Konamilla vallitsee aivan järjetön yrityskulttuuri: Kyykyttämistä ja valvontakameroita työntekijöiden seurantaan

Videopelikehittäjä ja -julkaisija Konami on saanut viime kuukausina runsaasti huonoa julkisuutta Metal Gear Solid -kehittäjä Hideo Kojiman kanssa riitautumisesta, mutta todellisuus yhtiön sisällä vaikuttaa vielä synkemmältä kuin tämän perusteella voisi kuvitella.

Näin käy ilmi Nikkein raportista, josta raportoi Kotaku. Ilmeisesti yhtiö on alkanut kytätä työntekijöitään oikein urakalla ja alentamaan heitä osaamistaan alempiin tehtäviin.

Raportin mukaan Konamilla käytetään kellokortteja lounastaukojen mittaamiseen, ja liian pitkiä taukoja pitäneiden nimet julkaistaan koko yhtiön tietoon. Lisäksi työpaikalle on ilmestynyt uusia turvakameroita, joiden tarkoitus on vain tarkkailla työntekijöitä, eikä parantaa turvallisuutta.

Täysin järjetöntä toimintaa edustaa käytäntö, jossa pelikehittäjiä on alennettu osaamistaan alkeellisempiin tehtäviin. Jos kehittäjää ei ole koettu hyödylliseksi, on hänet saatettu nimittää turvamieheksi, yhtiön fitness-klubin siivojaksi tai työntekijäksi pachinko-pelejä tuottavalle tehtaalle. Tämän kohtalon ovat kokeneet jopa kokeneet pelituottajat, ja siitä kerrottu jo vuonna 2013 Konamin entisen työntekijän antamassa haastattelussa.

Raportissa kerrotaan myös työntekijästä, joka kertoi Facebookissa lähtevänsä Konamilta uuteen työpaikkaan, minkä seurauksena hänen työpistettään alettiin valvoa. Lisäksi kaikki Facebook-viestistä tykänneet kollegat sijoitettiin uudelleen eri puolille yhtiötä.

Kojiman ja Konamin eripura näkyy puolestaan siinä, että Kojima Productions studio tunnetaan nyt yksinkertaisesti ”Number 8 Production Department”.

Ilmeisesti Konamin yrityskulttuuri alkoi heikentyä vuoden 2010 tienoilla, jolloin mobiilipeli Dragon Collectionin valtava menestys osoitti, että yhtiö voi tavoittaa suuria voittoja vaatimattomalla taloudellisella panostuksella. Tämän perusteella voisi kuvitella, että Konami panostaa jatkossa yhä enemmän köykäiseen mobiilipelituotantoon.

Lisää luettavaa