Vuonna 2019 Brownies ja Marvelous kehittivät yhteistyössä Bandai Namcon kanssa iloisen farminpitopelin Doraemon Story of Seasons. Koska pelinimikkeen vastaanotto oli ihastunut niin pelaajien kuin kriitikoidenkin osalta, pelisarja sai jatkoa vuonna 2022 Doraemon Story of Seasons: Friends of the Great Kingdom -pelin myötä.
Noby ystävineen astuvat Doraemonin avaruusalukseen ja päätyvät oudolle planeetalle. Tutkiessaan ympäristöään porukka törmää Lumis-nimiseen poikaan, joka kutsuu heidät maatilalleen auttamaan, sillä muinoin upeudellaan vakuuttanut tila on päässyt ajan saatossa ränsistymään. Vierasmaailmalaiset tietenkin tarttuvat tarjoukseen.
Kuningatar pitää ulkoavaruuden tulijoita kuitenkin sen verran epäilyttävinä, että hän takavarikoi kaikki Doraemonin ihmevempeleet. Auttamalla paikallisia ja pitämällä maatilaa pystyssä Noby kasvattaa hiljalleen luottamusta hovin kanssa. Kiitoksena kuningattaren lakeija palauttaa Doraemonin laitteita Nobylle, mikä helpottaa maatilan hoitoa entisestään.
Alussa olivat maa, kuokka ja Noby – ja vähän muitakin työkaluja. Kuokattuun maaperään istutetaan siemeniä ja lannoitetta parantamaan kasvua, eikä päivittäistä kastelua tule unohtaa. Mikäli halutun maapläntin päälle on kasvanut puu tai muodostunut kiviröykkiö, ne tulee tasoittaa kirveellä ja vasaralla. Maatilan pitämisessä on hirveä määrä työtä, mutta se on silti antoisaa puuhaa.
Kuten luonto sanelee lait kivipallolla nimeltä Maa, näin on myös virtuaalifarmillakin. Eri vuodenajoilla on mahdollisuus kasvattaa erilaisia tuotteita: esimerkiksi kesällä voi kasvattaa vesimeloneja ja maissia, keväällä naurista ja perunoita. Kukin kausi kestää 30 päivää, joten kauden lähestyessä loppua on hieman laskettava mitä kannattaa istuttaa ja mitä ei. Tiettyjä tuotteita, kuten ruohoa, heinää ja puita, voi kasvattaa vuodenajasta huolimatta.
Nuoreksi kaveriksi Noby on yllättävän jaksavainen kaatamaan täysiveroisia puita ja työskentelemään kaivoksessa, mutta nuorenkin energiatasolla on rajansa. Mikäli Noby ei huolehdi jaksamisestaan, väsymys ajaa miehenalun sairaalaan. Ladatakseen akkuja Noby voi torkahtaa vaikka keskelle maatilaa ennen kuin päivätyöläisten vuoro on päättynyt. Muutoin polttoainetta tarjoavat ruokailu, lääkäriltä ostettavat ihme-eliksiirit ja tietenkin päivän päätteeksi pään painaminen tyynyyn.
Luonnon antimet kasvavat maassa kukin yksilöllisen määrän päiviä. Esimerkiksi nopeimmat kasvit, kuten vesimelonit, kypsyvät jo neljässä päivässä, kun taas pidempiaikaisia kasvustoja voi joutua odottamaan yli kaksi viikkoa. Lisäksi joitain viljelyksiä, esimerkiksi maissia, voi korjata useamman kerran samasta sadosta. Valmiita tuotteita voi ahmia omaan energiavajeeseen, käyttää ruoanlaitossa, varastoida odottamaan myöhempiä aikoja ja myydä tienatakseen varat uusiin viljelyksiin, eläimiin tai vaikka parempiin työkaluihin.
Tarinaosuuksissa hyvää tarkoittava Noby tunkee nokkansa jokaisen kaupunkilaisen asioihin, esimerkiksi auttamalla lääkäriä ja hänen apulaistaan rakkausasioissa. Kohtaukset aktivoituvat siten, että ensin Noby lähestyy kaupungin asukkaita juttelemalla tai tekemällä heille palveluksia, ja henkilökemioiden lämmennettyä tarpeeksi on välianimaation aika. Nämä ovat ihan hauskoja ja osoittavat Nobyn hyväntahtoista luonnetta, mutta välillä hänestä tulee mieleen Bandain versio Ulla Taalasmaasta. Harmillisesti muutamassa välianimaatiossa peli yksinkertaisesti jäi jumiin, mutta toisaalta koska näitä animaatioita on sen verran valtava määrä, prosentuaalinen osuus yllättävälle kaatumiselle on melkoisen pieni.
Kaupungilla on ilmoitustaulu, jossa asukkaat kuuluttavat haluamansa tavaran tai tuotteita, ja joiden toimituksesta he maksavat joskus ruhtinaalisenkin korvauksen. Tämä on oiva metodi lähestyä asukkaita sekä tienata rahaa. Kaikkia kauden viljelyksiä ei kannata suoraan myydä rahan toivossa, sillä usein parhaimmat tienestit tulevat sellaisista tehtävistä, joissa asukas kaipaa esimerkiksi kevään herkkuja piristämään syysiltoja.
