Sydämen asialla – arvostelussa Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts III palauttaa pelaajat rakastetun pelisarjan lämminhenkisiin tunnelmiin. Onko pitkä kehitystyö tuonut säröjä Soran, Akun ja Hessun ystävyyteen, vai vieläkö kolmikon toverillisuus kantaa uuden seikkailun verran?

28.03.2019

Squaren sekä Disneyn maailman upealla tavalla jo 2000-luvun alussa yhdistänyt Kingdom Hearts on hämmentävien nimeämiskäytäntöjensä takia livennyt aikajatkumonsa osalta melkoiseksi sekamelskaksi. 14 vuotta kakkososan jälkeen julkaistu Kingdom Hearts III on numerostaan huolimatta jo sarjan seitsemäs osa. Pitkään odotettu roolipeli saa säilytettyä sarjan taian, vaikka vierineet vuodet eivät olekaan säästäneet kaavoihinsa kangistunutta toimintaa.

Kingdom Hearts III vie Soran johdattaman sankarikoplan taistelemaan jälleen pahuutta vastaan. Xehanortin ilkeät juonet ovat oma lukunsa, mutta tärkein elementti on puhtaan ja hyvän sydämen arvon ymmärtämisessä. Erilaisiin maailmoihin jaettu seikkailu vie sankarikoplan muun muassa Olympokselle, Monsterilaan sekä Karibialle tutkimaan sisintään. Matkalla tavataan tukuittain rakastettuja hahmoja niin Disneyn kuin Pixarinkin animaatioista sekä muista populaarikulttuurin maailmoista.

Teoksen päätarina on sen verran lennokasta tavaraa, että sen parissa ei tahdo pysyä millään mukana. Aiempien osien ohittaminen ei toki edesauta asiassa, mutta samalla käsikirjoittajien kynän olisi suonut olevan terävämpänä. Ylipitkät välivideot sekä rehelliset höpöhöpöjaarittelut ovat monin paikoin pitkäpiimäistä seurattavaa. Onneksi tekijät ovat jakaneet seikkailun selvästi irrallisiin ja omiin maailmoihinsa, jotka muodostavat aina itsessään mukavia kokonaisuuksia. Pätkien viihdyttävyys toki riippuu vahvasti maailman tuttuudesta. Mikäli esimerkiksi Monsterit Oy on näkemättä, iso osa hahmojen ikonisuudesta menee luonnollisesti ohi.

Onneksi perinteinen hahmokaarti on mukavaa seurattavaa. Sora ei lapsenmielisyydessään nouse omissa kirjoissani järin ikimuistoiseksi sankariksi, mutta Akun vaakkumista ja Hessun hoopoilua seuraa mielellään. Erityisesti ääninäyttelijät ovat onnistuneet työssään mainiosti.

Kingdom Hearts III jakaantuu tarinajaarittelujen lisäksi toimintaan maalla ja avaruudessa. Äärimmäisen simppeli ja helposti opittava taistelumekaniikka viihdyttää komeiden visuaalisten elementtien ansiosta. Hahmojen erikoisiskut tuovat tantereelle pyöriviä teekuppeja, ympäriinsä seilaavia laivoja sekä muuta upeaa ihasteltavaa. Nopeasti latautuvat superlaakit tuovat mukavaa vaihtelua perinteiseen yhden napin rämpyttämiseen.

Seikkailu saa napattua eri maailmoista myös omia riemunaiheita mukaan. Esimerkiksi Toy Story -universumissa hypätään toisinaan mecha-lelujen ohjaksiin, joilla voi kurmuuttaa vihollisparkoja niin nyrkein kuin aseinkin. Erityisesti pelin sisään upotettu taistelupeli ennätyspisteineen sekä aikarajoituksineen on hauskaa oivaltamista tekijöiltä. Mukavaa vaihtelua, jota olisi voinut ripotella mukaan enemmänkin!

Harmillisesti teos kompuroi suuren osan ajasta niin rytmityksen kuin vaikeusasteenkin kanssa. Normaalilla haasteella huomaa nopeasti, että eteneminen on vaivatonta mätkintää ilman sen kummempaa stressiä viikatemiehestä. Lisäksi vihollisaaltoja piisaa loputtoman tuntuisesti, mikä tekee pelaamisesta varsin itseään toistavaa. Toistosta seuraava tylsistyminen turhauttaa muutoin mielenkiintoisessa ja hauskassa seikkailussa.

Avaruudessa puolestaan loikataan oman Gummi-aluksen ohjaksiin. Matka universumista toiseen on pitkä ja täynnä vihollisia, mutta onneksi oman sukkulan ehostelu, komistelu ja parantelu viihdyttävät aikansa. Räiskinnän määrä on valitettavasti avaruudessakin ylimitoitettu, mikä vie lentelystä parhaan terän. Kun soppaan sekoittaa vielä munattomalta tuntuvan räiskinnän ilman asianmukaista opastusta, avaruusosio tuntuu eeppisen eläväisyyden sijasta väljähtäneeltä gummitukselta.

Onneksi audiovisuaalisesti Kingdom Hearts III on mallisuoritus. Vaihtelevat pelimaailmat muistuttavat hienosti alkuperäisversioita, minkä lisäksi hahmotkin muuntautuvat paikan mukaan. Esimerkiksi Monsterilassa Sora ja kumppanit havaitsevat yhtäkkiä olevansa miljööseen sopivia örvelöitä. Muutokset visuaalisessa tyylissä naurattavat aina uuteen paikkaan siirtyessä, ja vaikka vitsi toki vanheneekin muutaman tunnin tarinapätkän aikana, alueet nuohoaa läpi hymy huulessa.

Kingdom Hearts III tarjoaa noin 30 tunnin mittaisen seikkailun, joka viehättää sympaattisella lämminhenkisyydellään. Samalla paketti jättää kuitenkin roimasti tilaa jossittelulle ja harmittelulle. Turhan simppeliksi ja helpoksi viety taistelu yhdessä liiallisen mätkinnän kanssa tekevät sessioista monesti monotonisia. Hyvät ja oivaltavat hetket tasapainottavat ongelmaa, mutta siitä huolimatta teoksen pariin palaaminen tuntui monesti enemmän työltä kuin huvilta. Se on harmi, sillä pitkäikäisen roolipelisarjan tuorein osa onnistuu monin paikoin erinomaisesti.

Kingdom Hearts III tarjoaa oivallista vastinetta niin sarjan veteraanien kuin Disney-maailman tuntevienkin rahoille, mutta toiminnallisena roolipelinä se ei yllä markkinoiden kärkikahinoihin. Leppoisa ja lämminhenkinen fiilis paikkaa vanhentuneen pelisuunnittelun aiheuttamia puutteita parhaansa mukaan, mikä tekee teoksesta muutamista mutista huolimatta vahvan lisäyksen alkuvuoden pelitarjontaan.

Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), PlayStation 4 Pro, Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Lisää luettavaa