Yleensä maltillisesti jatko-osia julkaiseva Nintendo on tuottanut suursuosion saanutta Mario Party -sarjaa nopeaan tahtiin. Ensimmäinen Gamecubelle ilmestyvä Party-titteli on jo neljäs osa Nintendo 64:sta alkaneessa sarjassa. Edeltäjiensä tapaan Mario Party 4 on lautapelin muottiin sovitettu moninpeli, jossa tutut Nintendo-hahmot ovat pelattavissa toinen toistaan oudommissa minipeleissä. Pelattavia hahmoja on kahdeksan, mukaan lukien kuuluisat putkimiesveljekset sekä Donkey Kong.
Mittavin pelimuoto on story-moodi, jossa putsattavana on viisi pelilautaa. Neljä kilpailijaa heittää vuorollaan noppaa ja etenee laudalla tavoitteenaan kerätä tähdet ennen kilpailijoita. Vuoron lopuksi kohdataan vastustajat minipelissä, jonka peli arpoo tilanteen mukaan. Muutenkin kyse pitkälti tuuripelistä, vaikka taktikointiin tarjoutuu koko joukko toimivia vaihtoehtoja. Aina tihutöihin valmiit kummitukset voi lahjoa tyhjentämään vihamiehen taskut, ellei itse joudu niiden uhriksi. Tietyissä ruuduissa aktivoituu taistelupeli, jonka voittajalle jaetaan pelaajilta koottu jättipotti. Uhkapeli on arveluttava mutta tuottoisa tapa moninkertaistaa pottinsa pientä korvausta vastaan.
Jokaisella siirrolla pelaajat voivat käyttää itseensä tai vastustajiin mukaan kertyneitä tavaroita. Kullakin pelilaudalla on lisäksi useita puoteja, jotka myyvät lisävoimia. Megasienestä hahmo saa kaksi nopanheittoa ja kasvaa jättimäisiin mittoihin. Yhden vuoron ajan kolossi voi talloa kilpailijoidensa yli ja varastaa näiden rahat. Minisieni puolestaan kutistaa hahmon, jolloin tämä voi oikoa pelilaudan mutkat oikoteiden kautta. Pelin lopuksi lasketaan lopputulos ja palkitaan ansioituneet pelaajat. Viimeinen koitos on kaksintaistelu pippaloiden järjestäjää vastaan, joka myöntää voittajalleen pelin kannalta yhdentekevää krääsää.
Muissa pelimuodoissa ovat avoinna kaikki tarinatehtäviä pelaamalla avatut minipelit. Party-moodissa peliasetukset vuoroista vaikeusasteeseen ovat vapaasti säädettävissä, mutta muuten se ei eroa tarinamoodin lautapelaamisesta. Minipelit ovat pelattavissa myös yksinään ilman sinänsä hauskaa, mutta hidastempoista lautapeliosiota. Extra-moodi tarjoaa muutamia muunnelmia sekä minipeleistä että lautapeliosioista. Tavoitteena voi olla esimerkiksi mahdollisimman monen kolikon kerääminen kymmenen vuoron aikana.
Yhteensä peliin on ideoitu 50 uutta minipeliä. Määrään nähden ne on onnistuttu pitämään kiitettävän monipuolisina ja kiinnostavina. Useimmissa tapauksissa hyvin yksinkertaisista ideoista on saatu irti hilpeitä oivalluksia. Minipelit voidaan jakaa karkeasti muutamaan pääryhmään. Toimivimpia ovat joukkuepelit, joissa molempien osapuolten on tehtävä parhaansa. Eri muunnelmissa kolmihenkinen joukkue esimerkiksi välttelee neljättä pelaajaa tai metsästää tätä ryhmätyönä.
Selviytymispeleissä tavoitteena on esimerkiksi selvitä pisimpään lumiukkojen pommituksessa. Kestävyyspeleissä ohjaimet saavat kyytiä. Esimerkiksi mutkittelevan luolaston läpi kulkevassa kilpasuodussa airoja huiskitaan kahdella eri napilla. Toinen alalaji ovat nopeus- ja reaktiopelit, joissa vaikkapa ensimmäisen vonkaleen pyydystävä tai oikeanvärisen ilmapallon ampuja voittaa. Erilaisissa keräilypeleissä pyydystetään haaviin mitä milloinkin. Puhtaaseen onneen perustuvien minipelien määrä on onneksi pidetty minimissä.
Vasta moninpelinä minipeleissä kisailu alkaa käydä kiinnostavaksi. Mikäli ei onnistu kokoamaan vähintään kolmihenkistä peliseuraa, Mario Party jää hyllyyn pölynkerääjäksi. Mario Party on lajinsa ehdotonta parhaimmistoa, mutta sisällön yksinkertaisuus jättää sen jälkeen moninpelikuningas Super Smash Brosin erinomaisesta tappeluviihteestä.