Tuttua, turvallista ja ennen kaikkea toimivaa – katsauksessa Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass Wave 1 & 2

Viimeisin perinteikäs Mario Kart on saanut laajennusten myötä neljä uutta turnausta ja yhteensä 16 ratalisäystä. Onko tuoreista baanoista nousemaan ehdoiksi klassikoiksi, vai pysyttäydytäänkö yhä vajaan vuosikymmenen ikäisissä tutuissa cupeissa?

11.08.2022

Jo yli kahdeksan vuoden ikään ehtinyt Mario Kart 8 on sutinut ajolinjansa historiaan. Wii U:n pieneksi jäänyt fanikunta sai nauttia erinomaisesta kaahailusta, mutta todellista menestystä jouduttiin odottamaan vuonna 2017 Switchille julkaistuun Mario Kart 8 Deluxe -versioon asti. Kuten noin 47 miljoonaa myytyä kopiota osoittavat, teokseen riittää kiinnostusta vielä kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Niin hyvä teos kuin Mario Kart 8 Deluxe onkin, eittämättä sen sisältö alkaa olla monille jo turhankin koluttua. Tämän vuoksi Nintendon ilmoitus kuudesta laajennussatsista, 12 tuoreesta turnauksesta sekä peräti 48 kurvaamattomasta radasta tuntui unelmien täyttymykseltä. Maaliskuussa julkaistu ensimmäinen Booster Course Pass Wave 1 -pläjäys sai elokuun alussa jatkoa Wave 2:n muodossa, joten pureudutaanpas laajennussisältöön hieman tarkemmin.

Nintendo Switch Online + Expansion Pack -tilaukseen sisältyvät laajennukset tarjoavat identtisen määrän sisältöä. Molemmissa paketeissa on kaksi neljästä kilpailusta koostuvaa turnausta, joten kokonaisuudessaan Mario Kart 8 Deluxe on saanut toistaiseksi siis neljä cuppia ja 16 uutta rataa.

Uusi-sana on osin harhaanjohtava, sillä käytännössä Nintendo on toistaiseksi lisännyt mukaan vain yhden kokonaan korkkaamattoman baanan. Sen sijaan loput 15 kilparataa on tuttuja aiemmista osista. Eniten kehittäjä on hyödyntänyt mobiililaitteille julkaistun Mario Kart Tourin antia. Muut radat ovat tasaisesti pitkin historiaa, sillä osuutensa saavat muun muassa Super Nintendon, käsikonsoleiden sekä Wiin osat. Menneisyyttä kunnioitetaan lisäripakkauksissa turhankin orjallisesti.

Mario Kart 8 Deluxen erikoisuus on painovoimaa uhmaava mielikuvituksellisuus. Kun vanhat klassikkoradat on tuotu sellaisenaan Switchille, ovat radat uusiin verrattuna aavistuksen tylsähköjä. Esimerkiksi kakkospaketin Mario Circuit 3 on käytännössä yksi yhteen SNES-alkuperäisversion kanssa. Mäet, hypyt sekä liitelyt voi siis unohtaa jo tässä vaiheessa. Ratkaisu pitää takavuosien kenttäsuunnittelijoiden kädenjälkeä ansaitussa arvossa ja korostaa eri painopisteitä. Yksinkertaisemmilla reiteillä ajotaito on keskiössä, eikä aisteja kuormiteta värikylläisyydellä ja vuoristoratamaisella hulluttelulla.

Vaikka radat itsessään ovat emopelin vastaavia yksinkertaisempia, on niissä silti Nintendolle ominaista mielikuvitusta. Erityisesti Mario Kart DS:stä kakkoslaajennukseen Waluigi Pinball on oiva osoitus siitä, mitä väripaletilla ja huumorilla voi luoda. Toki naamalla oleva virnistys on koetuksella, kun kisa romuttuu päätöskierroksen epäonnisiin flipperipomppuihin. Se on kuitenkin osa pelisarjan henkeä.

Muita selkeitä onnistujia ovat ranskalaisittain fiilistelevä Paris Promenade, haastava Ninja Hideaway, luminen Snow Land sekä kokonaan uusi Sky-High Sundae. Näistä viimeksi mainittu on perinteisempi rata Mario Kart 8 Deluxen faneille. Sen väriloisto, kepeys ja tunnelmallisuus ovat kuin suoraan emopelistä. Vastaavia uutuuksia näkisi tulevissa paketeissa mieluusti lisääkin.

Ratavalikoiman arvioiminen kesken laajennusrupeaman on hiukan epäreilua, sillä todennäköisesti haastavimmat turnaukset ovat vasta tuloillaan. Tästä huolimatta olisin toivonut näkeväni hiukan monipuolisempia ratoja. Lisäksi osa kartoista on visuaalisesti hiukan tylsähköjä. Erityisesti Mario Kart 64:n Kalimari Desert on ruskean aavikon ympäröimänä kovin maltillinen. Enempäänkin olisi varmasti ollut rahkeita.

Vaikka kyse ei ole ongelmasta, on laajennusten aikataulutus myös nostettava esiin. Kun Nintendo paljasti tuovansa 48 uutta rataa mukaan, hypin riemusta. Ensimmäinen laajennuspaketti tarjosi viihdettä hetkeksi, mutta sitä seurannut odotus tuntui turhan pitkältä. Nykytiedon valossa kaikki kuusi satsia ovat tulossa vuoden 2023 loppuun mennessä. Käytännössä kolmatta erää joudutaan siis odottamaan todennäköisesti joulusesonkiin asti. Hiukan enemmän ja nopeammin pitäisi innostuneen fiiliksen paremmin yllä. Mario Kart 9:n julkaisusta ei samalla kannattane edes haaveilla.

Kaksi ensimmäistä laajennussatsia tuovat mieleen lettulautasen hiukan vajavaisella hillomäärällä. Herkkua piisaa, mutta hiukan paremmalla valmistautumisella suupielet olisivat vieläkin lähempänä korvalehtiä. Neljän tuoreen cupin radat eivät nouse Mario Kart 8 Deluxen kirkkaimpaan kärkeen, mutta ohilaukauksiakaan ei ole mukana. Historiaa olisi voinut kirjoittaa uudelleen hiukan rohkeammin, jolloin radat muistuttaisivat enemmän emopeliä.

Vaan nyt on lopetettava, sillä peliseura käynnisti jo seuraavan turnauksen. Hemmetti soikoon, valot syttyvät ja turbostartti taitaa jäädä haaveeksi. Vaan ehkäpä sininen kilpi tasoittaa tilanteen päätöskierroksella. Viimeksi oli minun vuoroni jäädä maalisuoralle nielemään pölyä ja katsomaan ohikiitäviä kuskeja, joten nyt laitetaan vahinko kiertämään. Kenenkäs postinumero laitetaan tällä kertaa punaisen kilven kylkeen?

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 3

YHTEENVETO:
*** / *****
Mario Kart 8 Deluxen kaksi ensimmäistä Booster Course -laajennusta antavat hyvän syyn Sienimaan ajokarkeloihin palaamiseen. Takavuosilta tutut radat tekevät paluun turhankin orjallisesti, joten emopelin mielikuvituksellisuuteen tottuneet joutuvat pettymään niiden perinteisempään tyyliin.

Vanhemman turistipariskunnan näkymät eivät vastanneet esitteessä luvattua. Saati nuoruudessa opittuja arvoja.

Lisää luettavaa