Nauti äänestä liikkumatta – arvostelussa Roccat Syn Max Air -pelikuulokkeet

Roccatin uutuuskuulokkeet tarjoavat paljon, mutta ihan kaikki ei ole kohdillaan.

07.12.2022

Vähän yli vuosi sitten Tiltissä arvosteltu Roccat Syn Pro Air on saanut isosiskon. Uusissa Syn Max Air -luureissa on paljon samaa, mutta tuoreessa tulokkaassa on myös muutoksia ja selkeitä parannuksia.

Mikrofonin kera 357 grammaa painavien kuulokkeiden mukana tulee jykevä lataustelakka. Sillä myös muodostetaan luurien 2,4 GHz:n taajuudella toimiva yhteys tietokoneeseen tai PlayStation-pelikonsoliin. Mitään pientä erillistä USB-donglea ei siis ole, joten tämä on tärkeä ottaa huomioon etenkin ahtaiden pelipöytien äärellä. Pyöreän 280-grammaisen telakan halkaisija on 13,5 senttimetriä, eli se vaatii huomattavasti tilaa.

Itse kuulokkeiden, telakan ja irroitettavan 14-grammaisen mikrofonin lisäksi paketissa tulee puolitoistametriset punotut USB-A – USB-C- ja USB-C – USB-C -kaapelit sekä USB-A – USB-C -adapteri. Kaksi liitäntäkaapeliä selventyy sillä, että halutessaan ne voi molemmat liittää telakkaan jatkuvan latausvirran aikaansaamiseksi. Eli mikäli tietokone ei suljettuna välitä USB-portistaan virtaa telakalle, voi asian varmistaa liittämällä toinen kaapeli tavalliseen USB-liittimellä varustettuun laturiin. Tällä tavoin kuulokkeet latautuvat riippumatta siitä, onko tietokone päällä vai ei.

Roccat Syn Max Air on päällisin puolin oikein tyylikäs tapaus. Mustat luurit noudattavat muotoasussaan suhteellisen perinteistä kaavaa, mutta korvakupeissa olevat hunajaiset kennot läpäisevät RGB-valoja poikkeuksellisen kauniisti. Myös telakan pohjassa hohkaa RGB. Valot ovat AIMO-yhteensopivat ja niitä hallitaan muiden Roccatin laitteiden tapaan Swarm-ohjelmistolla. Syn Pro Airin vaatima Neon-ohjelmisto – joka ei ollut yhteensopiva Swarmin kanssa – on siis ilmeisesti kuopattu. Hyvä niin.

Nämä luurit ovat ensisijaisesti tarkoitettu tietokonekäyttöön, mutta kuten aiemmin tuli mainittua, telakka on yhteensopiva myös PlayStation 4- ja PS5-konsolien kanssa. Lisäksi kuulokkeissa on Bluetooth-yhteys mobiililaitteita ja Nintendo Switchiä varten. Äänen saa kuuluviin molemmista lähteistä (telakka & Bluetooth) samaan aikaan. Se kannattaa kuitenkin huomioida, että kuulokkeiden äänenvoimakkuusrulla ei toimi Pleikkareilla tai Bluetoothin kautta. Äänen muokkaukset eivät nekään luonnollisesti toimi, sillä Swarm-ohjelmisto on saatavilla vain tietokoneille.

Edellämainittu äänenvoimakkuusrulla sijaitsee vasemmassa korvakupissa. Siinä on tuntuvat pykälät, mutta rulla pyörii silti hieman liian herkästi vastuksen ollessa minimissään. Vasemmassa kupissa on myös virtanäppäin. Mikrofonin monitorointirulla pyörii äänenvoimakkuusrullan tapaisesti oikeassa korvakupissa, jossa on myös Bluetooth-yhdistämisnäppäin. Kyseisen rullan toiminnon voi halutessaan vaihtaa Swarm-ohjelmistolla.

Kuulokkeiden vasemmassa kupissa on muovitulppa, jonka alta paljastuu paikka mikrofonille. Mikki istuu paikoilleen napakasti eikä sen irtoamista tarvitse pelätä. Se mykistyy automaattisesti pystyyn nostettaessa antaen asiasta selkeän äänimerkin.

Päähän asetettuna korvakuppien kylmägeeliset pehmusteet tuntuvat mahtavilta. Niissä on suorastaan ihanaisen huomaamaton pinta. Myös silmälasien käyttäjät on huomioitu ja ProSpecs-pehmusteet antavat sankojen kohdalla hyvin periksi.

