Julmia aikeita – arvostelussa Hidden Agenda

Supermassive Gamesin uutukainen Hidden Agenda on PlayLink -sovellusta hyödyntävä murhamysteeri, joka on koettavissa kaveriporukan yhteispelinä. Hirvittävän The Trapper -sarjamurhaajan jahti saa aivan uuden ulottuvuuden, kun osalla pelaajista onkin tavoitteena ohjata tarinaa yllättäviin suuntiin. Keskinäistä juonittelua ja kavereiden selkään puukottamista on tarjolla koko rahan edestä.

02.12.2017

Hidden Agenda on uusi seikkailupeli muun muassa parin vuoden takaisesta Until Dawn -murhaseikkailuista tunnettavalta Supermassive Gamesilta. Kyseessä on periaatteessa interaktiivinen elokuva, jossa pelaajat pääsevät vaikuttamaan päähenkilön valintoihin ja toimiin, jotka puolestaan vaikuttavat suoraan juonen etenemiseen sekä hahmojen kohtaloihin. Teos hyödyntää Sonyn PlayLink -teknologiaa, mikä tarkoittaa sitä, että itse peli pyörii PlayStation 4:llä ja tarinaa seurataan television ruudulta, mutta ohjaustoiminnot suoritetaan mobiililaitteen avulla. Peliä varten tarvitaan siis myös mobiililaitteeseen ladattava Hidden Agenda -sovellus, joka on saatavilla sekä Android- että iOS-laitteille.

Hidden Agenda on murhamysteeri, jota seurataan murhaetsivä Becky Marneyn sekä syyttäjä Felicity Gravesin näkökulmasta. Molemmat ovat tahoillaan sekaantuneet hirvittävän The Trapper -sarjamurhaajan etsintään. Pelätty murhamies näyttäisi kohdistavansa iskunsa niin varsinaisiin uhreihinsa kuin ensimmäisinä paikalle saapuviin poliiseihinkin. Tarina hyppii päähahmosta toiseen tutkinnan edetessä heittäen pelaajan eteen jatkuvasti valintoja, jotka vievät juonta uuteen suuntaan. Tarinalla on kestoa parisen tuntia, mutta kahdella eri läpipeluulla pääsi hyvin erilaisiin lopputuloksiin valinnoista riippuen. Until Dawnin tapaan peli ei arkaile edes keskeisten hahmojen tappamisen kanssa, mikäli pelaajan toimet sen oikeuttavat. Oikean Trapperin vangitseminen ei ole läheskään aina se todennäköisin lopputulema pelille.

Pelin tarina etenee siis raiteillaan keskustelusta ja toimintakohtauksesta seuraavaan heittäen pallon aina säännöllisin väliajoin pelaajalle silloin kun tarinaan pitää jollain tavalla vaikuttaa. Näiden valintojen lisäksi välillä etsitään todistusaineistoa rikospaikkaa tiirailemalla tai yritetään tehdä oikeat ohjausliikkeet takaa-ajon tai muun toimintakohtauksen yhteydessä. Kaikki ohjaintoiminnot tehdään mobiililaitteella, jonka näytölle päivittyy koko ajan myös tarpeellista tietoa juonen etenemisestä, eri hahmojen kohtaloista ja tarinan suunnan muuttavista päätöksistä. Toimintakohtauksissa pitää liikkeet tehdä oikea-aikaisesti, minkä lisäksi myös todistusaineiston etsintä on tiukasti aikarajoitteista, mutta muuten valintojaan saa pohtia rauhassa. Homma toimii hienosti PlayLinkin avulla, sillä ohjaustoiminnot ovat riittävän tarkkoja myös toimintakohtauksissa. Applikaatio toimii hienosti tarinan seuraamista helpottavana muistiona, josta näkee helposti vaikkapa kulloinkin kohtauksessa mukana olevien hahmojen viimeisimmät toimet.

Pelin kampanjan voi pelata yksin läpi, mutta paketti saa kaverien kanssa pelattavana kilpailu-versiona aivan uudenlaisen ulottuvuuden. Moninpeli toimii ainoastaan paikallisesti ja siihen voi osallistua kahdesta kuuteen pelaajaa, joilla kaikilla pitää olla mobiilisovellus käytössään. Kaverien kanssa pelatessa tarina etenee enemmistön toiveiden mukaisesti, jokaisen pelaajan päästessä niin äänestämään keskusteluvalinnoista kuin etsimään todisteita muita nopeammin. Nimensä mukaisesti peli myös antaa satunnaisesti tietylle pelaajalle salaisen tehtävän, jossa hänen pitää esimerkiksi saada tietty asia tapahtumaan tai viedä juonta hämmentävään suuntaan. Oman agendansa onnistuneesta läpiviennistä palkitaan pisteillä, kun taas hämmentäjän juonien paljastaminen tuo pisteitä muille pelaajille. Hyvin pelaamalla ansaitsee myös kortteja, joilla voi ottaa täyden päätäntävallan tietyn kohtauksen suhteen ja näiden hyödyntäminen oman agendan läpiajamisessa on tietysti tärkeää pelin voittamisen suhteen. Systeemi luo mukavan vainoharhaisen tunnelman peliseurueen keskuuteen ja hyvästä pokerinaamasta hyötyy myös Hidden Agendaa pelatessa.

Hidden Agenda on lyhyydestään huolimatta hauska pelikokemus, joka on suositeltava hankittava esimerkiksi juhlien tai illanistujaisten viihdenumeroksi. Muuttuvasta juonesta huolimatta sen uudelleenpeluuarvoa heikentää hieman esimerkiksi se, että murhamysteerin salaisuudet näytetään pelaajalle myös pieleen menneen kierroksen päätteeksi. Toisaalta juonessa on niin paljon erilaisia sivupolkuja, että pelistä voi edelleen nauttia, vaikka tarinan pääkonna olisikin tiedossa. Presentaation puolesta peli on ihan kelvollisen näköinen – kuten interaktiivisen elokuvan pitääkin – ja erityisesti hahmojen kasvot on mallinnettu todella hienosti. Tunnelma ja ympäristö ovat kunnossa tämän genren teokselle, vaikkei näin lyhyessä teoksessa sen ihmeempää tunnesidettä hahmoihin kerkeäkään syntymään. Supermassive Games osaa interaktiivisen tarinankerronnan, minkä lisäksi peli hyödyntää PlayLinkiä innovatiivisesti. Samanlaista pelikokemusta ei tällä hetkellä ole markkinoilla tarjolla. Parinkympin hintalappu on hyvässä suhteessa Hidden Agendan sisältöön, joten mikäli kaveripiirissä piisaa peliseuraa muutaman kaverin verran, ostopäätöstä ei varmasti joudu katumaan.

Saatavilla: PlayStation 4, mobiiliapplikaatio: Android, iOS
Ikäraja: 16 (PEGI)

Lisää luettavaa