Salamasormisille e-urheilijoille – arvostelussa SteelSeries Apex Pro TKL (2023)

SteelSeriesin uusin näppäimistö tuo eteen ominaisuuksia, joista moni pelaaja ei ole ikinä kuullutkaan. Mutta ovatko ne silloin edes tarpeellisia?

11.01.2024

SteelSeriesin ensimmäinen Apex Pro TKL julkaistiin vuonna 2019. Nyt on firma todennut, että on oikea aika päivittää tämä omintakeinen pelinäppäimistö.

Apex Pro TKL (2023) on 689-grammainen langallinen pelinäppäimistö, joka suorastaan pursuaa mahdollisuuksia. Säädettävää – ja sitä myötä myös opiskeltavaa – on niin ylenpalttisesti, ettei ole laisinkaan liioiteltua kehoittaa, että tämän näppäimistön käyttöönottoon kannattaa varata vähintään viikonloppu.

OLED-näyttöä lukuun ottamatta tämä vuoden 2023 malli on edeltäjänsä tavoin suhteellisen tavanomaiselta näyttävä TKL-näppäimistö. Kaksikerroksiset PBT-näppäinhatut, lentokoneissa käytettävästä alumiinista valmistettu metallipäällyslevy ja näppäinkohtaisesti hohkaava RGB-valaistus luovat kaikki kuvan melko perinteisestä pelinäppäimistöstä. Todelliset erikoisuudet majailevat kuitenkin pinnan alla.

Ei silti syöksytä vielä sisuskalujen kimppuun, vaan avataan aluksi itse paketti. SteelSeriesille ominaisen oranssihtavan laatikon sisällä on itse näppäimistön lisäksi 225-senttimetrinen punottu liitäntäkaapeli (tietokoneeseen liitettävä pää on mallia USB-C) ja magneetilla näppikseen tarttuva rannetuki. Kääntämällä näppäimistön katolleen paljastuu pohjasta SteelSeriesin logolla varustettu kumimatosta tehty luukku. Sen sisällä majailee näppäinhattujen irroitustyökalu.

Itse näppäimistön rakenne on suhteellisen vankka. Se on tuhti ja etenkin kolmesta kallistusasennosta jyrkimmässä hyvinkin korkeaprofiilinen. Näppäinhatut, jotka on valmistettu polybutyleenitereftalaatista (ja tässä Wikipedia-linkki, ole hyvä: polybutyleenitereftalaatti), sisältävät mukavan pikkukarhean fiiliksen. Se lisää painallusten tuntumaa, mikä auttaa omalta osaltaan pitämään sormet niin sanotusti paikoillaan. Hattujen osalta tällä näppiksellä on loistava pelata ja muutenkin naputella.

Valitettavasti 211 grammaa painavasta rannetuesta ei voi puhua yhtä mairittelevasti. Se tarttuu erinomaisesti itse näppäimistöön ja ranteita vasten siinä on erittäin kelvollinen fiilis – kunhan se vain on puhtaana! Tuen pintamateriaaliksi on näet jostain syystä valittu sellainen kumi, joka käytännössä imee kaiken roskan itseensä kuin Nilfiskin uutuusimuri. Törkyiset sormenjäljet eivät haittaa kuin silmää, mutta kun joka ikinen kissankarva ja suolakeksistä irronnut pikkumuru alkaa kutittelemaan ranteita, huumori on ihan oikeasti kaukana. Etenkin kun pyyhkimällä ei edellisiä tunnu saavan millään pois – ei edes kostealla liinalla. Päivittäiskäytössä rannetukea saakin putsailla vähän väliä, ja siihen kuluva aika on suoraan pelaamisesta ja muusta naputtelusta pois.

Ilman rannetukea näppis on aivan liian korkea ollakseen miellyttävä käyttää. Näin ollen jää käyttäjän harteille miettiä sitä, kannattaako hankkia toisenlainen tuki vai pärjääkö mukana tulevalla murumagneetilla.

Sitten takaisin itse näppäimistöön. Ennen sisuksiin tutustumista mainittakoon oikeassa yläkulmassa oleva OLED-näyttö. Ihan hauska idea ja käytännössä monikäyttöinenkin, mutta miksi ihmeessä sen resoluutio on surkeat 128 * 40? Ja miksi se toistaa ainoastaan mustaa ja valkoista ilman mitään mitään niiden välissä olevia sävyjä? Näyttö on niin pieni, että panostus sen laatuun olisi ollut paikoillaan.

Noh, kyllä tällä näytöllä onneksi jotain tekee. Jos ei omien tai netistä ladattujen-gif-animaatioiden (10 kuvaa / sekunti) katseleminen kiinnosta, näytölle saa valikon painamalla pari sekuntia vieressä olevaa valkoisella ledillä valaistua näppäintä. Valintanäppäimen yläpuolella sijaitsevaa pikkuruista rullaa käyttämällä pääsee säätämään esimerkiksi RGB-valojen kirkkautta, makroja, näppäimien toimintapisteitä sekä profiileja. Normitilassa rulla toimii muuten äänenvoimakkuuden säätimenä.

