Podcastaajan unelma? – Arvostelussa HyperX SoloCast -mikrofoni

HyperX:n uusi SoloCast-mikrofoni on suunnattu sooloshowta pitäville podcastaajille ja tubettajille. Saako kohtuullisella hinnalla tasokasta ääntä?

07.12.2020

Jalustan kanssa hieman alle 400 grammaa painava HyperX SoloCast on helppokäyttöisyyden huipentuma. Mikrofoni isketään USB-kaapelilla kiinni tietokoneeseen tai pelikonsoliin ja homma on sillä selvä. Ei softalatauksia, firmispäivityksiä tai muuta säätämistä. Näinä aikoina tällainen plug & play -helppous alkaa olemaan jo vähän liiankin harvinaista – ja sitä osaa ihan oikeasti arvostaa.

SoloCast ei kuitenkaan tyydy olemaan pelkästään helppokäyttöinen, vaan se myös hoitaa tonttinsa erittäin hyvin. Pystyasennossa noin 17,5 cm korkuisen mikrofonin voi kääntää jalustan jommalle kummalle puolelle 45 tai 90 asteen kulmaan. 90 asteen kulmassa korkeus putoaa 11,5 senttimetriin, mikä helpottaa mikrofonin sijoittamista esimerkiksi suoraan monitorin eteen tai alle. Mikrofonia voi myös kallistaa takakenoon 45 asteen kulmassa. Halutessaan mikin saa irti jalustasta tai sen voi asentaa muihin telineisiin pohjassa olevia 3/8 tuuman ja 5/8 tuuman kierrekokoja käyttäen.

Mukana tuleva USB-A-USB-C-liitinkaapeli (mikrofonin päässä on USB-C) on kaksimetrinen. Pidempää tai lyhyempää johtoa kaipaavat löytänevät omasta kaapelilaatikostaan sopivamman mittaisen.

Testeissä mikrofonin kardioidinen suuntakuvio osoittautui varsin hyväksi, sillä SoloCast nappasi alueen ulkopuolelta kantautuvia ääniä huomattavasti suoraan mikrofonin edestä tulevia vaimeammin. Jalustassa ei ole samanlaista ”iskunvaimenninta” kuin esimerkiksi QuadCast S:ssä, joten varsinkin pöydän pinnasta kantautuvat hälyäänet siirtyvät mikrofoniin huomattavasti verrokkia herkemmin. Mikäli mikrofonin asentaa lähelle kaiutinta, vaimentaa se automaattisesti kyseisestä lähteestä tulevat äänet. Valitettavasti myös puhujan oma ääni hukkuu kaiuttimien ollessa vähääkään kovemmalla.

Mikäli ei ole kovan luokan pöytärummuttaja ja käyttöympäristö on muutenkin optimaalinen, SoloCast suoriutuu työstään erinomaisesti. 16 bitin näytteenottotaajuus ja 20 Hz – 20 kHz:n taajuusvaste pitävät huolen, että ääni siirtyy puhtaasti, selkeästi ja voimakkaasti. Mikrofoni suodattaa erittäin hyvin puhujan ylimääräiset puhinat ja puuskutukset pitäen kuitenkin puheen koko ajan riittävän kirkkaana. Mikin päässä olevalla hipaisukytkimellä saa laitteen pikaisesti hiljaiseksi; tämä QuadCast S -mikrofonistakin tuttu toiminto on äärimmäisen käytännöllinen. Kun mikki on mykistetty, alkaa sen etupuolella oleva punainen led-valo vilkkumaan. Muutoin valo palaa tasaisena.

PC:ssä, Macissa ja PlayStation-konsoleissa toimiva HyperX SoloCast on hinnaltaan sopiva useimmille harrastelijapodcastaajille. Kunhan pitää äänitysympäristön suhteellisen ”siistinä”, on laite enemmän kuin pätevä. Käytön äärimmäinen helppous, laitteen varmatoimivuus ja tasokas äänenlaatu nostavat tämän yhdeksi hintaluokkansa parhaimmista vaihtoehdoista.

Discordin ja TeamSpeakin sertifioima HyperX SoloCast maksaa noin 75€.

SoloCast toimii myös kenossa. Pokerista ei vielä tiedetä.

Lisää luettavaa