Matalalla mennään lujempaa – arvostelussa Razer DeathStalker V2 Pro -pelinäppäimistö

Razerin herkkä uutuusnäppäimistö on ylpeästi matala.

26.08.2022

Razerin uusi DeathStalker V2 Pro on matalaprofiilinen ja langattomasti toimiva pelinäppäimistö. Siinä on valmistajan mukaan ”täysin uudet ja salamannopeat optiset kytkimet” sekä erinomainen ergonomia. Näppäimistöstä on saatavilla sekä clicky- että linear-vaihtoehdot, joista Tilt tutustui jälkimmäiseen.

Paketissa tulee itse näppäimistön lisäksi 190-senttimetrinen USB-A-USB-C-kaapeli sekä USB-dongle ja sitä varten kaapeliin liitettävä adapteri. Mukana on ohjekirjasen lisäksi neljä Razer-tarraa.

Paketista avattuna DeathStalker V2 Pro muistuttaa päällisin puolin melko paljon Logitechin loistavaa G915-näppistä. 759 grammaa painavassa lankussa on RGB-valaistus, multimedianäppäin ja ohjelmoitava, perusasetuksilla äänenvoimakkuutta säätävä rulla. Medianäppäimessä on kolme näpäytyksien määrän mukaan vaihtuvaa toimintoa: toisto/tauko, seuraava ja edellinen raita.

Testatun näppäimistön hiljaisten linear-kytkimien toimintapiste tulee vastaan 1,2 mm:n kohdalla. Painovoimaa näppäimet tarvitsevat 45 grammaa. Vertailuna clicky-kytkimien vastaavat luvut ovat 1,5 mm ja 50 grammaa. Molempien näppäimien luvataan kestävän 70 miljoonaa painallusta.

DeathStalker V2 Pro toimii sekä pienen USB-donglen että Bluetooth 5.0:n kautta. Razerin HyperSpeed-dongleen on mahdollista liittää näppäimistön lisäksi myös yhteensopiva hiiri, jolloin tietokoneeseen jää yksi USB-portti vapaaksi. Razer väittää HyperSpeedin olevan 25 % muita markkinoilla olevia langattomia tekniikoita nopeampi, joskaan kukaan testaajista ei huomannut käytännön arjessa mitään eroa esimerkiksi Logitechin Lightspeediin. Yhtä lailla nopeita ja varmoja molemmat kun kyse on normaalista pelaamisesta ja työskentelemisestä.

Bluetooth-käyttäjiä on ajateltu lämpimästi, sillä näppäimistön pystyy parittamaan jopa kolmen eri laitteen kanssa. Lankun takapäädyssä on kolme näppäintä, joilla pääsee nopeasti valitsemaan minkä härvelin kanssa haluaa näppäimistöä käyttää. Kätevä toiminto useiden laitteiden omistajille.

Näppäimistön ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii Razer Synapse -ohjelmiston (Windows 10 tai uudempi) käyttöä. Kyseessä on erittäin pitkälle kehitetty softa, jolla onnistuu pelitilan, makrojen sekä valojen monipuolinen säätäminen. RGB-valoja fanittavat arvostavat myös softan yhteensopivuutta Philips Ambilight -valaisimien kanssa. Synapsella on paljon annettavana, joten siihen kannattaa perehtyä ajan kanssa.

DeathStalker V2 Pro osoittautui heti ensinäppäilyillä äärimmäisen nopeaksi. Lyhyt toimintapiste ja kohtuullinen – mutta ei häiritsevä – herkkyys tekivät kirjoittamisesta todella sulavaa. Virheprosentti oli ensimmäisinä iltoina normaalia korkeampi, mutta kun aivot alkoivat sulautumaan yhteen näppiksen tuntuman kanssa, oli naputtelu siitä eteenpäin yhtä juhlaa. 45 gramman painovoima on yksinkertaisesti täydellinen tällaiselle matalaprofiiliselle linear-näppikselle. Lisäksi näppäimien tuntuma ja laserkaiverruksella tehty muotoilu ovat erinomaisia.

