Jotta tulevat sukupolvet osaisivat laskea päässä – arvostelussa MathLand

Merten kauhut rosvosivat mikromaksuja älypuhelimilla, mutta Switchin piraatit kauhovat Matikkamaan taalerit taskuihin lompakkoystävällisemmin.

10.03.2020

”Arr’, laskekaa purjeet”, käskee merirosvokapteeni. Miehistöllä on kuitenkin aivan toisenlainen lasku mielessä. Ei, tällä kertaa kyse ei ole rommista nautiskelun seurauksista saati auringonlaskuun seilaamisesta, vaan Switchille kääntyneestä MathLand-teoksesta. Kenellepä ei tulisi vapautta kaipaavista piraateista ensimmäisenä mieleen päässälaskemisen jalo taito.

Mobiilialustoille aikanaan ilmaiseksi julkaistu MathLand on saanut kehujen ohella niskaansa myös kehoituksia kölin alittamiseen, sillä osa sisällöstä on lukittu mikromaksujen taakse. Vaikka perheen pienimmät haluaisivat pähkäillä jakolaskuja, vanhempien tililtä katoavat mikromaksutaalerit tuntuvat ikävämmältä kuin Mustapartaan törmääminen perheristeilyllä. Onneksi Switchille taittunut seikkailu tarjoaa yhdellä kuuden euron hintalapulla kaiken mahdollisen, eikä Visaa tarvitse sen enempää vinguttaa.

MathLand yhdistää yksinkertaisen tasoloikinnan sekä matikkapähkäilyn. Sankari Ray janoaa takaisin Max-rosvon varastamia aarteita, jotka on jemmattu 26 eri saarelle. Maaläikät on puolestaan jaettu viiteen eri matikkakategoriaan: yhteenlaskuun, erotukseen, tuloon, jakolaskuun sekä yhtäsuuruuteen. Käytännössä jokaista saarta asuttaa vanha viisas mies, joka tarvitsee apua laskutoimituksissa. Tehtävissä annetaan yleensä yksi tai kaksi numeroa sekä välimerkit, minkä jälkeen loput valitaan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Esimerkiksi plussapisteitä saa plakkariin valkkaamalla luvun, joka yhdistettynä vitoseen on yhdeksän. Jakolaskuissa taasen saatetaan antaa vastaukseksi 10, minkä jälkeen pitää valita oikea osoittaja ja nimittäjä.

Teos on suunnattu lapsille, minkä vuoksi matikkapulmatkin ovat äärimmäisen helppoja. Ennen kuin seikkailuun sännätään, pyytää teos pelaajan ikää. Tämän pitäisi määrittää tarjottu haaste, mutta esimerkiksi lähes 30 ikävuotta oleva arvostelija ei onnekseen joudu piinapenkkiin kertaamaan integraaleja tai imaginäärilukuja. Luvut ja laskut ovat helppoja, vaikka hutiloidakin toki pystyy. Päässälaskuharjoituksena MathLand on ihan kiva, mutta ei teosta aikuisille oikein voi suositella.

Teos tarjoaa ynnäilyn ohella myös tasoloikintaa. Pomppiminen tuntuu eittämättä jopa liian kevyeltä ja käytännössä harjoitukselta, jossa tekijät ovat halunneet hitusen rahastaa ensimmäisestä pelintekoon tarkoitetun sovelluksen harjoituksesta. Lyhyet kentät kestävät pari minuuttia kerrallaan, jonka aikana vältellään äkäisiä haaskalintuja, inhoja tykinkuulia, jalkojen alta pettäviä mannerlaattoja sekä muita vastaavia esteitä. Loppupuolella painopiste kääntyy yhä enemmän seilaamisen puolelle, jonka avulla tarvittuja avaimia, kolikoita tai näkyville piilotettuja aarrekolikoita saa poimittua.

Tasoloikintaosuudet ovat niin kevyttä pikapuuhaa, ettei niistä piisaa haastetta nimeksikään. Perheen pienimmille mukavan seesteinen meno varmaan maittanee paremmin. Kokeneempaa loikkija saattaa nimittäin herkästi ärsyyntyä jo pelkästään isometrisestä kuvakulmasta tarkastellun pomppimisen epätarkkuuteen. Onneksi välitallennuspisteitä jaetaan avokätisesti, joten rotkoon valahtamisesta joutuu pakittamaan vain muutaman hassun loikan verran taaksepäin.

Kampanja tarjoaa tekemistä aikuiselle parin tunnin edestä, mutta kovemman matikkapähkinän äärelle joutuvat juniorit saavat rahalle riittävästi vastinetta. Lisäksi erillinen pulmaosio tarjoaa laskettavaa loputtomasti. MathLandia voikin suositella nuorille lapsukaisille, joiden toivoisi osaavan laskea päässään edellistä sukupolvea paremmin.

Kaikkinensa MathLand on kelpo opetuspeli perheen pienimmille. Sen tasoloikkaosiot tuovat mukavaa pelillistettyä vaihtelua päässälaskujen väliin, vaikkakin aivosolujen rasittaminen on huomattavasti meriseikkailua mukavampaa. Lopputulokseen olisi kieltämättä suonut ammentavan enemmänkin piraattimenoa myös laskupuolelle, sillä nykyisellään pulmat ja seikkailu eivät oikein yhdisty sulavasti. Yhteensopivuusongelma häirinnee kuitenkin lähinnä kokeneempaa pelaajakansaa. Junnuosasto pysynee nurkassa hiljaa, sillä pienillä prinssinnakkisormilla ynnäily vaatii keskittymistä.

Saatavilla: Switch
Ikäraja: PEGI 3

Uusimman Pirates of the Caribbeanin tehosteet toteutettiin aiempaa maltillisemmalla budjetilla.

Lisää luettavaa