Virtuaalisen swattauksen ABC – arvostelussa Firewall Ultra

Edellisen polven virtuaalikentillä ensihyökkäyksensä suorittanut räiskintäpeli siirtyy jatkohyökkäysvaiheeseen uudella alustalla.

03.10.2023

Firewall oli ensimmäisen PSVR-alustan harvoja todellisille hardcorepelaajille suunnittuja räiskintäkokemuksia. Armottomuudestaan ja realismistaan tunnettu peli keräsi ympärilleen pienen mutta sitäkin intohimoisemman fanijoukon. Nyt teos hyppää uudelle konsoliraudalle muutamin pienin lisäyksin. Valitettavasti jo ennestään niukan paketin anti ei yksinkertaisesti enää riitä oikeuttamaan pääsymaksun hintaa.

Pääpiirteittäin kyseessä on hieman legendaarista Counter-Strikeä ja Rainbow Six: Siegeä muistuttava taktinen räiskintä. Osana sotilasjoukkuetta on tarkoitus vuoronperään joko hakkeroida ja suojata tietokonepisteitä. Vastapuoli pyrkii estämään toista tiimiä tekemästä samaa. Aseet ovat tuttuja vempeleitä moderneilta taistelukentiltä. Yleisesti ottaen tekniikka ja tuntuma pyrkivät olemaan realistisia. Osumat voivat olla hyvinkin tappavia ja vain muutama virheaskel johtaa helposti mosurin kuolemaan. Kaiken keskiössä on muiden tiimiläisten kanssa tapahtuva aktiivinen kommunikaatio ja varovainen eteneminen.

Sisältöä on tarjolla todella niukasti. Kahdeksan karttaa ja kaksi pelimuotoa on hyvin nopeasti kaluttu läpi. Vaikka kaiken keskiössä onkin moninpelin kautta jatkuvasti elävät tilanteet, alkaa meno tympimään todella nopeasti. Aseita ja työkaluja on tarjolla jonkinmoinen kattaus, mutta niiden avaamiseen vaadittavia krediittejä tippuu sen verran niukasti, että kovinkaan moni ei koko katalogia pääse ikinä kokeilemaan.

Pääasialliseksi pelimuodoksi tarkoitetussa Contractsissa kaksi pelaajista koostuvaa tiimiä kilpailee eriin jaetuissa matseissa vuoronperään samojen tavoitteiden suorittamisessa. Toimiessaan meno on kiivasta ja jännittävää, mutta valitettavasti pelaajien vähyydestä johtuen matsien käynnistymistä joutuu odottelemaan melkoisen pitkään. Aktiiviseen ja tolkulliseen kommunikaatioon nojaava meno ei toimi satunnaisten kanssapelaajien lähinnä hokiessa rasistisia herjoja ja meemivitsejä mikrofoneihinsa. Silloinkin kun taistelutovereita piisaa, tuntuu isolla osalla olevan intohimona vain sekoilla ja vaikeuttaa muiden elämää. Läheisestä kaveriporukasta koostuvien tiimien menossa olisi potentiaalia vaikka kuinka, mutta harvan lähipiiristä riittää tarpeeksi montaa tarvittavaa laitteistoa tai ohjelmistoa omaavaa henkilöä moisen järjestymiseen.

Pelaajien välisen kahakoinnin lisäksi tarjolla oleva Exfil-muoto tarjoilee tietokoneen ohjastamia botteja vastaan käytäviä matseja. Toisin kuin ihmisiä vastaan tetsatessa, tekoälymosureita valuu kentälle loputtomana virtana. Moodi voisi olla mielenkiintoinen, mutta valitettavasti järjettömän korkealle säädetty vaikeustaso vie lähes kaiken nautinnon toiminnalta. Jopa tehokkaasti yhteen hiileen puhaltava joukkue kaatuu lopulta yksinkertaisesti vihollisjoukkojen loputtomien hyökkäysten alle.

Vähäisen sisällön voisi antaa isolta osin anteeksi, jos perusmekaniikat toimisivat odotetulla tavalla. Valitettavasti myös tällä osa-alueella kompastutaan omien maihareiden kengännauhoihin. Asetuntuma on kerrassaan mainio ja tarkkaan ajatuksella tähtäävä soturi on huomattavasti luoteja ympäriinsä roiskivaa pelleilijää tehokkaampi. Valitettavasti pääosa teoksen toiminnoista toteutetaan kuitenkin näppäimiä painamalla. Siinä missä esimerkiksi kyykkyyn olisi loogista mennä yksinkertaisesti kumartumalla, pitää Firewallissa toiminto suorittaa oikeaa tattia klikkaamalla. Myös VR-räiskinnöissä lähes standardimallinen aseen manuaalinen lataaminen ja lippaan irrottaminen tapahtuu täysin nappuloita hakkaamalla. Menoa on mahdotonta väittää millään tavoin intuitiiviseksi. Lopulta ruudulle muistutuksena ilmestyvät näppäinpromptit ovat omiaan rikkomaan viimeisetkin immersion rippeet.

Koko julkaisun suurin ongelma on lopulta yksinkertaisesti se, että täysin moninpeliin nojaavaa teosta ei tunnu pelaavan kuin kourallinen vannoutuneimpia faneja. Joskus peliseuraa täyteen matsiin ei kertynyt edes puolen tunnin odottelulla. Täysin yksin pelattava kampanja tai ihmispelaajien roolin täyttävät botit saattaisivat auttaa jossain määrin, mutta jopa silti tarjolla olisi varsin laiha kattaus.

Noin 40 euron hintaan myytävää peruspakettia on täten lähes mahdotonta suositella. Tämän tietää ilmeisesti myös itse julkaisija, sillä kaikki screenshotit poistettiin pelin pressisivuilta ennen kuin niitä ehdittiin edes Tiltin toimesta ladata. Nauti siis yksivärisistä fotoista. Parempaan me ei nimittäin täällä parissa minuutissa pystytty.

Saatavilla: PS5 / PSVR2
Ikäraja: PEGI 16 (voimakas ja realistinen ihmisiin kohdistettu väkivalta, verkko-ostot)

YHTEENVETO:
** / *****
Laiha kattaus taktista moninpeliräiskintää. Hyvä asetuntuma ei valitettavasti riitä paikkaamaan muun toiminnan epäimmersiivisyyttä. Pelaajämäärien vähäisyydestä johtuen täysin moninpeliin keskittyvää teosta on mahdoton suositella kenellekään varauksetta.

Kuvassa kaikki kymmenen tunnin aikana vastaan tulleet pelaajat. Paitsi että ei ollut näin montaa! [kirosana]

Lisää luettavaa