Moninpelaaminen on yleistynyt viime vuosina todella paljon. Lähes jokainen peli sisältää moninpelin ainakin jossain muodossa, mutta mitä tapahtuu, kun joku julkaisee pelin pelkkää moninpeliä silmälläpitäen? Esimerkiksi Tribesit osoittivat, että pelkkään moninpeliin panostava tuotos voi menestyä hyvin. Nyt Tribesin jalanjälkiä yrittää seurata Rage Softwaren Mobile Forces, joka lisää perinteiseen räiskintään ajoneuvoja, joilla pääsee huristelemaan ympäri kenttää. Me selvitimme onko Mobile Forces:sta seuraavaksi moninpelihitiksi.
Pelin erikoisuutena ovat siis ajoneuvot. Ajoneuvoja löytyy aina miehistönkuljetusajoneuvosta pieneen, mutta nopeaan kirppuun. Ajoneuvojen avulla kentän läpi ajaa nopeasti ja ne tarjoavat enemmän tai vähemmän suojaa vihollistulelta. Ajaminen on helppoa ja ajoneuvot tottelevat kontrolleja varsin realistisen oloisesti, varsinkin kun muistetaan, että Mobile Forces ei ole varsinaisesti autopeli. Hauskana pienenä yksityiskohtana voisi mainita, että muutamista ajoneuvoista voi myös puhkaista renkaat, jolloin niiden kulku hidastuu ja ohjattavuus laskee roimasti.
Mobile Forces esittelee surkeimman asevalikoiman, mitä räiskintäpeleissä ollaan vähään aikaan nähty. Erilaisia aseita löytyy seitsemän ja aseiden tasapainotuskin on mennyt pahasti metsään. Ehdottomasti parhaat ja eniten käytetyt aseet ovat raketinlaukaisin ja konepistooli, kun taas muiden aseiden käyttö on hyvin vähäistä. Raketinlaukaisimella räjähtävät niin ajoneuvot kuin jalkapatikassa olevat yksikötkin ja konepistooli on erittäin tehokas jalan kulkevia sotilaita vastaan. Haulikon kantomatka on niin lyhyt, että sitä ei tarvitse juuri koskaan, pistoolin teho ja tulinopeus ovat liian alhaisia ja kiikarikiväärillekään ei löydy juurikaan käyttöä, sillä ajoneuvoja vastaan sillä ei tee käytännöllisesti katsoen mitään. Ajoneuvon suojissa jalkaväki pääseekin helposti kaahaamaan tarkka-ampujan lähettyville ja lähitaistelussa kiikarikivääri ei tunnetusti ole parhaimmillaan. Myös aseiden ulkoasut ovat tavattoman kehnoja. Aseet näyttävät lähinnä puusta veistetyiltä palikoilta, joihin kukaan ei ole vaivautunut tekemään juuri minkäänlaisia yksityiskohtia. Aseiden äänet ovat sentään ihan kelvollisia tavaraa.
Mobile Forces on puhdasta toimintaa sisältävä paketti. Ei juonta, eikä mitään muutakaan, joita perinteisissä räiskintäpeleissä ollaan totuttu näkemään. Pelaajat vain heitetään kentälle ja tappaminen voi alkaa. Pelistä löytyy useita erilaisia pelimuotoja, joista suurin osa on tuttuja räiskintäpelien ystäville. Paketista löytyy siis deathmatchia, team deathmatchiä sekä lipunryöstöä. Pari hieman harvinaisempaa pelimoodiakin pelistä löytyy. Näistä voitaisiin mainita vaikkapa safecracker, jossa tiimin pitää räjäyttää vihollisen kassakaappi ja tuoda sen sisältö omaan tukikohtaan sekä Captains, jossa on tapettava vihollisten kapteeni ja siinä samalla pitäisi vielä suojella omaa kapteenia.
Pelistä löytyy noin kymmenen kenttää, joista osa on varsin hyvin suunniteltuja. Peli heittää pelaajan mm. lentokentälle ja länkkärikaupunkiin. Kentän molemmissa päissä on joukkueiden tukikohdat ja siinä välissä on reippaasti tilaa kaahailuun ja räiskintään. Harmi vain, että kentän molemmat puoliskot ovat täysin samanlaisia. Tällä on ilmeisesti pyritty tekemään kentästä täysin tasavertainen molemmille tiimeille, mutta nämä täysin identtiset kenttäpuoliskot menevät jo vähän yli.
Mobile Forces keskittyy nimenomaan moninpeliin, mutta yksinpelikin onnistuu botteja vastaan. Yksinpelissä ei kuitenkaan ole kovinkaan suurta viehätystä, sillä botteja vastaan pelaaminen vain tuntuu erittäin typerältä. Esimerkiksi Counter-Striken botteja kokeilleet tietävät mitä tarkoitan. Juonipohjainen seikkailu olisi tuonut yksinpeliin todella paljon lisää potkua, tällaisenaan sitä ei jaksa pelata edes harjoitusmielessä.
Moninpelinä homma toimii astetta paremmin, mutta ihmispelaajia vastaankaan ei kauaa jaksa pelata, jos niitä vastustajia sattuu edes löytymään. Artikkelia kirjoitettaessa Euroopasta löytyi alle 15 serveriä ja niilläkin oli parhaimmillaankin vain parisenkymmentä pelaajaa. Kolmen tai neljän hengen porukassa pelatut räiskinnät eivät tunnetusti ole niitä kaikkein parhaita pelikokemuksia. Kaiken lisäksi pelissä esiintyy yllättävän paljon lagia vaikka pingit näyttäisivätkin alhaisilta.
Mobile Forcesin vetovoima on siis vähän niin ja näin. Silloin tällöin moninpeli onnistuu pelastamaan muuten mudassa rämpivän pelin, mutta kun itse peli on kaikilta osin enemmän tai vähemmän puutteellinen, ei moninpeliltäkään voida odottaa ihmeitä. Tämän vuoksi itsekin pitäydyn mieluummin vaikkapa Tribesin ja Half-Lifen modien parissa. Mobile Forcesia ei uskalla suositella varauksetta edes moninpeliräiskintöjen suurimmille ystäville, sillä parempiakin pelejä on tarjolla.