Seilaamassa pilvien päällä – arvostelussa Granblue Fantasy: Relink

Tämä taivaan yllä käytävä JRPG-seikkailu tarjoaa jättiläismäisiä hirviöitä, toimivan taistelumekaniikan ja mahtavan tarinan.

12.02.2024

Granblue Fantasy: Relink on osa Cygamesin vuonna 2014 lähtölaukauksen saanutta Granblue Fantasy -nimistä japanilaista roolipelisarjaa. Kolmiosainen sarja on Final Fantasyn ja Dragon Questin rinnalla vielä alkutekijöissään, mutta laadun huomioiden jatkoa lienee toivottavasti luvassa. Tekijätiimiin kuuluu kovia nimiä, sillä kehittäjillä on vyöllä muun muassa kokemusta eri Final Fantasy -peleistä. Granblue Fantasy: Relink julkaistiin helmikuun alussa PC-, PS4- ja PS5-versiona; otimme haltuun PS4-version ja tarkastelimme, miten vuonna 2016 aloitettu pelisuunnittelu huipentuu käytännön toteutukseen vuonna 2024.

Granblue Fantasy: Relink tarjoaa seikkailun upeassa taivasmaailmassa. Pilvien yläpuolella olevien saarivaltioiden ja -kaupunkien välillä reissataan upeilla lentävillä aluksilla, jotka muistuttavat merilaivueita erilaisine siipineen ja pääkoristeineen. Matkailu onkin kuin merille nousisi. Tosin veden sijasta alla on vain lähes ikuinen tyhjyys, ja aivan kuten sääolosuhteet sekä pedot vaikeuttavat merimatkaan, sama tapahtuu myös tuulien päällä.

Tarinan keskiössä on upean lohikäärmepäisen taivasaluksen Grandchypherin miehistö, joista jokaisella on oma taistelutyylinsä ja elementtinsä. Esimerkiksi laivueen kapteeni on tuuleen luottava miekkamies. Toisaalta ruorinkääntäjä Rackam ampuu tulielementtisellä aseella kaukaa vastustajiaan, kun taas Rosalina-kukkanaisen pimeyden ruusujen piikit satuttavat vihollisia ja parantavat tiimiläisiä. Tarinan keskiössä on laivueen kapteeni, mutta pelattava hahmo on vapaasti valittavissa neljän hengen tiimistä. Matkan edetessä on mahdollista myös rekrytoida uusia jäseniä matkaan mukaan.

Maailmaa aikaisemmin ravistelleen sodan aikaan eri ulottuvuudesta saapui alkukantaisia hirviöitä, joita taivassaarelaiset pitävät jumalinaan. Grandchypterin laivueessa on mukana sinihiuksinen tyttö Lyria, joka pystyy hallitsemaan näitä primitiivisiä olentoja – tosin usein rauhoittelu onnistuu vasta, kun tiimi on yhdessä hakannut monsterin lattiaan. Lyria pystyy myös kutsumaan avuksi mahtavan kaiju-lohikäärmehirviö Bahamutin, jonka avulla miehistö on selvinnyt hengissä monista vaarallisista tilanteista. On todella kätevää, että on lemmikkinä jättiläismainen lohikäärme – ihan vain varmuuden varalta!

Kapteenilla ja Lyrialla on myös erikoinen sielukytkös toisiinsa. Tämä osoittautuukin erittäin käteväksi, sillä pahaenteisen laivueen ylivoimaiset pahikset kidnappaavat Lyrian hyödyntääkseen hänen kykyjään hirviöiden kanssa. Grandchypherin miehistöllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä pelastamaan sinitukkainen ystävänsä. Ilmalaiva saa taistelussa kuitenkin niin paljon osumaa, että heidän on laskeuduttava läheiselle ilmakaupungille Folcalle korjauspuuhia varten. Täällä he törmäävät monitaitoiseen talonmieheen nimeltä Rolan, joka auttaa Lyrian pelastamisen kanssa.

Granblue Fantasy: Relink tarjoaa tappeluita yllin kyllin ja siihen vielä vähän päälle. Taisteluissa perushyökkäysten lisäksi jokisella hahmolla on neljä erikoishyökkäystä, jotka voivat olla erityisvahinkoa aiheuttavia tai sitten puolustusvoittoisia. Jälkimmäiset esimerkiksi nostavat koko tiimin iskunsietokykyä. Erikoishyökkäyksen käyttämisen jälkeen henkilö joutuu odottelemaan hetken aikaa, kunnes isku on jäähtynyt käyttökelpoiseksi. Sitten on erikseen vielä koko tiimin yhteinen SBA-hyökkäys, jolla aiheutetaan supervahinkoa yhteen tiettyyn viholliseen.

SBA-hyökkäyksen elementti riippuu siitä, kuka aloittaa tämän yhteishyökkäyksen – jos sen aloittaa kapteeni, hyökkäyksen elementti on tuuli, kun taas Rosalinalla elementtinä on pimeys. Tämä on tärkeä huomata esimerkiksi pomotaisteluissa, sillä lähes jokaisella vihollisella on yksi selkeä elementtiheikkous. Tosin logiikka näiden välillä ei aina ole täysin selviö. Metsän linnut kuuluvat ilmaelementtiin, mutta silti ne ovat heikkoja tulelle. Toisaalla jäiset hirviöt vierastavat maaelementtiä. Eikö yleensä jää ole heikko tulelle? No, ehkä taivasmaailmassa elementit menevät eri tavalla kuin maapallolla.

