöä ennen lataamista, mutta Cloud II Wireless pesee omalla akunkestollaan lattian tuosta vain. Mittausta en tehnyt sekuntikellon varassa, mutta voisin vannoa päässeeni ainakin 30 tuntiin ennen kun HyperX:n NGENUITY-ohjelma ystävällisesti suositteli kuulokkeiden lataamista. USB-C:llä ladattavissa oleva HyperX Cloud II Wireless lopettaa latausvalon vilkuttamisen noin kahdessa tunnissa, eli täyttä kapasiteettia ei tarvitse odotella varhaiseen maailmanlopun tuloon asti. NGENUITY on myös siinä mielessä fiksu toveri koneellasi, että ohjelma näyttää kuulokkeiden akkuvarauksen prosentteina. Tällöin esimerkiksi täysin yllättävä yhteyskatko on helposti ehkäistävissä.

HyperX Cloud II Wireless yhdistetään haluttuun laitteeseen paketissa tulevan USB-donglen avulla. Kuulokkeet ovat yhteensopivia PC:n, PlayStation 4:n ja Nintendo Switchin kanssa. Valitettavasti HyperX:stä haaveilevat mobiilikäyttäjät sekä ”Xbotit” joutuvat turvautumaan langalliseen malliin. Kun Cloud II Wireless yhdistetään tietokoneeseen, antaa Windows mahdollisuuden määritellä kuulokkeet suoraan 7.1-kaiutinasetelmaan ilman sen suurempia kikkailuja. Kuten edellä mainittiin, HyperX:n oma NGENUITY-ohjelma Windows 10:llä tunnistaa kuulokkeet erikseen. Ohjelman kautta voi akkuvarauksen lisäksi myös säätää esimerkiksi omaa äänenvoimakkuutta Windowsin oman mikserin sijaan.

Mikrofoni on yksi Cloud II Wirelessin suurimpia parannuksia. Vaikka paperilla väitetään mikrofonin olevan identtinen piuhaversion kanssa, on moni keskusteltukumppani ilmaissut äänen tulevan entiseen verrattuna paljon pehmeämmin. Tämän lisäksi myöskään taustahälinä tai vaikkapa näppäimistön kalkatus ei tule yhtä pahasti läpi kuten alkuperäisen Cloud II:n kanssa. Mikrofoni on yhä irrotettavissa mikäli kaipaat pelailuusi antisosiaalisempaa otetta tai jos käytössäsi on erillinen laite kauniin puheensorinan tuottamiseen.

Saatan vaikuttaa hullulta, mutta uskaltaisin väittää langattoman Cloud II:n soveltuvan pelaamisen lisäksi myös hieman kasuaalisempaan käyttöön. Kuulokkeiden käyttömukavuus päässä on yksinkertaisesti niin hyvä, että näitä voisi pitää vaikka toimistossa ynnä muissa vastaavissa päivät pitkät. Kuulokkeiden signaali on vankka koneessa sijaitsevaan USB-dongleen, sillä ainakin omassa kotitoimistossani yhteys pysyi vakaana parvekkeellakin käydessä. Välissä on kuitenkin reilusti umpikivestä valmistettua seinää, joten signaalin suorituskyky oli suuri yllätys ensimmäistä kertaa kantavuutta testatessa.

Dynaamisesti tiivistettynä HyperX Cloud II Wireless on erinomainen valinta langattomien kuulokkeiden markkinoilla. HyperX:lle tyypilliset laatu äänessä, rakenteessa ja käyttömukavuudessa ovat kivenkovia valttikortteja pelikuulokkeiden maailmassa. Täten päivitys perinteisistä piuhoista langattomaan malliin ei ole varsinaisesti vaatimus vaan enemmänkin mieltymysten asia. Korkealuokkaista laatua on tarjolla molempien valintojen kohdalla, joten valintana HyperX on joka tapauksessa pelkkää voittoa.

HyperX Cloud II Wireless -pelikuulokkeiden suositushinta on noin 170 €

Meno kuin IKEAssa.. A menee B:hen, C puuttuu vai puuttuuko, missä on D?

Lisää luettavaa