Mutta nyt sinne lankun syvyyksiin!

Apex Pro TKL (2023) sisältää säädettävät Omnipoint 2,0 HyperMagnetic -kytkimet. Ne käyttävät kosketuksen välittömään reagointiin kykeneviä magneettiantureita. Näpäyksen rekisteröinti on kaksikymmentä kertaa tavanomaista mekaanista näppäimistöä nopeampi, ja tätä vauhtia tukeakseen SteelSeries on kehitellyt näppäimiin perinteistä poikkeavia toimintoja. Niitä hallitaan SteelSeries GG -sovelluksella, joka on kohtuullisen nopeuden ja stabiiliuden ohella myös hieman sekava. Kärsivällinen opiskelu on siis tarpeen. Mutta nyt niihin ominaisuuksiin!

Ensinnäkin jokaisessa näppäimessä – poislukien funktio-, nuoli- ja niiden yläpuolella olevat erikoisnäppäimet – on oma säädettävissä oleva toimintapiste. Sen voi asettaa 0,1 millimetrin tarkkuudella ollen väliltä 0,1 – 4,0. Näin ollen näppäimet saa käytännössä toimimaan lähestulkoon hipaisusta tai normaalimpaan tapaan vähän enemmän painamalla. Käyttäjä voi joka tapauksessa itse määritellä, toimivatko esimerkiksi WASD-näppäimet muita näppäimiä herkemmin ja muut näppäimet vasta täysin pohjaan painettuina.

Käytettävissä on myös kaksoistoimintapiste, jolloin painamalla näppäintä tiettyyn syvyyteen tulee siitä käyttäjän haluama merkki ja painamalla vielä syvemmälle tulee toinen. Toinen toiminto voi myös olla vaikkapa erikois- tai hiirinäppäin. Annetaan esimerkki.

Käyttäjä on ohjelmoinut a-näppäimen ensimmäisen toimintapisteen 0,3 millimetrin kohdalle, jolloin näytölle tulee tavallinen a-kirjain. Sen lisäksi näppäimessä on 4,0 millimetrin kohdalla toinen toimintapiste, johon on ohjelmoitu medianäppäimistä vaimennus. Tällä tavalla voi koneella pelata tai naputella normaalisti tekstiä – kunhan ei paina siis näppäintä aivan pohjaan asti – ja kiiretilanteen ilmaantuessa iskeä se pohjaan äänien mykistämiseksi. Pienen harjoittelun jälkeen tämä on varsin kätevä ominaisuus.

Näppäimistössä on myös Rapid Trigger -toiminto. Sen ollessa päällä käyttäjä voi valita sen, kuinka paljon näppäintä pitää nostaa ennen kuin se niin sanotusti resetoituu ja on valmis ottamaan uuden komennon vastaan. Näin ollen esimerkiksi nopeita naputuksia vaativissa peleissä toimintapiste voi olla 0,8 millimetrin kohdalla ja sormen noustessa 0,2 millimetriä ylöspäin on näppäin taas valmiina 0,8 millimetrin kohdalla ottamaan seuraavan napautuksen vastaan. Sarjatulinopeuksiset sormet omaavat pelaajat tulevat arvostamaan tätä!

Paljon herkullisia ominaisuuksia siis. Mutta ihan kaikki ei tässä näppäimistössä kuitenkaan ole kohdillaan.

Alussa mainittu rannetuen likaantumisärhäkkyys on oma asiansa. Toinen on se, ettei näppis oikein näytä hintalappunsa arvoiselta. Edellisen lisäksi yksi vaiva tulee taatusti häiritsemään toisia. Se on lankun äänekkyys.

Apex Pro TKL (2023) ei todellakaan ole siitä hiljaisimmasta päästä. Naputus kantautuu helposti pelihuoneen ulkopuolellekin oven ollessa auki. Tämä myös rajaa esimerkiksi perheessä tapahtuvia yöllisiä räiskintäsessioita rajulla kädellä. Häiritseekö se sitten itse pelaajaa, se täytyy jokaisen itse testata.

Perinteisen näköinen, kohtuullisen hyvin RGB-valaistu, erittäin hyvin paikoillaan pysyvä ja sormia miellyttävä tuntuma: Apex Pro TKL (2023) on perusjutuiltaan hyvin toimiva paketti. Erinomaiset lisäominaisuudet tekevät siitä kuitenkin äärimmäisen houkuttelevan isosta hintalapusta huolimatta. Äänekkyys ja ärsyttävästi kaikenlaista likaa imevä rannetuki vievät sitten taas arvostuspisteitä. Toisaalta voi tällä harjoittelun jälkeen vähän hiljaisemminkin naputella, kun iskee näppäimien toimintapisteet hipaisutasolle eikä paukuttele niitä enää jatkossa pohjaan asti.

Oli miten oli, kyseessä on tutustumisen arvoinen pelinäppäimistö.

SteelSeries Apex Pro TKL (2023) maksaa noin 220 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Äänekäs mutta ominaisuuksiltaan loistava pelinäppis, joka on elementissään salamasormisten e-urheilijoiden keskuudessa.

Kukkuluuruu!