Tiesitkö tätä: Jokainen suomalainen voi pelata pian liki jokaista uutta konsolipeliä maksutta

04.08.2015

Suomen kirjastojen oma sivusto Helmet on ilmoittanut, että kirjastot saavat jatkossa laajentaa pelivalikoimiaan huomattavasti.

Tähän mennessä kirjastot ovat voineet lainata vain pientä osaa markkinoilla olevista konsolipeleistä. Pelien lainaus on tekijänoikeuslain aiemman tulkinnan mukaan vaatinut erillisen luvan pelien tuottajilta. Lupa on yleenäsä kuitenkin ollut todella kallis, eikä sitä ole moniin peleihin saanut.

Nyt Euroopan Unionin tuomioistuimen päätöksen ja Suomen Tekijänoikeusneuvoston tuoreen lausunnon avulla kirjastojen konsolipelikokokelmat laajenevat.

”Espoon kaupunginkirjasto piti tätä tulkintaa Euroopan Tuomioistuimen ns. Nintendo-päätöksessä (Case C-355/12) asettaman linjan vastaisena ja pyysi Tekijänoikeusneuvostolta kannanottoa päätöksen vaikutuksista kirjastoihin. Tekijänoikeusneuvosto on nyt antanut lausuman (2015:8), että erillistä lainauslupaa ei tarvita. Lausunto vahvistaa Espoon kaupunginkirjaston tulkinnan oikeaksi”, kertoo Helmet sivuillaan.

”Monet kokoelmista puuttuneet klassikot ja huippupelit saadaan nyt kirjastojen hyllyille. Sekä mikä tärkeintä, tulevaisuudessa uutuuspelejä pystytään hankkimaan huomattavasti aiempaa kattavammin. Kirjasto tukee pelikulttuuria ja osallistuu sen rakentamiseen monella rintamalla: konsolipelien lisäksi kirjastosta löytyy lautapelejä ja pelikavereita”, Espoon kaupunginkirjaston aineistojohtaja Miika Miettunen sanoo.

Jatkossa uutuuspelejä ja vaikka mitä klassikoita saa itselleen lainaan pelkän kirjastokortin avulla. Kirjastoihin siis!

Lisää luettavaa