Värikästä hirviöravia ja vuoropohjaisia taisteluita – arvostelussa Monster Hunter Stories

Monster Hunter Stories on kuin yhdistelmä Japanissa suosittua Monster Hunter -sarjaa sekä Pokémon-pelejä. Pelin maailma on edelleen laaja, mutta taistelut ovat muuttuneet vuoropohjaisiksi ja munia hautomalla syntyy uusia ystävähirviöitä, “monstieita”. Onko Monster Hunter Storiesilla tarjottavana mitään uutta, vai onko kyseessä pelkkä varhaisteinejä kosiskeleva harhalaukaus?

31.10.2017

Capcomin Monster Hunter -sarjan roolipeleissä metsästetään dinosaurusten kaltaisia hirviöitä laajoissa maailmoissa. Sarjan sivuosat puolestaan ovat vaihdelleet lapsekkaammasta näkökulmasta aina MMORPG-tyylisiin tuotoksiin. Monster Hunter Stories on 3DS:lle viime vuonna Japanissa julkaistu ja nyttemmin muualla ilmestynyt roolipeli, joka muistuttaa vuoropohjaisuudessaan useita Pokémon-pelejä.

Monster Hunter Storiesissa pelaaja ottaa nuoren ja vilkkaan Hakum-kylässä asustavan päähenkilön roolin. Tarkoituksena on yletä hirviöitä ystävinä ja ratsuina hyödyntäväksi Rideriksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokainen monsteri olisi mahdollinen kaveri. Hirviöiden kanssa voi ystävystyä vain silloin, kun pelaaja saa varastettua ja haudottua niiden munia. Etenemiseen vaaditaan mittava määrä vuoropohjaisia taisteluita, joissa pyritään peittoamaan täysikasvuiset otukset. Monster Hunter Storiesin tarinassa ja hahmoissa ei valitettavasti ole imua, vaikka peli pyrkii siihen panostamaankin. Useimmiten välianimaatiot ja dialogit tekee mieli ohittaa niiden tyhjänpäiväisyyden vuoksi.

Pelimekaniikka on aloittelijaystävällistä eikä vaadi huikeaa päättelykykyä. Käytännössä riittää, jos muistaa kunkin hirviön ominaisuudet. Tällöin on helppo hyökätä kimppuun otusten heikkouksiin purevalla iskutyylillä. Tyylejä ovat voima, tekniikka ja nopeus. Taistelu on käytännössä kivi, paperi ja sakset -taktikointia. Kun tarpeeksi monta voittoa on takana, pelaaja voi hypätä taistelun aikana ystävämonsterin eli “monstien” selkään. Yhteistyöiskut ovat huomattavasti tehokkaampia.

Hirviöitä vastaan taistelemisen ohella Rider varastaa ja hautoo monstereiden munia, joista syntyy uusia taistelupareja. Suuri osa Monster Hunter Storiesista kuluu paikasta toiseen kävellessä tai ratsastaessa, jonka rasitteena ovat turhan usein toiminnan pysäyttävät latausvälit. Tarjolla on useamman kymmenen pelitunnin lisäksi ladattavaa maksutonta sisältöä aina sivutehtävistä turnauksiin. Kaveria vastaan voi taistella myös verkossa tai paikallisessa langattomassa tilassa.

Monster Hunter Stories on visuaalisesti värikäs ja hahmoiltaan humoristisen karikatyyrinen. Toteutus sopii pääasiassa mainiosti tällaiseen helposti omaksuttavaan roolipeliseikkailuun. Samalla teos ei kuitenkaan erotu genrensä edustajista tarpeeksi omaperäisyydellään. Päähahmon mukana kulkeva hilpeän näköinen ja hauskoja vuorosanoja suoltava kissakumppani Navirou on kuitenkin erityisen ilahduttava tapaus pelin muiden hahmojen joukossa. Katin kaltaisia persoonallisuuksia soisi Monster Hunter Storiesissa olevan enemmänkin.

Monster Hunter Stories sopii erityisesti pääpelisarjan ystäville, jotka eivät kavahda perheen nuorempiin vetoavaa ulkoasua ja toteutusta. Toinen varteenotettava kohderyhmä ovat Pokémon-fanit, jotka lienevät kotonaan pelimekaniikan kanssa.

Saatavilla: Nintendo 3DS
Ikäraja: 7 (PEGI)

Lisää luettavaa