Haastattelussa Tom Clancy’s Rainbow Six Siegen brändivastaava Alexandre Remy

Tilt sai Pariisin Six Major -turnauksen yhteydessä haastateltavakseen pelin brändivastaava Alexandre Remyn.

27.08.2018

Tilt matkusti paikan päälle Pariisiin katsastamaan massiivista Six Major -tapahtumaa. Liki viikon kestänyt turnaus asetti parhaat Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -tiimit toisiaan napit vastakkain. Tilt pääsi kaiken tohinan keskellä haastattelemaan pelin brändivastaava (brand director) Alexandre Remyä.

Jo 11. kausi, Operation Grim Sky, tulossa. Uskoitko kolme vuotta sitten Rainbow Six Siegen julkistamisen aikoihin, että homma etenisi näin pitkälle?

– En missään nimessä. Kun julkaisimme Rainbow Six Siegen joulukuussa 2015, emme missään vaiheessa olettaneet pelin porskuttavan vahvasti kohti 11. kauttaan – saati että miettisimme jo kausia 20 tai 30! Uneksimme ja toivoimme pelin toki kestävän pitkään, mutta loppupeleissä mahdollisuus oli tuolloin vain yksi miljoonasta. On mahtavaa, että olemme päätyneet tähän tilanteeseen kolme vuotta pelin julkaisun jälkeen.

Tuliko huiman suosituksi kohonnut e-sports-puoli mukaan kuvioihin tavallaan vahingossa, vai suunniteltiinko tätä alusta saakka?

– Suunnittelimme Rainbow Six Siegen niin moninpeliä kuin kilpailullista pelaamistakin ajatellen, jos muistan oikein. Tarkoituksena oli tehdä pelistä yhteensopiva e-sportsia ajatellen, mikäli kilpailullinen yhteisö vain ottaisi pelin omakseen. Tällaista asiaa ei oikeastaan päätetä, vaan se riippuu pelaajista, yhteisöstä ja niiden taustalla olevista organisaatioista. Oli kuitenkin todella tärkeää suunnitella peli ja sen ominaisuudet alusta saakka tämä mielessä. Mutta ajattele, nyt olemme täällä valtavalla areenalla uskomattoman yleisön kanssa. Tämähän on uskomatonta!

Kasassa jo huimat 42 operaattoria. Pelkäättekö, että homma kasvaa jossain vaiheessa jopa liian isoksi? Olette puhuneet jopa sadasta Operator-luokasta. Kuinka pidätte kokonaisuuden kasassa erityisesti elektronista urheilua ajatellen?

– Ei, emme pelkää sisältöähkyä. Kyllä, haluamme edelleen saavuttaa sadan operaattorin rajan. Se on lopullinen tavoitteemme. Tiedostamme pelimme olevan hurjan syvällinen ja siinä todellakin on paljon sisältöä. Suurin haasteemme onkin tehdä oppimisesta ja harjoittelusta miellyttävä kokemus aloittelijalle. Toivomme, että kokeilet peliä aluksi vaikkapa ystävän kanssa. Se voi olla aluksi todella haastava ja tulet taatusti kuolemaan, raivoamaan paljon ja vaipumaan välillä epätoivoon. Kun pysyt mukana tarpeeksi pitkään, alat hiljalleen ymmärtämään kuolemisen olevan vasta alkua. Ymmärrät pian synergian ja yhteistyön merkityksen. Se saattaa viedä hyvinkin 15 tuntia, mutta ole ihmeessä kärsivällinen!

Onko teillä jonkinlainen roadmap, joka vie aina sinne sadanteen operaattoriin asti? Kuinka monta vuotta kuluu siihen, että peli on valmis – onko se ylipäätään koskaan valmis?

– Kyllä, luulen että sata operaattoria on kasassa joskus vuoden 2025 tienoilla pelin ollessa 12 vuotta vanha. Tiedäthän, katso vaikka World of Warcraftia, Team Fortressia tai Counter Strikeä. Myös DOTA ja League of Legends ovat jo kymmenisen vuotta vanhoja. Luulen saapuvamme aikaan, jolloin pelit ovat täällä jäädäkseen. Kokemukset myös voivat muuttua täysin vuosien varrella, katso vaikka League of Legendsiä. Tämä tilanne sopii meille mainiosti: Rainbow Six Siegehän on tavallaan tässä samassa tilanteessa.

Eli jatko-osaa lienee turha odotella?

– Ei todellakaan.

Kuinka varmistatte, että Rainbow Six Siege toimii niin hardcore-pelaajille kuin astetta kasuaalimmallekin yleisölle?