Normaalin kirjoittamisen ohella myös pelaaminen on tällä naputtelulaudalla herkkua – aivan kuten pelinäppäimistöllä kuuluukin olla. Lankun matalan profiilin ansiosta vasen käsi asettuu aivan täydellisesti WASD-naputtelua varten. Tässäkin puuhassa tuli parina ensimmäisenä päivänä jonkin verran hutilyöntejä, mutta tottumisen myötä ne vähenivät samalla kun arvostus näppiksen muotoilua kohtaan kasvoi kasvamistaan.

Kourallisen erilaisia animaatiovaihtoehtoja sisältävä RGB-valaistus on kirkkaimmillaankin yllättävän vaisu. Valoja läpäisevät kirjaimet ovat varsin ohuita, eikä esimerkiksi vaihto- tai Alt Gr -näppäimien kautta napautettavat huuto-, lainaus-, ynnä muut erikoismerkit ole laisinkaan läpikuultavia. Lisäksi jostain syystä välilyönnin oikealla puolella oleva Alt-näppäin on varustettu pelkällä Alt-merkinnällä, vaikka kyllä se ihan Alt Gr on. Fn-näppäimen käyttö on sen sijaan suunniteltu erinomaisesti. Kun sitä painaa pimenevät kaikki muut paitsi toimintoja (esimerkiksi pelitila) tarjoavat, hetkellisesti kirkkaan valkoisiksi muuttuvat näppäimet.

Valitettavasti valaistuksen kautta tulee myös yksi ärsyttävä piirre. Del-, End- ja PgDn-näppäimien alapuolella on viisi pistemäistä merkkivaloa, jotka kertovat muun muassa Caps Lockin ja pelitilan päälläolosta. Nämä ovat itsessään ihan hyvä idea, mutta niistä silmiinpistävä valkoinen valo on turhauttavan kirkas. Ja vaikka itse näppäimistön valaistuista kuinka himmentäisi, ei se vaikuta näihin merkkivaloihin mitenkään. Pikkuruiset valopisteet hyppivät silmille silloinkin, kun koko lankusta on otettu valaistus kokonaan pois päältä. Tottumiskysymys, mutta ainakin alkuun silmä hakeutui vähän väliä valopisteiden suuntaan.

Nuolinäppäimien yläpuolella olevat merkkivalot ovat ihan jees niin kauan kun ne ovat pimeinä…

Varsinainen valaistus syö näppäimistön akkua isolla suulla. DeathStalker V2 Pro ei jaksa 50 % valokirkkaudella juuri neljääkymmentä tuntia kauempaa. Ilman valoja naputtelua piisaa kymmenisen tuntia kauemmin. Nämä luvut saisivat olla vähän korkeammat.

Muuta moitittavaa ei näppäimistössä kuitenkaan edellisten lisäksi ole. Lankussa on todella tyydyttävä rakenne ja se on myös silmälle viehättävä. Näppiksen saa kolmeen eri kallistuskulmaan, eikä ainakaan allekirjoittanut kaivannut niiden kanssa minkäänlaista rannetukea.

DeathStalker V2 Pro on kaunis ja loistavan naputtelufiiliksen tarjoava pelinäppis. Se vaatii kuitenkin hieman aikaa saadakseen tarvittavan arvostuksen. Kunhan sormituntuma iskostuu selkäytimeen ja silmät tottuvat pistemäisiin merkkivaloihin, on jäljellä kerrassaan huikean mainiolta tuntuva lankku. Akkukesto voisi olla hieman parempi ja RGB-valot vieläkin kirkkaammat, mutta kyllä nekin tällaisenaan hyvin palvelevat. Hinta on kuitenkin hyvin korkea. Kannattaakin siis olla siitä varma, että pitää herkästä näppäilytuntumasta.

Razer DeathStalker V2 Pro
maksaa 249 euroa. Saatavilla on myös TKL– ja langallinen V2-versio.

YHTEENVETO:
**** / *****
Totuttelun jälkeen todella nopeisiin peli- ja kirjoitussessioihin sopiva matalaprofiilinen näppäimistö miellyttävällä tuntumalla.

Riisuduttuaan konservatiivisesta mustasta kuorestaan DeathStalker V2 Pro paljasti viettelevät punaiset alushepeneensä.

Lisää luettavaa