Parisuhteen rajoja koettelemassa – arvostelussa Maquette

PS Plus -palvelun maaliskuun ilmaisteoksena jaettu Maquette käy parisuhteen ylä- ja alamäet läpi nerokkaan peli-idean kera.

03.04.2021

Johan pääsiäisiltana iski tenkkapoo, kun yhteistekemiseksi toivottiin helppoa ja kiinnostavaa pelattavaa. Konsoleille valmiiksi asennetut teokset tapaavat yleensä vaatia jonkin verran perehtyneisyyttä ennen kuin niistä voi nauttia, joten tällä kertaa oli aika siirtää katse kirjaston puolelle. Maaliskuun ilmaisena PS Plus -nimikkeenä jaettu Maquette lupaili kuvauksessaan mieleenpainuvaa tarinaa sekä pulmia. Tässäkö vastaus toiveisiin?

Maquette on indiestudio Graceful Decayn ensiteos. Kuten nykyajan trendille on tyypillistä, myös uutukainen on suurimmilta osin pelillistetty taideteos. Kolmisen tuntia kellottava seikkailu painottaa vahvasti inhimillistä parisuhdetarinaa. Vaiheet onnellisesta ensitapaamisesta raadolliseen arkeen sekä omien tuntemusten ja epävarmuuksien kanssa painimiseen imaisevat kiinnostavalla tavalla mukaansa. Kuuteen lyhyeeseen lukuun jaettu tiivis käsikirjoitus ei innovoi romansseja uudelleen – eikä sen onneksi tarvitsekaan.

Tarinaa kuljetetaan ääninäyteltyjen kohtausten sekä pelimaailmaan upotettujen dialogipätkien avulla. Näyttelijäpariskunta Bryce Dallas Howard ja Seth Gabel tekevät rooleissaan upeaa työtä, jota olisi mieluusti kuunnellut enemmänkin. Vaikka nimet eivät entuudestaan olleet tuttuja, puheensorinasta huokui lävitse yhteinen kemia. Olisinkin ollut huomattavasti yllättyneempi mikäli kaksikolla ei olisi ollut yhteistä taustaa. Dialogiosuudet puolestaan ovat perinteisempää taiteellista aatospaatosta, joka tasapainottelee kliseisyyden ja tunteikkuuden välillä. Onneksi pelimaailma imaisee siinä määrin mukaansa, että immersiota hakevan kokemus kallistuu voiton puolelle.

Maquetten pelillinen puoli on nerokas ja samaan aikaan valitettavan irrallinen. Siinä missä Firewatch, Journey ja The Unfinished Swan ovat käytännössä hylänneet pelimekaniikat, tuore yrittäjä tarjoaa kiinnostavia pulmia erikoisessa maailmassa. Sen keskiössä ovat sisäkkäiset maailmat. Ai mitkä? Annahan kun selitän.

Maquetten ydin on pienoismalli, joka toimii reaaliaikaisesti ympäristön kanssa. Kun keskuslootaan tiputtaa avaimen, ilmestyy se isommassa mittakaavassa ympäristöön. Esimerkiksi leluportaat saa muutettua pienoismalliin asettamalla jättiaskelmiksi, joiden avulla korkeammat tasot avautuvat käyttöön. Sama toimii myös toisinpäin, ja pääseepä ensimmäisestä persoonasta kuvattu hahmokin pujahtamaan suurempaan maailmaan. Tätä ideaa varten olisin kuitenkin kaivannut spurttinappulaa.

Vaihtuvat ympäristöt ovat lähes kaikissa luvuissa pohjaltaan identtiset. Plussaa muistuttavan pohjan keskellä on pienoismalli, josta lähtevät neljä saareketta tarjoavat omanlaiset värikoodatut alueensa. Maisemissa on upeaa visuaalista tyyliä, joka tekee vaikutuksen. Graceful Decayn tyylitajuiset suunnittelijat ovat ylisanansa ansainneet.

Valitettavasti idean potentiaalia ei hyödynnetä täysimääräisesti. Liekö tekijätiimin budjetti tullut vastaan, mutta pulmat sekä maailman interaktiivisuus jäävät vajaiksi. Käytännössä jokaiseen aivopähkinään on vain yksi ainoa ratkaisu, eikä ympäristössä ole ylimääräisiä esineitä räplättäväksikään. Esimerkiksi oven avaamiseen sekä rikkinäisen sillan ylittämiseen käytetään samaa avainta, sillä muita vaihtoehtoja nyt ei tarjotakaan. Harmillista, sillä pulmia pähkäillessä voi tuntea perusideasta pulpahtelevat mahdollisuudet. Sinänsä mittakaavalla leikittely on onneksi hyvää.

Teoksen tyylikäs tarina on varsin pikainen kokemus. Omalla kohdallani pelin avauksesta poistoon kului noin neljä tuntia, jonka aikana ehätti tepastella tarinan nautiskellen läpi sekä sitten vielä pikajuoksuna platinapyttyä varten. Jälkimmäinen osuus vie kerran ratkottujen pulmien jälkeen noin 40 minuuttia. Olitpa siis virtuaalipokaalien kerääjä tai vahvasta tarinasta kiinnostunut peloton kokeilija, Maquette tarjoaa kiinnostavan iltapuhteen.

Visuaalista tyyliä sekä ääninäyttelijöitä ehätinkin jo kehua, mutta vielä on syytä nostaa esille musiikin käyttäminen. Tekijät eivät ole epäröineet hyödyntää rauhallista pop-rock-musiikkia tunteellisten hetkien korostamiseen. Jo avaushetket vievät mukanaan täysiverisellä lauletulla biisillä. Äänimaailmallinen kokonaisuus on yksi parhaista pitkään aikaan kokemistani pelirutistuksista.

Maquette on kiinnostava taidepeli, jonka koskettava tarina ja oivallinen idea olisivat ansainneet ympärilleen vielä hieman lisää tekemistä sekä pähkäiltävää. Vaikka pelaamiseen nirsommin suhtautuva puoliso ei teoksesta niin perustanutkaan, itselleni teos kolahti pienistä moitteista huolimatta hämmentävän hyvin. Se ei ehkä jää pelihistoriaan merkkipaaluna, mutta sen esittelemä tarina tunnevyöryineen sai pääkopan mietteliääksi ainakin yhden illan ajaksi. Ilmaiselta PS Plus -peliltä ei ole tarvetta enempää vaatiakaan.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5 (testattu)
Ikäraja: PEGI 3

Museovirasto huutaa naama punaisena erivapauksia ottaneen arkkitehdin visiolle.

Lisää luettavaa