Game Music Collectiven ensimmäinen keikka nähtiin eilen Finlandia-talolla. Kyseessä on ensimmäinen eurooppalainen pelimusiikkia soittava orkesteri.
Meininki keikalla oli niin sanotun allekirjoittaneen silmiin erittäin hyvää. Finlandia-talo oli lähes tupaten täynnä (melkein loppuunmyyty), mikä itsessään on hieno osoitus pelimusiikin suosiosta ja vetovoimasta Suomenkin kaltaisessa pienessä maassa. Yleisössä oli hyvinkin eri-ikäistä porukkaa, ja myös naispuolisia oli huomattava määrä. Vaikka pelaamista onkin joskus pidetty pääasiassa miehisenä harrastuksena, on naispelaajien kiinnostus esimerkiksi rooli- ja seikkailupeleille tunnetusti suurta. Ja näissäpä peleissä useimmiten kuullaankin ne parhaat musiikit verrattuna vaikkapa miesvaltaisempiin sota- ja urheilupeleihin.
Keikkaa ennen järjestettiin lyhyt pressitilaisuus. Kuvassa Rovion edustaja sekä Game Music Collectiven kapelimestari Eero Lehtimäki ja perustaja Lukas Stasevskij.
Konsertissa kuultiin upeita sovituksia lukuisista hienoista pelikappaleista. Erityisten vahvasti edustettuna oli Final Fantasy -sarja, minkä lisäksi kuultiin myös sellaisia klassikkoita kuin Secret of Manaa, Mega-Mania ja Chrono Triggeriä. Tuoreempaan makuun olivat erityisesti Undertale, Journey, Skyrim sekä legendaariseksi noussut Halon tunnusmusiikki. Peräti neljässä keikan viimeisessä kappaleessa kuultiin lisänä mieskuorolaulantaa, joka nosti esimerkiksi nimenomaan Skyrimin ja Halon teemat mahtaviin sfääreihin. Keikan päätti FF7:n One-Winged Angel, jonka ikoniset ”Sephiroth!” -huudot kaukuivat komeasti Finlandia-talon tiloissa.
Musiikin taustalla nähtiin myös pienoista valoshow’ta ja erilaisia tunnelmallisia kuviointeja ruudulla. Vertauskuvaksi voisi ottaa Windowsin näytönsäästäjät, mutta suurempaan mittakaavaan tuunattuna. Aina kahden kappaleen välein kapelimestarina toiminut Eero Lehtimäki puhui katu-uskottavan rennosti yleisölle ja kertoi peleistä ja kappaleista milloin mitäkin taustatarinaa ja anekdootteja. Erityisen osuva oli miehen maininta siitä, kuinka aikanaan pelimusiikki oli lähinnä satunnaisia ääniä ja pelikoodit kirjattiin ruutuvihkoon, mutta nyt meillä on orkesterimusaa ja Lehtimäki rustaili vanhaa Mega-Mania pelatessaan koodeja Exceliin.
Tunnelmia keikalta
Sponsoreilta Roviolta ja Veikkaukselta kuultiin myös musiikkia – Angry Birdsin teemaa ja Veikkaus Medleyä, johon oli versioitu ainakin Loton teemamusiikkia sekä pokerituplausta. Jälkimmäisestä kipaleesta sellainen maininta, että haastattelin keikan jälkeen videolle pokerituplausmusiikin isää, ja tämä video tullaan julkaisemaan tänään näillä sivuilla. Sitä odotellessa!
Kaiken kaikkiaan konsertti oli suuri menestys. Yleisö taputti keikan lopussa seisaallaan, ja olin huomaavinani soittajien joukossa hyvinkin liikuttuneita ja häkeltyneitä katseita. Nämä nuoret tekivät historiaa – he toivat pelimusiikin Suomeen, ja yleisö söi heidän kädestään. Niin vahva on vanhojen hyvien muistojen ja ammattimaisen tekemisen voima.
Kiitos, Game Music Collective! Jatkakaa samaan malliin! Ilmeisesti luvassa on ainakin pari keikkaa Suomessa, minkä jälkeen alkanee jossain vaiheessa Euroopan-valloitus. Tätä pumppua kannattaa pitää silmällä!