Maan raivaaminen, siementen istutus ja kastelu, sadonkorjuu, kalastus, puiden halkominen ynnä monet muut pelissä tarvittavat toiminnot suoritetaan valitsemalla tarvittava väline ja tarttumalla tuumasta toimeen. Yksinkertaista ja tehokasta. Paikalliselta sepältä voi ostaa parempia työkaluja, jotka kestävät kovempaa voiman käyttöä. Tällöin esimerkiksi puun kaataminen vaatii vähemmän lyöntejä, mutta voimakkaammat lyönnit kuluttavat myös enemmän energiaa.
Puusepältä voi ostaa huonekaluja taloon ja päivittää tilan rakennuksia. Lääkäriltä voi ostaa kokeellisia litkuja, jotka parantavat Nobyn kestävyyttä, ravintolasta erilaisia reseptejä ja siementen myyjältä tilavampia reppuja. Kaikki parannukset, erityisesti taloon ja tavaroihin liittyvät päivitykset, vaativat sekä paljon rahaa että erilasia raakamateriaaleja, joiden keräämiseen voi hyvinkin mennä pelissä useampi päivä. Viljelysten myynnin lisäksi kalastaminen ja ilmoitustaulun tehtävät ovat toimiva metodi rahan säästämiseen erilaisia päivityksiä varten.
Ulkoasultaan Doraemon Story of Seasons: Friends of The Great Kingdom on yksinkertaisuudessaan upea. Maailma on todella värikäs ja kaunis, ja erityisesti silmää hivelee vuodenaikojen erilaisuus, kuten syyskauden puiden värikkyys ja kellertävien lehtien leijailu ilmassa. Musiikillinen äänimaailma on myös mahtava, ja usein huomaan pelien jälkeen taustamelodian soivan päässä pelaamisen jälkeen. Pelissä on japaninkielinen ääninäyttely, mutta tekstitetyistä repliikeistä usein puhutaan ääneen vain sana tai kaksi. ”Doraemon”, ”etto” ja ”arigato” kuuluu kaiuttimista, lisäkontekstin ollessa puhekuplissa.
Mieleisintä puuhaa arvostelijalle oli kalastaminen ja kaivoksella louhinta. Mato-ongella ei koskaan tiedä tarttuuko onkeen rikkaruoho vai kirjolohi, ja kaivoksella voi löytää kaikenlaisia fossiileja erilaisten malmien lisäksi. Louhiminen on vain todella nopea tapa saattaa Nobyn jaksaminen äärirajoille, joten sen kanssa on oltava varovainen. Kalastamalla voi taas viettää koko päivän ilman, että Nobyn jaksamisesta tarvitsee huolehtia.
Doraemon Story of Seasons: Friends of The Great Kingdomia on mahdollista pelata kahden pelaajan offline-pelissä, jolloin kaverin kanssa voi jakaa raskasta työtaakkaa ja suoriutua päivän tavoitteista huomattavasti sutjakammin. Mutta mikäli kaikki maajussituttavat ovat lähteneet Temppareihin rakkautta etsimään eivätkä vastaa kutsuun, pelissä on mahdollista värvätä Nobyn ystäviä mukaan esimerkiksi kastelupuuhiin, kalastukseen tai louhimiseen. Tämä on oiva keino paitsi säästää aikaa niin myös Nobyn jaksamista.
Ainoa harmi tässä toiminnassa on tekoälyn rajoittuneisuus, sillä esimerkiksi kaloja narratessa npc-kaverin saadessa yhden kalan hän unohtaa mitä ollaan tekemässä, ellei Noby visko uudestaan virveliään vesille. Lisäksi kavereilla on aina käytössä alimman tason vermeet, mikä tarkoittaa sitä, että he esimerkiksi kastelevat yhden ruudukon samassa ajassa kuin Noby on kastellut kolme tai jopa yhdeksän. Mutta pienellä kärsivällisyydellä npc-kavereiden hyödyntäminen mahdollistaa merkittävän etenemisen raskaissa puuhissa.
Doraemon Story of Seasons: Friends of The Great Kingdom on värikäs, hyväntahtoinen ja viihdyttävä maatilanpitopeli, jonka parissa aika sujuu rattoisasti. Pelissä on todella monenlaista puuhaa, kuten farmin eläimistä huolehtimista, kalastamista, sadon istutusta ja korjuuta, louhintaa, ötököiden metsästämistä ja ruoanlaittoa. Jokaiselle löytyy helposti oma mieleisensä, ja Doraemonin erilaiset ihmevempeleet tekevät pelin edetessä työskentelystä aina vain sujuvampaa.
Saatavilla: Nintendo Switch (testattu), PC, PS5
Ikäraja: PEGI 3
YHTEENVETO:
**** / *****
Doraemon Story of Seasons: Friends of The Great Kingdom on mahtavaa ajankulua saapuviin talvi-iltoihin. Nobylla ystävineen on paljon työnsarkaa, mutta hän hoitaa esimerkillisesti niin farmin viljelykset kuin eläimetkin ja huolehtii samalla koko naapuruston asioista. Energiatasot huomioiden päivässä voi helposti tuntua aika loppuvan kesken niin Nobylla kuin pelaajallakin, kun mieluista puuhaa löytyisi pitkälle aamuyöhön. Kukonlaulua odotellessa voikin koittaa häätää korvamatoa, kun pelin taustamelodia on jäänyt soimaan päähän.