Mukavuutta tarjoavat myös kuppien 50-millimetriset Nanoclear-elementit. Ääni pysyy tasaisen varmana ja nautittavana taajuudesta toiseen. Perusasetuksilla soundin luonnollisuus on erinomaista, joskin ylä-äänet kaipaisivat pikkuriikkisen terävyyttä.

Tilanne korjaantuu Swarm-softaa näpräilemällä, sillä sen kautta pääsee tykittelemään niin paljon kuin korvat sietää. Taajuuskorjain sekä peliäänien ulostuloasetukset ovat vasta alkua, sillä tarjolla on monenlaisia tilatehosteita sekä Turtle Beachin Superhuman Hearing -äänitila kolmella eri vaihtoehdolla. Halusi sitten lisää jytyä bassopuolelle, surroundia elokuvien katseluun tai kuulla vastustajan askeleet ennen kuin tätä edes näkee, Swarm auttaa asiassa. Muutaman illan hienosäätämisen jälkeen kuulokkeisiin lukittu ”perusasetus” kuulosti omiin korviin suorastaan ilahduttavan hyvälle.

Surroundin suhteen täytyy vielä mainita, että se toimii hyvin – paikoin jopa erinomaisesti. 3D-äänimaisema nousee huomattavasti stereotoistoa eläväisemmäksi ilman törppöjä ja joissain muissa luureissa kuultuja taajuusratkaisuja. Tässäkin kohtaa kannattaa kokeilla ja etsiä omille korvilleen se parhaiten sopiva asetus. Sen jälkeen 3D-äänestä ei tahdo palata enää takaisin stereon puolelle kuin enintään tiettyjen musiikkikappaleiden kohdalla.

Mikrofoni toimii keskimääräistä paremmin. Puomi on sopivan taipuisa, joskaan mihinkään äkkijyrkiin asentoihin sitä ei saa. Taustaääniä mikki nappaa maltillisesti – vastapuolelta ei niistä kuitenkaan pahemmin valiteltu.

Syn Max Air sisältää paljon positiivista. Siinä on kuitenkin yksi 300-grammaista Syn Pro Airiakin haitannut piirre, joka vielä korostuu Maxin tuomien lisägrammojen myötä. Luurit eivät nimittäin tahdo pysyä paikoillaan pään alkaessa hytkyä musiikin tai jonkin muun johdosta. Vähänkin isomman kumarruksen jälkeen saa olla käsien kanssa valmiina ottamaan putoavista kuulokkeista kopin.

Kuulokkeissa on varsin hento puristus, minkä lisäksi pannan ja kuulokekuppien välinen asetuskohta lipsuilee. Vähän hennompikokoisille päille tämä lienee jo katastrofaalinen ongelma.

Noottia joutuu antamaan myös akkukestosta. Valmistaja lupaa maltillista 16 tunnin käyttöaikaa, mutta testeissä ei päästy näin pitkälle. Sammuttamalla RGB-valot lukema kyllä toteutuu, mutta sekin on tänä päivänä aika vähän. Toisaalta luurit voi pitää koko ajan telakassa, jolloin ne latautuvat kuin itsestään.

Syn Max Air aiheuttaa tietokoneella käytettäessä auvoisia äänielämyksiä. Oli sitten kyseessä pelit tai muu viihdemuoto, luureista lähtee erittäin tasokasta ääntä ja vieläpä riittävän kovaa. Yhtäaikainen yhdistäminen kännykkään tekee kupeista moneen soveltuvat, eivätkä korvat hiostu laisinkaan äärimmäisen miellyttävien pehmusteiden alla. Harmittavasti luurien paino ja hento puristusote saa ne lipsumaan aivan liian helposti kupolilta. Rytmikkäästi pelituolillaan jammaaville nämä ovatkin siis haasteelliset.

Äänen puolesta kuulokkeet ovat kuitenkin niin tasokkaat, että kannattaa tutustua – hurjasta hintalapusta huolimatta.

Roccat Syn Max Air maksaa noin 250 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Huikean tasokasta stereo- ja tilaääntä tarjoavat mukavan tuntuiset kuulokkeet moneen käyttöön. Harmittavasti nämä eivät kuitenkaan sovellu moshausta koneen äärellä harrastaville.

Näitä kuppeja kelpaa puristella.

Lisää luettavaa