Kaupungissa tiimi voi tehdä palveluksia asukkaille, ostaa arvoesineitä kauppiaalta ja hyödyntää sepän taitoja teroittaakseen aseidensä terät, taikasauvat ja luodit entistäkin tarkemmiksi sekä voimakkaimmaksi. Seppä voi myös takoa kokonaan uusia aseita sekä vahvistaa jo olemassaolevien vempeleiden ominaisuuksia. Lisäksi hahmot voivat pukea erilaisia sinettejä ylleen saadakseen esimerkiksi lisää hyökkäysvoimaa tai vähentääkseen erikoishyökkäysten latautumisaikaa.

Tehtävälistaan pääsee kiinni tiskiltä, jossa on erilaisia sivutehtäviä roppakaupalla. Palveluksena saattaa olla kaupungin suojaaminen örkeiltä, paikallisen susilauman sukupuuttoon ajaminen lähimetsästä tai uhkaavan suurluurangon hakkaaminen tuusan nuuskaksi. Jokaisen palkkaduunin parissa on mahdollista helposti viettää merkittävän kauan aikaa, sillä jokainen taistelu arvioidaan suoriutumisen perusteella. Perfektionisti saattaa siis viettää helposti tunteja hioen yhtä tehtävää, koska parhaimman arvosanan saamiseksi se pitäisi läpäistä kahdessa minuutissa. ”Vielä kerran, jos se nyt menisi, niin lähellä!”, huutavat aivot, kun toistaa tehtävää kymmenettä kertaa putkeen.

Mitä enemmän taisteluja ja tehtäviä on takana, sitä enemmän tiimi saa kokemusta, rahaa sekä erityisiä sinipisteitä. Viimeksi mainitut jaetaan joukkueen kesken, ja niillä voi kehittää jokaisen hahmon ominaisuuksia, hyökkäysvoimasta erityisliikkeisiin, puolustuksesta iskunkestävyyteen ja jopa tiettyjen olotilojen, kuten jäätymisen ja lamautumisen, keston lyhentämiseen. Pisteitä kuluu hahmojen kehittämisessä todella paljon, ja joskus niiden hankkiminen on hyvä syy toistaa palvelustehtäviä kerta toisensa jälkeen. Taitolista on jaettu hyökkäykseen sekä puolustukseen, ja puurakenteen täyttäminen edes yhden hahmon kohdalla vaatii tuhansia sinipisteitä.

Granblue Fantasy: Relink tarjoaa upean maailman ja loistavan tarinan, joka koukuttaa jo aivan ensiminuuteilta lähtien. Animaatio on kaunista ja musiikin tunnelmallisuus suoriutuu tehtävässään erinomaisesti. Taistelumekanismi on loistava, vaikkakin joskus neljän tiimiläisen ja kymmenien vastustajien vallatessa kentän ruudulla saattaa olla vain sekava kaaos pahiksia, hyviksiä sekä erilaisia iskuja. Erilaisten palvelusten suorittamisen myötä pelin ääressä saattaa viettää kymmeniä ekstratunteja tarinan ulkopuolella vain hioten yksittäisiä sivutehtäviä. Hahmot saattavat kerryttää tarinan vaikeustasoon nähden liian korkean kokemustason, mutta peli ei onneksi tunnu missään vaiheessa liian helpolta. Vaikka vastustajahirviö olisi tasolla 30 ja itse on päälle 50, pomotappelut voivat silti viedä helposti päälle kymmenen minuuttia.

Erilaisten hirvioiden suunnittelu on myös luovaa ja erityisesti pomohirmujen muodonmuutoskohtaukset tekivät vaikutuksen! Näin monsteri-innostelijana pidin kovasti Granblue Fantasyn maailmasta ja sen olennoista. Tehtävätiskillä on erikseen jokaiselle miehistöläiselle niin kutsuttuja ”kohtalojaksoja”, jotka kertovat hieman tyypin taustaa, historiaa ja kuulee tämän sisäistä dialogia niin tarinan osalta kuin myös ajalta ennen sitä. Tämä saa jokaisen hahmon tuntumaan moniulotteiselta ja heihin tutustuu aivan erityisellä tavalla. Pelkkää plussaa siis siltäkin saralta.

Granblue Fantasy: Relink on mainio JRPG-taistelupeli upeilla hahmoilla ja toimivalla taistelumekaniikalla, ja se kestää helposti läpipeluun jos ei toisenkin. Tarinan kestoksi on arvioitu noin 20 tuntia, mutta sivutehtävien hiominen saattaa helposti viedä tämän arvion ikkunasta ulos täysin huomaamatta. Pelattavaa riittää roppakaupalla eikä vastaan tullut yhtään tylsää hetkeä – paitsi ehkä latausajat, jotka välillä saattoivat venyä turhan pitkiksi. Mutta se on todella pieni minus näin hienossa tuotoksessa. Toivottavasti sarjaan on luvassa jatkoa lähitulevaisuudessa.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), PlayStation 4 Pro, PS5
Ikäraja: PEGI 12 (epärealistinen väkivalta, kielenkäyttö)

YHTEENVETO:
***** / *****
Granblue Fantasy:Relink on upea kokonaisuus. Seikkailu pilvien yllä ja jättiläishirviöiden keskellä vakuuttaa loistavilla pelimekaniikoillaan. Peliä ei voi olla suosittelematta. Katsottavaa, suoritettavaa ja tapettavaa riittää mitä mielikuvituksellisimpien tehtävien muodossa. Monipuolinen sekä yllätyksellinen tarina kantaa läpi peluun ja hahmoihin annetaan tilaisuus tutustua siten, että Granchyperin miehistön kohtalosta välittää oikeasti.

”Jahas, taas duunipäivä ja valmiiksi myöhässä… Toivottavasti moottori-ilmatiet ei ole täysin tukossa.”

Lisää luettavaa