– Puhuin aiemmin jo hieman oppimisesta ja vaikeustasosta. Ymmärrämme haasteet päästä sinuiksi pelimme kanssa. Suurin haaste ei ole niinkään tasapainottaa peli kahdelle täysin erilaiselle yleisölle, vaan enemmänkin saada aloittelija uskomaan kykyihinsä ja siihen, että pelin parissa haluaa jatkaa pidemmälle. Uusien pelaajien haaliminen ja mukaan kannustaminen on joka tapauksessa yksi tärkeimmistä fokuksistamme myös tulevaisuudessa.

Entäpä konsoliversiot verrattuna PC-painokseen? Aiotteko julkaista jatkossakin kaiken sisällön kaikille alustoille?

– Kyllä, kaikki kolme alustaa pyritään pitämään identtisinä. Ainut ero on ehkäpä siinä, että PC-version päivittäminen on aavistuksen vaivattomampaa ja nopeampaa, joten konsoleilla nämä pienemmät uudistukset saattavat saapua pienellä viiveellä.

Jossain vaiheessa muutaman vuoden sisällä saamme myös uusia konsoleita?

– Kyllä, mutta me uskomme ja toivomme, että seuraavan tai sitä seuraavan sukupolven konsolit eivät halua eriyttää populaatioitaan. Uskon, että menemme tulevaisuudessa enemmän tähän suuntaan.

Voitko kertoa jotain uuden sisällön suunnittelusta? Kuinka prosessi käynnistyy ja etenee siitä?

– Tätä täytyisi ehkä ennemmin kysyä pelin ohjaaja Leroy Athanassoffilta. Jokaisen kauden pääpiirteet lyödään joka tapauksessa lukkoon jo kauan aikaa ennen tarkempien yksityiskohtien kuten eri vimpainten ja pelimekaanisten ominaisuuksien suunnittelua. Huomioon otetaan esimerkiksi eri maat ja kohteet, joissa Rainbow Six Siege ei ole vielä vieraillut sekä näiden sopivuus kokonaisuuteen. Valintamme näkyvät usein myös suoraan myynneissä, sillä tiettyyn maahan sijoittuvat kentät ja operaattorit heijastuvat suoraan kyseisen maan markkinoiden myynteihin. Mietimme luonnollisesti myös tätä uutta sisältöä suunnitellessamme. Kyseessä on tosin vain yksi asia pitkässä suunnitteluprosessissa.

Mistä Pilot Program -ohjelma sai alkunsa? Lähtikö idea teiltä vai pelaajilta?

– Luulen, että idea ei ole suoraan sanottuna meiltä, vaan vastaavia ominaisuuksia on ollut muissa peleissä jo muutamien vuosien ajan. Perusideahan on supersimppeli: kun panostat pelissäsi e-sportsiin, haluat luonnollisesti pelaavien organisaatioiden pysyvän mukana mahdollisimman pitkään. Mitä pidempään he pysyvät samassa ekosysteemissä, sitä suuremmat ovat myös pelaajien tulot ja tietysti fanikunta. Mielestäni tämä on superhieno tapa pitää mukana niin fanit kuin ammattilaispelaajat ja näiden taustalla työskentelevät organisaatiotkin.

Oliko kymmenen ensimmäisen ohjelmassa mukana olevan tiimin valinta vaikeaa?

– Kyllä ja ei. Mietimme toki sitä, kuinka aktiivisesti organisaatio on mukana juuri meidän ekosysteemissämme. Lisäksi tiimin täytyi olla mukana pro league -sarjassa. Tietysti mietimme myös maantieteellisiä alueita, sillä halusimme tiimejä mukaan ympäri maapalloa. Kun nämä kaikki osa-alueet otettiin huomioon, ehdokkaat voi loppujen lopuksi laskea lähes kahden käden sormilla. Tämä on kuitenkin meille edelleen oppimisprosessi, joten Pilot Program saattaa kehittyä vielä joksikin täysin muuksi. Ken tietää.

Keräätte taatusti paljo statistiikkaa. Voitko vielä lopuksi kertoa ne kaikkein suosituimmat operaattorit?

– Hyvä kysymys. Hyökkääjistä taatusti joko Ash tai Hibana. Puolustuksessa varmaankin… mikähän se olisi… Pitäisi varmaan tarkistaa, sillä en halua valehdella lukijoille.

Entäpä oma henkilökohtainen suosikkisi?

– Ehdottomasti Ash. Hän on supernopea ja vimpaimet ovat mukavan monipuolisia. Ash sopii myös sellaisille, jotka eivät välttämättä ole niitä parhaimpia pelaajia– se on ehkäpä lopulta se tärkein syy.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siegen pariin voi loikata PC:llä, Xbox Onella sekä PlayStation 4:llä. Operation Grim Sky -laajennus taas julkaistaan syyskuun alussa.

 

Lisää luettavaa