Laadukasta ääntä vaikka kuiskimalla – arvostelussa Roccat Torch -mikrofoni

Mikrofoni on podcastaajille ja striimaajille viimeisen päälle tärkeä työväline. Torch puskee tähän markkinarakoon väittämällä pystyvänsä studiolaatuiseen ääneen.

09.08.2021

Roccatin uusi Torch-mikrofoni on sekä päällisin puolin että paperilla komea tapaus. Jalustan kanssa hieman yli puoli kiloa painava äänenvälittäjä on nopealla silmäyksellä erittäin selkeä ja näppärän helppokäyttöisen oloinen. Eikä ulkonäkö tällä kertaa petä: Torchin käyttö ei voisi paljoa helpompaa olla.

”Plug and play” on nykyään harvinaista herkkua, mutta Torchin kohdalla tämä on todellisuutta. Mikrofoni ei tarvitse toimiakseen mitään erillisiä ajureita – riittää, että liittää sen tietokoneeseen (Windows) ja laittaa oman äänensä laulamaan.

Paketissa tulee jalustan ja itse mikrofonin lisäksi kolme punottua kaapelia. Tietokoneeseen liitettävän parimetrisen letkun lisäksi mukana on kaksi liitäntäkaapelia yhdistämään mikrofoni jalustaan. Toinen niistä on 15 senttiä pitkä ja tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun mikki on kiinni jalustassa. Toinen on puolestaan 180-senttinen ja esimerkiksi puomivarsikäyttöä varten. Torch tukee luonnollisesti monenlaisia puomia ja vaimennuspidikkeitä.

Jalustan päällä on kolme säädintä. Yhdellä vaihdetaan äänen suuntakuviota, toisella säädetään äänenvoimakkuutta ja viimeisellä hallitaan gainia. Äänenvoimakkuussäätimessä on napauttamalla toimiva vaimennustoiminto; vastaavan pystyy tosin tekemään myös pyyhkäisemällä käden mikrofonin ylitse. Jalustan takaa paljastuu 3,5 mm -kuulokeliitin, tietokoneeseen ja mikrofoniin liitettävät USB-C-kaapeliportit, RGB-valojen säätönäppäin ja pyyhkäisytoiminnon etäisyysvalitsin. Viimeisellä säädetään sitä, kuinka läheltä käsi tulee pyyhkäistä mikrofonin ylitse sen asettuakseen mykistystilaan tai pois siitä.

Kaksoiskondensaattorimikrofonin kolme erilaista suuntakuviota pitävät huolen, että ääni välittyy eteenpäin kaikkiin tilanteisiin sopivana. ”Kardioidi” on tarkoitettu yksinpuhujan normaalikäyttöön ja ”stereo” kuljettaa ääntä, noh, stereona. ”Whisper”, eli kuiskaustila, on fantastinen optio niille, jotka striimailevat yöaikaan tai muulloin, jolloin tarvitsee olla hiljaa. Kyseisessä tilassa Torch nappaa kuiskaukset jopa metrin päästä niin tasokkaasti, että ääni välittyy vastaanottajille selkeästi ja runsaalla volyymillä. Ominaisuuden ansiosta voi kuiskutella omaa yöshowtaan häiritsemättä muiden unihetkeä. Toki tässä tilanteessa kannattaa ottaa huomioon, että Torch nappaa lähetykseen myös muut ympäristön äänet herkällä otteella.

Torch tarjoaa 24-bittisen ja 48 kHz:n näytteenottotaajuuden taajuusvasteen ollessa 20 hz – 20 kHz. Ääni kulkee käytettävästä suuntakuviosta välittämättä aina todella puhtaana ja virheettömänä. Täytyy myös arvostaa monista muista mikrofoneista puuttuvaa gain-liukusäädintä, joka tulee aina silloin tällöin tarpeeseen. Erinomaisen äänen lisäksi Torch oli myös äärimmäisen varmatoiminen. Mitään ikäviä yllätyksiä ei tullut vastaan.

Vaan mitäpä olisi työpöydällä oleva komea kapistus ilman RGB-valoja. Näin ollen Torch tukeekin Roccatin Aimo-valaistusta upouuden Neon-ajurin avittamana. Mikrofonin valaistus kertoo käytettävän suuntakuvion ja gainin voimakkuuden. Jalustan etuosassa on myös selkeän kirkas infotaulu kertomassa sen, onko mikrofoni live- vai mykistystilassa.

Torch on kokonaisuutena kehujen arvoinen kapistus. Erinomainen ääni yhdistettynä huikeaan helppokäyttöisyyteen muodostavat tässä hintaluokassa varsin ylivertaisen laatukokonaisuuden. Tyylikkäästä ulkonäöstäkään ei ole haittaa.

Huom: Roccat ei mainitse asiasta mitään, mutta Torch toimi moitteetta myös PlayStation 4- & PS5-konsoleissa valoineen kaikkineen. Näin ollen mikrofoni on laadukas vaihtoehto myös konsolistriimaajille.

Roccat Torch maksaa noin 100 €.

Kääk! Suora lähetys! Onko tukka hyvin?! Näkyyks kello?! Eiku… ääntähän tää vaan välittää.

Lisää luettavaa