Täysin langattomat Turtle Beach Scout Air -nappikuulokkeet on toteutettu etenkin pelaajia korvalla pitäen. Ne ovat yhdeksän gramman yhteispainollaan käytännössä huomaamattoman kevyet, eikä latauskotelokaan paina kuin 36 grammaa. Nappien designista voi olla montaa mieltä, mutta ainakin ne asettuvat mukavasti korviin.
Bluetooth-kuulokkeissa oleva latenssi vaihtelee markkinoilla olevissa tuotteissa laidasta laitaan. Pahimmillaan se tekee pelikokemuksesta pelkkää kärsimystä äänen tullessa pahasti jäljessä. Scout Airin (Bluetooth 5.1) normimoodissa latenssi on 100 ms, mutta pelitilassa se on jo selkeästi parempi 60 ms. Tulos on kohtuullinen vaikkei se markkinoiden kirkkainta kärkeä olekaan.
Paketissa tulee hienkestävien (IP4X-luokitus) nappikuulokkeiden lisäksi kolmet erikokoiset silikonitulpat, latauskotelo ja siihen soveltuva 30 senttimetrinen USB-A-USB-C-kaapeli. Kotelon päältä avautuva luukku on vähän herkkää mallia, joten se napsahtaa helposti kiinni vaikkei näin haluaisikaan. Tämä on selkeä suunnitteluvirhe, joskaan ei mikään hiusten repimisen arvoinen.
Kuulokkeiden käyttöönotto – eli paritus kännykän kanssa – ei ollut mikään tavanomainen parin sekunnin operaatio. Tämä johtui siitä, että mukana tulevasta ohjekirjasesta on jäänyt yksi olennainen vaihe kokonaan pois. Kumpaisenkin kuulokkeen päässä on pienen pieni läpinäkyvä suojakalvo, joka tulee ottaa ensimmäiseksi irti. Ne ovat niin huomaamattomasti paikoillaan ilman minkäänlaista ”irroita minut tästä”-läppää, että niiden olemassaoloa ei yksinkertaisesti havainnut. Eikä ohjekirja siis sanonut niistä mitään. Lukuisien yrityksien jälkeen otsa meni niin rutulle, että piti luovuttaa ja siirtyä internetin maailmaan etsimään ratkaisua. Sieltähän se vastaus ongelmaan sitten osui silmään Turtle Beachin omilta nettisivuilta ajan tasalla olevan käyttöoppaan muodossa.
Parituksen jälkeen oli vuorossa applikaation (Turtle Beach Audio Hub, Android/iOS) lataaminen. Kyseessä on napeille hyvin vitaali softa, sillä vain sen avulla pystyy päivittämään niiden firmwaren. Ilman kyseistä operaatiota kuulokkeet eivät toimi esimerkiksi Nintendo Switchin kanssa. Myös taajuuskorjain (vaihtoehtoina Signature sound, Bass boost, Bass & treble boost ja Vocal boost) ja kosketustoiminnot hoidetaan samaisella softalla. Perinteisten musiikin tauotus sekä jatkaminen ja seuraava / edellinen kappale -toimintojen lisäksi kuulokkeen ulkoselkää painamalla saa pelitilan päälle tai pois kolmella nopealla ja yhdellä keskimittaisella napautuksella.
Ennen tutustumista nappien äänenlaatuun tiedoksi useamman laitteen käytön kanssa ilmennyt äärimmäisen ärsyttävä ongelma.
Kun Turtle Beach Scout Air oli paritettu laitteeseen X ja siirryttiin testaamaan niitä laitteella Y, sekosivat napit niin, etteivät ne enää sammuneet. Eli kun paritus katkaistiin laitteen X kanssa ja kuulokkeet yhdistettiin laitteeseen Y, niin ääni kyllä toimi normaalisti, mutta kun napit laitettiin testin jälkeen takaisin latauskoteloon, ei niistä katkennut virta. Nappeja ei saa muulla tavalla sammutettua kuin laittamalla ne koteloon. Mutta kun tämä ei enää toiminut, jäivät napit kotelon sisälle soimaan ja Bluetooth-yhteys oli katkaistava älylaitteesta käsin. Ainoa tapa korjata ongelma oli poistaa sekä Bluetooth-paritus että Turtle Beach Audio Hub -appi, ja asentaa molemmat uudelleen. Todella turhauttava ongelma, joka toistui todella monta kertaa.
Äänen osalta Scout Air suoriutuu keskinkertaisesti. Bassossa on hyvää tuntumaa, mutta korkeat taajuudet soivat liian heleästi. Siitä on hyötyä battle royale -pelejä pelattaessa, mutta musiikissa ja elokuvissa kirkkaat soundit astuvat turhan räikeästi valtaan. Ja tämä siis Signature sound -äänitilassa; muissa appin kautta valittavissa moodeissa tilanne korostuu entisestään.
Pelien parissa nämä kuulokkeet ovatkin parhaimmillaan. Räiskintäpelien vaihtelevat äänimaailmat eivät kärsi taajuuksien eripainotteisuudesta läheskään niin paljoa kuin musiikin kohdalla. Pienen latenssin pelitilan huomioon ottaen nämä onkin selkeästi tarkoitettu vain ja ainoastaan pelaamiseen. Ja kyllä: tiettyjä pelattaessa ääni oli ihan hyvää keskitasoa.
Harmittavasti aptX ja muut Bluetooth-audiokodekit eivät ole tuen piirissä.
Mikrofoni välittää äänet eteenpäin selkeästi ja kirkkaasti, mutta valitettavasti napeissa ei ole minkäänlaista melunvaimennusta. Näin ollen kaikki taustaäänet siirtyvät kuuntelijan korviin. Ulkona käveltäessä mikrofonit nappaavat mukaan pienetkin takinrahinat tuulen tehdessä puheluista mahdottomia; vastapuoli kun ei kuule edes keskinkertaisessa puhurissa mitään muuta kuin hirvittävää kohinasurinaa. Mikrofonia voi siis käyttää vain hiljaisessa kotiympäristössä.
Valmistaja kertoo että Scout Airin akku kestää yhdellä latauksella viisi tuntia. Latauskotelo antaa virtaa kolmeen lisälataukseen. Käytännössä napit jaksoivat kuitenkin hönkiä jopa seitsemän tuntia ennen virran loppumista. Tämä tuli todettua monta kertaa, eli mistään yhden kerran ihmeestä ei ollut kyse. Koteloon asetetut tyhjät napit latautuvat noin vartissa, itse latauskotelo tyhjästä täyteen noin kahdessa tunnissa.
Turtle Beach Scout Air on ruuhkaisilla Bluetooth-markkinoilla hyvin vaikeasti suositeltava tuote, sillä epätasapainoisessa äänessä on paljon parantamisen varaa. Jos tarkoitus ei ole kuin pelata, seitsemän tunnin akunkesto antaa hyvän pohjan. Samasta hintaluokasta piisaa kuitenkin huomattavasti parempia vaihtoehtoja – ja ilman erilaisia käyttöongelmia.
Turtle Beach Scout Air maksaa noin 100 euroa.
YHTEENVETO:
** / *****
Tietynlaisissa peleissä keskinkertaisen hyvät, mutta musiikissa aivan liian kirkuvat nappikuulokkeet. Käyttöongelmia peitetään hyvällä akkukestolla.