Erikoishaastattelussa Game Music Collectiven taiteellinen johtaja Lukas Stasevskij – Tehtiinkö parhaat videopelimusat 1980-luvulla?

TIlt.fi haastatteli Game Music Collectiven taiteellisen johtajan Lukas Stasevskin, joka paljasti mm. omat lempipelimusiikkinsa ja missä yhtyettä pääsee kuulemaan ja tutustumaan täysin veloituksetta.

22.07.2017
Game Music Collectiven taiteellinen johtaja Lukas Stasevskij
https://www.facebook.com/gamemusiccollective/photos/a.451068458619137.1073741829.349904405402210/453233751735941/?type=3&theater

https://www.youtube.com/watch?v=3LVmWDgWhpE

Yläpuolella Game Music Collectiven instrumentaalinen videopelimusiikkipotpurri.

Vuonna 2016 Sibelius-Akatemiassa lähti kehkeytymään ajatus oman orkesterin perustamisesta vartavasten pelimusiikille omistautunutta orkesteria. Sibelius-Akatemian opiskelijat huomasivat joukostaan löytyvän valtavan määrän videopeliharrastajia ja heidän mielestään oli aika perustaa oma, pelkkiin videopelimusiikkeihin erikoistunut orkesterinsa. Orkesteri sai nimen Game Music Collective ja sen taiteellisena johtajana toimii sellisti Lukas Stasevskij, jota kävimme haastattelemassa Helsingin Nosturissa järjestetyssä retropelimyyjäisissä.

Hinku soittaa pelimusiikkia oli kova, mutta koska pelimusiikkia soittavia bändejä ei varsinaisesti ollut, niin perustetaan sitten oma”, Stasevskij kertoo Game Music Collectiven (GMC) perustamisesta.

GMC on Stasevskijin mukaan Euroopan ensimmäinen pelkkään videopelimusiikkiin keskittyvä orkesteri. Perustamispäätöksen jälkeen orkesterin paikat täyttyivät viikossa ja nyttemmin bändiin valtava tunku Stasevskijin mukaan. GMC:ssä on mukana 20 jäsentä, mikä on hieman vähemmän kuin täydessä sinfoniaorkesterissa. Syy tälle jäsenmäärälle on se, että näin GMC voi esittää solistivetoisempaakin musiikkia ja yhdistellä myös sähköisten soittimien tuomia elementtejä musiikkiin.

Pelimusiikkihan on lähtökohtaisesti hybridimusiikkia, että siinä on mukana niin sähköistä kuin akustistakin meininkiä, joten siksi haluamme ottaa näitä molempia elementtejä mukaan soittoomme. Näin pääsemme mahdollisimman lähelle sitä aitoa saundia, mikä pelimusiikeissa on,” Stasevskij sanoo. ”Pelimusiikkihan on hyvin eeppistä ja tällä kokoonpanolla pääsemme niin eeppisiin mittasuhteisiin kuin solistisempiinkin äänimaisemiin.

 

Tehtiinkö paras pelimusiikki 80-luvulla?

Heitimme Stasevskijille väitteen: 80-luvulla tehtiin parempaa pelimusiikkia kuin tänään. Stasevskij pohti asiaa hetken aikaa ja joutui tunnustamaan: ”Kyllähän kaikki tunnetuimmat teemat on sieltä. Tosin, kun miettii Diabloja tai Zeldoja, niin samoja alkuperäisteemojahan käytetään edelleen nykypäivän peleissä.

Tästä huolimatta Stasevskij ei kokonaan nielaise tätä väitettä. Stasevskijin mukaan peliala on tällä hetkellä noin 20 kertaa niin suuri kuin koko musiikkiala yhteensä ja moni tunnettu säveltäjä on siirtynyt luomaan musiikkia videopelejä varten. Stasevskij mainitsee muun muassa elokuvamusiikeista tunnetun Hans Zimmerin, joka on ollut mukana tekemässä mm. Crysis 2 –peliin musiikkia.

Game of Thrones –säveltäjänä tunnetun Ramin Djawadi taas teki matkansa toiseen suuntaan. Dwajadi aloitti audioteknikkona sellaisissa kulttiklassikoissa kuin System Shock II ja Thief II, jonka jälkeen ura urkeni elokuva- ja televisiomusiikin maailmaan.

Stasevskij sanookin, että pelimusiikki on ammattimaistumassa. Stasevskijin käsityksen mukaan, siinä missä 80-luvulla fantastisia musiikkiraitoja saattoi luoda täydelliset amatöörisäveltäjät, joilla ei välttämättä ollut minkäänlaista ymmärrystä musiikin teorian suhteen, niin nykyään pelimuusikkoina toimivat erittäin pitkälle koulutetut ammattilaiset.

90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa pelimusiikit olivat oleellisesti heikompia kuin 80-luvulla,” Stasevskij päättää.

Fanien ohjeistamana

GMC järjesti omalla Facebook-sivuillaan kyselyn siitä, mistä peleistä heidän faninsa haluaisivat GMC:n soittavan musiikkia. Kärkeen ponkaisivat odotetusti Final Fantasyt VII ja X, Skyrim sekä Legend of Zelda: Oracina of Time & Breath of the Wild. Ensimmäinen Mario-peli tuli vastaan kahdenkympin kärjen ulkopuolelta. Väliin tunki muun muassa indiehitti Undertale, jonka suosio yllätti jopa Stasevskijin.

Stasevskij itse pitää hyvin paljon Blizzard-pelistudion pelien musiikeista, erikoismaininnan sai Diablo-pelisarja. Sen lisäksi Stasevskij sanoi ”pakon edessä” pitävänsä hyvin paljon Final Fantasy -pelien äänimaailmoista, mutta yksi peli nousi Stasevskijillä ylitse muiden.

Zelda: Breath of the Wildissa on huomattavasti minimalistisemmat musiikit kuin aiemmissa Zelda-peleissä, mutta ne ovat todella, todella korkeatasoisia kappaleita.

GMC:n pienoisversio Game Music Collective Liteä pääsee kuulemaan maksutta pelikauppa Retromagian tiloissa Helsingin Pasilassa 29.7. kello 16-17. Siellä koneita lämmitellään GMC:n debyyttikonserttia varten, joka järjestetään 20.9. Helsingin Finlandia-talolla. Liput tähän konserttiin kustantavat 37 euroa, mutta paikalla on Stasevskijin mukaan koko orkesteri. ”Silloin GMC todella räjähtää tietoisuuteen”, ennustaa Stasevskij.

Stasevski myös mainitsi haastattelun aikana GMC:n olevan tavattavissa tämän vuoden Assembly-messuilla, mutta lisätietoja tästä tapahtumasta Stasevskij ei suostunut antamaan.

Lisää luettavaa