Ilmoitus: Fortnite-riidat paisuvat uusiin ulottuvuuksiin – Epic: “Apple uhkaa katastrofaalisilla seurauksilla”

Se, mikä alkoi viime viikoilla monelle Fortnite-fanille ilon merkeissä, on nyt muuttumassa aiempaakin uhkaavammaksi.

ILMOITUS Kuten jo aiemmin uutisoimme, poistettiin hittipeli Fortnite Applen sovelluskaupasta sen jälkeen, kun siihen oli rakennettu sisään uusi, pelaajalle alennuksen antava maksutapa. Tavalla rahat menivät suoraan Epic Gamesille, eikä Apple saanut niistä haluamaansa 30 prosentin siivua.

Pelaajille tämä oli riemun päivä. Fortniten sisäisen valuutan, V-bucksien, hintaa alennettiin 20 prosentilla, eli haluamiaan skinejä ja tansseja pystyi nyt hankkimaan huomattavasti halvemmalla. PC-, PS4-, Xbox One- ja Nintendo Switch -laitteilla tämä toteutettiin suorana alennuksena, mutta mobiiliversioissa kyseisen Mega Dropin toteuttaminen edellytti juurikin uutta ja suoraa maksutapaa.

Ehditkö itse heittää palkkasi V-buckseihin? Eivätkö rahat nyt riitäkään äkillisesti tarvitsemiisi välttämättömyyksiin, kuten tietokoneeseen tai työssäkäyntiin kaivattuun autoon? Vahinkoja sattuu ja https://www.lainat.fi/autolainat auttaa.

Ensin pelin poisti sovelluskaupastaan Apple, joskin pian sitä ei voinut ladata enää myöskään Google Play -kaupasta.

Epic Gamesin mukaan Apple on nyt uhannut myös estää pelitalon pääsyn iOS- ja Mac-kehittäjäohjelmaan vastaiskuna sen viime viikon toimista. Eston tulisi astua voimaan myöhemmin tässä kuussa, ja sillä olisi vaikutus myös työkaluihin, joita pelitalo tarvitsee Unreal Engine -pelimoottoria sekä yhteistyösuhteiden ylläpitoa varten.

Kalifornialaiselle oikeusistuimelle Epicin jättämässä kirjelmässä (pdf) huomautetaan, ettei Apple ole antanut viitteitä siitä, että Unreal Engine olisi itse rikkonut yhtäkään App Storen käyttöehdoista. “Tyytymättömänä Fortniten poistoon App Storesta, Apple hyökkää nyt Epicin koko liiketoimintaa vastaan oikeusjuttuun liittymättömillä alueilla”, kirjelmässä todetaan.

Unreal Engine on Epicille tärkeä tulonlähde sekä yksi syistä sen huiman kasvun taustalla. Fortniten lisäksi sitä hyödynnetään muissa iOS-peleissä, kuten huippusuositun PUBG:n mobiiliversiossa. Unreal Engineä hyödyntävät myös monet ulkopuolisten kehittäjien tekemät pelit, joita ei pystyttäisi Applen toimien myötä ehkä enää päivittämään.

Vastauksena uhkaan Epic hakee määräystä Applea vastaan. Pelitalon mukaan Epic tulisi todennäköisesti voittamaan oikeusjutun, mutta sen mielestä Apple pyrkii murskaamaan sen ennen oikeusjutun etenemistä tuohon pisteeseen.

Määräyksellä pelitalo haluaisi estää Applea tekemästä kolmea asiaa, joita ovat Fortniten poisto App Storesta, ilkeämielisten toimien teko (kehittäjäohjelmasta poisto) sekä Fortniten poisto jo sen ladanneiden käyttäjien laitteilta.

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että käyttäjät kyllä pystyvät pelaamaan jo lataamaansa peliä iOS-laitteilla, mutta uusia, mahdollisesti pelikokemuksen parantamiselle tärkeitä päivityksiä he eivät pysty lataamaan.

Kirjelmässä huomautetaan mahdollisuudesta siihen, että Apple saattaisi pyrkiä vieläkin rankempiin toimiin, joilla pelaaminen pystyttäisiin estämään yhtiön laitteilla kokonaan. Apple itse ei ole antanut varsinaista perää näille väitteille.

Määräyksellä Epic haluaisi asettaa niin jo otetut kuin mahdollisesti tulevaisuudessakin otettavat Applen toimet jäihin siihen asti, kunnes lakijuttu on setvitty.

Oikeusjuttu Googlea vastaan on varsin samanlainen, kuin Applenkin kohdalla. Tämä teknologiajätti vaikuttaisi kuitenkin suhtautuneen asiaan puhelinvalmistajaa neuvotteluhaluisemmin ja rauhallisemmin. Googlen mukaan peli on yhä saatavilla Android-järjestelmälle, mutta sitä ei voida tehdä saatavaksi Play-kaupassa käyttöehtojen rikkomusten vuoksi.

Epic on saanut osakseen mittavaa tukea. Yksittäisten fanien lisäksi muun muassa musiikkijätti Spotify sekä koko länsimaista seurustelukulttuuria mullistanut Tinder ovat todenneet julkisesti kannattavansa Epicin toimia Applen monopolistisia sääntöjä vastaan.

Kyseessä ei kuitenkaan ole Epicin kannalta helpoin mahdollinen oikeusjuttu – onhan vastassa kaksi maailman mittakaavassa valtavaa yhtiötä parhailla mahdollisilla lakimiehillä varustettuna.

Apple näyttäisikin hyödyntäneen lakimiestensä asiantuntemusta vastauksessaan jo vahvasti. Se esimerkiksi on pyrkinyt löytämään jokaisen mahdollisen ehtorikkomuksen myös uuden maksutavan ulkopuolelta. Se on muun muassa tarttunut Fortniten sovellusilmoituksiin, väittäen että ne hyödyntävät “liian väljää kieltä” ja rikkovat näin sopimusehtoja.

Ilmeistä siis on, ettei ainakaan Apple päästä Epic Gamesiä riidassa helpolla. Nähtäväksi jää, päättyykö eripura faneille myönteisellä tavalla.